51

Odp: Plugin DLNA

Hmm, polskich nie ma. TV co obsługuje? utf-8 czy coś innego (a może w ogóle nie obsługuje innych niż iso-8859-1?)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

bartekww - podeślesz mi te srt?

53

Kurde nie wiem o co chodzi, ale wcześniej nie miałem żadnego problemu z tą wtyczką. Teraz instalacja przebiegła poprawnie, skanowanie mediów również, ale na TV nie pokazuje mi się serwer DLNA. Jakieś sugestie dlaczego ? Dodam że TVMobili działa bez problemowo

54

Zrób ps i zobacz czy w ogóle działa minidlna.

55

PS - mam rozumieć print screen, ale czego ? A jak sprawdzić w konsoli czy minidlna działa prawidłowo ?

56

ps to polecenie do wykonania w konsoli.

57

wyrzuciło coś takiego czyli rozumiem że dlna działa

4504 root      1024 S    /usr/sbin/miniupnpd -f /var/etc/miniupnpd.conf
5344 root     17120 S N  /usr/sbin/minidlnad -f /tmp/minidlna.conf

Więc dlaczego TV go teraz nie widzi hmm

58

Tak, działa. Zresertuj samo minidlna i zobacz.

59

Niestety dalej nic hmm

60

Jakieś sugestie jeszcze ?

61

Żadnych w sumie. Jeżeli działało i przestało to co zmieniłeś w konfiguracji czy ustawieniach?

62

Podłączę się pod temat.

Dlaczego nie mogę zainstalować / uruchomić minidlna??

opkg install minidlna
ERROR: Dependency kernel (= 3.3.8-1-d6597ebf6203328d3519ea3c3371a493) of package minidlna is installed,
                but has incompatible version 3.3.8-1-3b70fc7d412617eb97c6bdc7d8fb7844 and is marked as 'hold'

co należy zrobić w powyższym wypadku???

TP LINK WDR3600 v1 N600

Wersja Gargoyle:1.5.10.9

63

To: http://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?pid=73553#p73553

64

U mnie działa bez problemów - LINK

tplink-forum.pl

65

ok. Już zainstalowane.

Dziękuję

TP LINK WDR3600 v1 N600

Wersja Gargoyle:1.5.10.9

66

Mam pytanie i być może prośbę, o ile okaże się, że odpowiedź na pytanie będzie twierdząca.
Czy jest możliwe, żeby start pluginu dlna miał miejsce powiedzmy po minucie od startu tunera? Dlna chodzi świetnie, po restarcie(takim przy użyciu komendy restart) też, ale po wyłączeniu prądu już nie startuje. A u mnie to nagminna, prawie codzienna przypadłość. Wtedy muszę ubić proces i wystartować od nowa.
Więc może mógłbym wyrzucić dlna z autostartu (jak?) i używać skryptu, który wystartuje dlna minutę, czy dwie po starcie tunera, kiedy już jest w pełni uruchomiony.
Co i gdzie trzeba by zrobić?

67

http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#ur … zopnieniem

68

Ok, edytuję rc.local w /etc tylko wpis znika po restarcie. Plik jest pusty, rozmiar 0.

Poza tym, jak już zadziała ten sposób, to w gui mam mieć zaznaczone "włącz dlna", czy nie? Gdzie się w ogóle edytuje, co jest w autostarcie?

69 (edytowany przez tenobcy 2013-08-25 13:06:47)

A jeszcze mam jedno pytanie odnośnie minidlna bo po wyłączeniu i ponownym włączeniu prądu minidlna jest włączone ale nie udostępnia żadnych plików. Oczywiście w statusie także nie ma żadnych plików:

MiniDLNA status

Audio files: 0
Video files: 0
Image files: 0

Pomaga tylko ponowne skanowanie można to wykonać automatycznie za pomocą jakiegoś skryptu?

70

Można, po prostu jest kasowana baza danych i uruchamiane minidlna jeszcze raz.

71

Ok użyłem skryptu z tego poradnika http://eko.one.pl/?p=openwrt-skrypty#ur … aniunonika ale to niestety nie pomaga sad Czy jest jakieś inne skuteczne rozwiązanie na automatyczne ponowne skanowanie plików?

72

Ale kasujesz bazę danych przy uruchomieniu czy nie?

73 (edytowany przez tenobcy 2013-08-25 16:57:13)

Ja nic nie kasuje cały czas na partycji pendrive w folderze _minidlna mam plik files.db muszę to usuwać?
Może u mnie problem jest tego typu, że na jednym pendrive 32 GB mam 3 partycje 2 dla extroot, (ext4 i swap) a jedna największa (sda5 ext4 29 GB) dla pozostałych pluginów takich jak minidlna czy ftp.

74

Inaczej - czy na pewno wyłączasz minidlna i uruchamiasz jeszcze raz? Zdarzenie które zrobiłeś nie zachodzi jak masz extroota - bo dysk jest montowany wcześniej niż uruchamia się hotplug.

75 (edytowany przez tenobcy 2013-08-25 18:19:57)

Ja minidlna nie wyłączam sam z siebie nie mam takiej potrzeby. Problem pojawia się gdy zabraknie zasilania bo po tym nie ma już żadnych udostępnionych plików w sieci DLNA choć sam serwer jest włączony i widoczny w klientach. Co do samej bazy danych to ona nie kasuje się o czym tak mi się wydaje świadczy obecność pliku files.db w katalogu _minidlna oraz ostatni log o utworzeniu tej bazy:

[2013/08/20 10:49:12] minidlna.c:384: warn: Creating new database at /tmp/usb_mount/cd6c4cc8-424e-4f8c-8713-97b0e22246ca/_minidlna/files.db