Odp: Plugin DLNA
Za długie coś te ścieżki. /tmp/usb_mount/9a8f5688-4ded-46e4-a74f-2585a6923f02/Filmy Jak już.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Plugin DLNA
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Za długie coś te ścieżki. /tmp/usb_mount/9a8f5688-4ded-46e4-a74f-2585a6923f02/Filmy Jak już.
Też mi się tak wydaje, ale zanim napisałem obecny post to szybko przeładadowałem sobie system, od nowa zrobiłem exroot i z GUI, instalacja dlna i wpis w ścieżce katalogu:
/tmp/usb_mount/9a8f5688-4ded-46e4-a74f-2585a6923f02/Filmy i komendzie dodaj
w pliku mini dlna, generuje się taka postać:
list media_dir '/tmp/usb_mount/9a8f5688-4ded-46e4-a74f-2585a6923f02/tmp/usb_mount/9a8f5688-4ded-46e4-a74f-2585a6923f02/Filmy'
dopiero po ręcznej korekcie configa do postaci
/tmp/usb_mount/9a8f5688-4ded-46e4-a74f-2585a6923f02/Filmy
jest OK.
Ty wpisujesz to ręcznie czy dodajesz przez gui?
Wpisuję ręcznie, wprawdzie robiłem to kilka wersji wstecz, ale przez GUI. Teraz chciałem wypróbować tę nową wersję i taki problem mi się pokazał. Po ręcznej korekcie pliku .conf Wszystko OK.
Jeszcze raz - tam się NIE wpisuje ręcznie dysku! Wybierasz dysk z listy, podajesz katalog z dysku (np. /Filmy) i tyle. W gui nie podaje się pełnej ścieżki!
Mam pytanko, bo wczesniej tego nie zrobilem. Jesli wylacze minidlna (/etc/init.d/minidlna stop), skopiuje pliki z /mnt/_minidlna na nosnik zewnetrzny (dysk), wyedytuje z configa sciezki:
option db_dir '/mnt/_minidlna'
option log_dir '/mnt/_minidlna'
list media_dir '/mnt'
czyli zamienie /mnt na nosnik zewnetrzny i uruchomie minidlna (/etc/init.d/minidlna start), to czy bedzie mielil wszystkie materialy od nowa, czy bedzie kontynuowal? Pytam, bo mam ponad 7000 zdjec po ponad 5MB i przetwarza mi to cala noc i jeszcze nie skonczyl, a nie chce zaczynac od nowa.
Nie pamiętam czy on zapisuje w bazie pełne położenie pliku czy tylko jego nazwę. Jeżeli pełne to będzie skanował.
Ale same dane sie nie zmienia, tylko zmienie polozenie samej bazy danych. Zakladam ze nie bedzie powtarzac?
W sumie - możesz to sprawdzić na innym katalogu i małej liczbie plików (z 50).
Przez domyslne ustawienia pamieci podrecznej zapchalem flash. Mam prosbe: Aby inni unikneli tego problemu, po prostu dodaj osobne pole tekstowe na te sciezke z przyciskiem "zmien". Przycisk powinien spowodowac skopiowanie bazy danych do nowej lokalizacji i przeladowanie configa (oczywiscie w przypadku gdy plik taki istnieje).
Zmień co? Domyślnie ładuje się do pierwszego zasobu, więc wystarczyło by żebyś ten /mnt usunął jak nie masz tam plików.
Router WNDR3800 jeszcze jest za slaby do minidlna. Filmy chodza plynnie, ale zdjecia po 13,5MPix to tragedia. Do tego celu musi byc jakis mocny sprzet (NAS jakis?). Router tak na prawde nadaje sie tylko do kierowania ruchem sieciowym i postawienia jakiegos niewymagajacego serwerka. Wydaje mi sie ze na rynku jest wieloletni zastoj. Jak cos sie zmienia to raczej minimalnie, choc pamietam ze sa juz pierwsze jaskolki zwiastujace (mam nadzieje) wiosne. Ewentualnie jakis thin client minimum CPU 2x1,5GHz i 1GB RAM to na moj gust niezbedne minimum.
Witajcie, szukałem u siebie w dodatkach minidlna ale nie znalazłem, jest tylko DLNA Support for Gargoyle. Niestety się nie mieści w WRT-160NL.
Jak mozna to zainstalować w moim routerku.
Aktualnie posiadam zainstalowany Gargoyle 1.6.1.4 (r41182).
extroot
W sensie musisz sobie extroota najpierw zrobić żeby móc to zainstalować.
Chcę zrobić tworzenie extroota z poziomu interfejsu użytkownika (dla mnie to po prostu będzie łatwiejsze), czy będzie dział jakiś hub usb, bo jak wiadomo jest tylko jeden port usb w tym routerze a na exroota przeznaczę jakiegoś pendrive.
Jeszcze jedno pytanie, czy cały system poradzi sobie z dwoma dyskami zewnętrznymi na raz? czy obsługuje tylko jeden dysk.
Generalnie wydaje mi się, że nawet z jednym dyskiem będzie miał problem ten router. Jest po prostu za słaby jako sprzęt: CPU, RAM, i.t.d.
W takim razie jaki router (z większą pamięcią aby zainstalować DLNA na Gargoyle) poradzi sobie z tym, aby filmy płynnie działały po DLNA np: w Samsung Smart TV, lub odtwarzaczach Samsung BR z SmartHUB.
Np. WNDR3800 - sam czasem używam go do takich celów, ale nie powiedziałbym że jest to bezproblemowe rozwiązanie (większy bitrate A/V i już potrafi przycinać - umówmy się, że kombinowane 1080p z bitrate całkowitym na poziomie 5 MB/s to max.) - i to wszystko pod warunkiem, że router akurat w tej chwili nie jest zajęty swoimi podstawowymi zadaniami z zakresu routowania/firewall/i.t.d. i wzmożonego transferu na interfejsach (mam np. UPC 250 MB/s i nie ma mowy by przy oglądaniu przez dlna filmu, jeszcze np. UL/DL na torrentach). Generalnie kieruj się wielkością ram min. 64 MB i CPU min. 600-800 MHz. Krótko mówiąc muszą być to routery (skoro żal Ci parę/trzy na NAS, który do takich celów powinien służyć) z tych nowszych i droższych.
Działa hub, w faq to jest.
Dzięki za pomoc, postaram się to uruchomić na tym co mam i zobaczymy. W każdym bądź razie napiszę o wynikach eksperymentu.
Podsumowując WRT-160NL + składowanie danych na podpiętym dysku przez USB (dostęp raczej po ftp niż przez sambę - znów kwestia słabości maszyny) - to jeszcze się uda jak nie będziesz robił tego na okrągło.
Wszystko co ponadto wydaje się być mocno kontrowersyjne - z zakresu RO/RW na tym dysku.
Witam
Wgrałem do wdr4300 gargoyle 1.6.2.2 (r42647), by obsy i próbuje dojść jak odpalić mini dlna. Przy próbie instalacji z konsoli wywala że brak wolnego miejsca, z gui to samo. Co trzeba zrobić żeby móc zainstalować ten plugin ?
Pzdr
Zrobić np. extroota żeby miał miejsce gdzie to zainstalować.
OK. Dzięki za odpowiedź. Rozumiem że dysk który będzie podpięty musi mieć format linuxowy?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 6 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Plugin DLNA
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc