Odp: Budowa obrazów firmware do routerów wraz z dodatakmi(Custom Firmware)
zrobiłem polecenie
git checkout -f master
i niby wróciło mi do plików przed modyfikacjami... Czy to dobre rozwiązanie ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Budowa obrazów firmware do routerów wraz z dodatakmi(Custom Firmware)
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
zrobiłem polecenie
git checkout -f master
i niby wróciło mi do plików przed modyfikacjami... Czy to dobre rozwiązanie ?
Jeżeli wróciło to źle?
No nie ale chciałem abyś potwierdził ze o to chodzilo.
W jaki sposób skompilować obraz np dla routera WDR3600 ktory ma wieksza kosc FLASH a mianowicie 16MB i chciałbym aby w obrazie od razu było wiecej rzeczy... Czy da sie tak i w jaki sposób?
hmmm nic nie zmienialem poprostu jestem zalogowany w linuxie na swoj profil...
chyba ze polecenie sudo su to daje mi roota... ?
Bo coś mi nie chcialo dzialac jak chcialem zainstalowac potrzebne dodatki.
Cezary pierwszy raz obcuje z linuxem wiec przepraszam ale musze sie nauczyc dlatego popelniam duze napewno dla Ciebie banalne bledy.
Pepe_lodz
Najpierw naucz się poleceń chociaż podstaw i zrozum, je i dopiero wykonuj obrazy. Rozumie każdy ma prawo na pomyłki ale w Linux-e to nie przejdzie to nie Windows życzę ci powodzenia.
Idę po piwo i popcorn, będzie zabawnie! ![]()
Postanowiłem spróbować zbudować sobie obraz sprecyzowany dla siebie do swojego routera TL-WDR3600. Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcja:
http://eko.one.pl/?p=openwrt-kompilacja
oczywiście dotycząca części GARGOYLE.wykonałem polecenie:
make ar71xxjednak nigdzie nie wygenerowało mi firmware w pliku BIN. Podobno firmware powinny zapisywać się w /Gargoyle/IMAGES
Uprzejmię proszę o pomoc w temacie... Pewnie przyda się wielu osobom.
Od kiedy WDR3600 ma takie CPU 600 I ram-u była przeróbka bo mój wdr3600 jakoś nie ma tyle eh
Tak była modyfikacja. Zakupiłem kostkę od pepe2k
Ramu ma tyle ile było tylko pamięc FLASH ma zamiast 8MB to 16MB
No domyśliłem się ze od pepe2k masz no wypas na całego i lepiej jest to na pewno i czy to widać na oko tą zmianę ?
Na oko nie widać... Przy zwykłym użytkowaniu zmiany nie widać... Koszta znikome więc sobie zrobiłem. Zalezało mi aby było wiecej pojemności we Flashu a CPU to tak przy okazji.... Do tego musiały wpaść jeszcze radiatory...
No pamięć Flash lepiej 16 niż 8 zawsze więcej no ale CPU mi się podoba poważnie
i ![]()
No pamięć Flash lepiej 16 niż 8 zawsze więcej no ale CPU mi się podoba poważnie
i
marczelo napisał/a:No pamięć Flash lepiej 16 niż 8 zawsze więcej no ale CPU mi się podoba poważnie
i
No kawał udanej pracy i warto może kiedyś pomyśle o takiej zmianie i jeśli dobrze rozumie jest to na kostce, którą zmieniasz potem w ruterze ? Musze dokładnie to przeczytać no ale pepe2k dobra robota moje uznanie dla ciebie.
Tak na kostce. pepe2k zaprogramował mi kostkę, wysłał a ja ją wymieniłem u siebie...i wsio lata.
Tak na kostce. pepe2k zaprogramował mi kostkę, wysłał a ja ją wymieniłem u siebie...i wsio lata.
Aha czyli pepe2k programuję kostkę no wiem o co chodzi ale żeby to zrobić trzeba programator mieć kiedyś widziałem ze pepe2k taki ma dobrze mówię ?
Ps.Na jakiej wersji Linux-a jesteś bo dla ciebie Ubuntu proponuję skoro piszesz ze zaczynasz życie z tym systemem.
Ma, ale nie jest potrzebny, można to sobie zrobić bez programatora.
Ma, ale nie jest potrzebny, można to sobie zrobić bez programatora.
Aha rozumie !!!
Pepe2k myślę ze się dogadamy jak bym chciał u siebie zmienić tak na przyszłość pytam
na razie ruter muszę kupić zapasowy
Pozdrawiam.
Pepe_lodz
Opiszę ci czym jest polecenie make z tego co pamiętam to leci tak!
Make jest standardowym narzędziem systemów uniksowych, został zaprojektowany do wspomagania procesu kompilacji dużych projektów programistycznych (z małymi też sobie nieźle radzi) poprzez analizowanie plików źródłowych i kompilowanie tych z nich które uległy modyfikacji, wraz z wszyskimi plikami zależnymi. Aby rozpocząć pracę z programem make musisz utwożyć plik: Makefile, makefile lub GNUmakefile. Ten ostatni będzie rozpoznawany tylko przez wersję GNU programu make, zalecanym plikiem jest Makefile, gdyż jest on najbardziej przenośny tzn. wszystkie wersje programu make traktują go jako plik domyślny z którego czytają polecenia. Make sprawdza w następującej kolejności czy plik istnieje: GNUmakefile, makefile, Makefile; jeśli jeden z nich istnieje to dalszych nie szuka. Możliwe jest też zmuszenie make'a aby czytał z innego pliku służy do tego przełącznik -f. Plik Makefile składa się z tzw. reguł, które to zawierają polecenia niezbędne w procesie kompilacji jak polecenia dla kompilatora, mogą także zawierać inne komendy jak np. kopiowanie plików.
@marczelo, daruj sobie... g... wiesz w temacie, a chcesz pouczać innych. Nie pierwszy zresztą raz!
@marczelo, daruj sobie... g... wiesz w temacie, a chcesz pouczać innych. Nie pierwszy zresztą raz!
No chciałem by złapał czym jest polecenie make ok może za dużo opisałem ok chciałem pomóc koledze sam kiedyś zielony byłem w tym temacie stare czasy.
pepe2k napisał/a:@marczelo, daruj sobie... g... wiesz w temacie, a chcesz pouczać innych. Nie pierwszy zresztą raz!
No chciałem by złapał czy jest polecenie make ok może za dużo opisałem ok chciałem pomóc koledze sam kiedyż zielony byłem w tym temacie stare czasy.
Nic nie opisałeś tylko bezczelnie zerżnąłeś z pierwszej lepszej strony, którą udało Ci się znaleźć w sieci i nawet nie podałeś źródła, co czynię za Ciebie: http://www.pi.math.uni.wroc.pl/~pablos/make.html. Sam nic w temacie nie wiesz i chcesz pouczać/pomagać innym?
Naprawdę, daruj sobie te kolejne próby udowodnienia (nie wiem komu, chyba tylko sobie, bo na tym forum chyba już wszyscy wiedzą, że stroszysz piórka w każdym temacie, choć wiedzę masz poniżej krytyki) na forum, że wiesz więcej niż w rzeczywistości. Nikomu to niepotrzebne, a w dodatku wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie.
EOT (doczytaj sobie co ten skrót oznacza i się za stosuj).
marczelo napisał/a:pepe2k napisał/a:@marczelo, daruj sobie... g... wiesz w temacie, a chcesz pouczać innych. Nie pierwszy zresztą raz!
No chciałem by złapał czy jest polecenie make ok może za dużo opisałem ok chciałem pomóc koledze sam kiedyż zielony byłem w tym temacie stare czasy.
Nic nie opisałeś tylko bezczelnie zerżnąłeś z pierwszej lepszej strony, którą udało Ci się znaleźć w sieci i nawet nie podałeś źródła, co czynię za Ciebie: http://www.pi.math.uni.wroc.pl/~pablos/make.html. Sam nic w temacie nie wiesz i chcesz pouczać/pomagać innym?
Naprawdę, daruj sobie te kolejne próby udowodnienia (nie wiem komu, chyba tylko sobie, bo na tym forum chyba już wszyscy wiedzą, że stroszysz piórka w każdym temacie, choć wiedzę masz poniżej krytyki) na forum, że wiesz więcej niż w rzeczywistości. Nikomu to niepotrzebne, a w dodatku wprowadzasz niepotrzebne zamieszanie.
EOT (doczytaj sobie co ten skrót oznacza i się za stosuj).
Pepe2k wiesz chyba wiem co pisałem i ze szkoły pamiętam wiem ze ta strona jest i co z tego.Nie znaczy to ze ja wklejam i się mądruję owszem pomogłem sobie trochę bo nie wszystko pamiętam A to był przykład tylko sorry ale nie wypowiadaj się o Linux-e jak nie masz pojęcia. Szukasz jakieś strony żeby innym pokazać ze ja się mylę czy 2x2 = jest 100 jeśli tak masz racje Nie ucz mnie tego co wiem lepiej Może to tak wygląda ze coś wklejam twój problem nie mój pepe2k. Może i jesteś dobry ale nie w komputerach a już na pewno nie jeśli chodzi o Linux-a Jeśli tak napisz mi jakieś polecenia i wyjaśnij je po prostu PS. niech się śmieją jak ktoś głupi niech się leje proszę. A ktoś mądry nic nie powie koniec. Grazie..
Pepe2k wiesz chyba wiem co pisałem i ze szkoły pamiętam wiesz ze ma strona jest i co z tego.Nie znaczy to ze ja wklejam i się mądruję owszem pomogłem sobie trochę bo nie wszystko pamiętam A to był przykład tylko sorry ale nie wypowiadaj się o Linux-e jak nie masz pojęcia. Szukasz jakieś strony żeby innym pokazać ze ja się a czy 2x2 = jest 100 jeśli tak masz racje Nie ucz mnie tego co wiem lepiej Może to tak wygląda ze coś wklejam twój problem nie mój pepe2k.
Pozostawię to bez komentarza, niech inni też mają ubaw z Twojego bełkotu.
Jezu dajcie już spokój. Na tym forum już nie pomaga sie ludziom ktorzy nie maja wiedzy a potrzebują pomocy bo nie znają Linuxa tylko już jest tylko wymądrzanie.
marczelo napisał/a:Pepe2k wiesz chyba wiem co pisałem i ze szkoły pamiętam wiesz ze ma strona jest i co z tego.Nie znaczy to ze ja wklejam i się mądruję owszem pomogłem sobie trochę bo nie wszystko pamiętam A to był przykład tylko sorry ale nie wypowiadaj się o Linux-e jak nie masz pojęcia. Szukasz jakieś strony żeby innym pokazać ze ja się a czy 2x2 = jest 100 jeśli tak masz racje Nie ucz mnie tego co wiem lepiej Może to tak wygląda ze coś wklejam twój problem nie mój pepe2k.
Pozostawię to bez komentarza, niech inni też mają ubaw z Twojego bełkotu.
Nie to nie tak zawsze każdy ci pomoże ja na pewno się nie śmieję z tego.Spróbuj dobrze zrozumieć poradnik po prostu nie ma tragedii.
Ps. Boli mnie fakt ze nie którzy próbują mi w mówić nie prawdę, o mnie jest to przykre. Bo co do tego kolegi jestem fer a on mi sam tak pisze przykro mi może mi zazdrości ze wiem coś lepiej. koniec tematu i wracamy to tematu.
Ps. Jak każdy tak uważa jak pepe2k Niech się wypowie a jak nie niech nie pisze bez sensu.
Strony Poprzednia 1 2 3 4
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Budowa obrazów firmware do routerów wraz z dodatakmi(Custom Firmware)
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc