26

Odp: Nowy motyw Gargoyle-Gargoyle@TP-LINK (by pepe_lodz)

Wyczyścić cache w przeglądarce?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27

pepe_lodz napisał/a:

Robie jeszcze drobne poprawki... i w piątek Cezary wrzuci do repozytorium... Motywy będą dodane w Gargoyle jako możliwe do sciagniecia bo robi ich się już kilkanaście i stwierdził ze szkoda pamięci na to. Cezary mysle ze ze 3 można zostawić domyślnie wkompilowane np. : default, nowy Blue Ice oraz mój Gargoyle@TP-LINK.

Ja jestem za jednym podstawowym, reszta do sciagniecia. Szkoda pamieci.

MiniPC 6xRJ45 2Gb, N100, 16GB DDR5, 1TB NVMe (Gargoyle)
Linksys WRT3200ACM (Gargoyle)
Tp-link 1043NDv2 (Gargoyle)

28

I raczej tak będzie.

29

A jaki będzie w takim razie podstawowy ? Domyslny z gargoyle ?

30

On nie jest w pakietach tylko integralną częścią systemu. Więc tak. Wyjątkiem będą obrazy dla 4MB z USB; domyślny jest za duży żeby tam się zmieścić.

31

Aha
Wyczyściłem cache i nic. Zalogowałem się przez winscp protokołem SCP i w katalogu /plugin_root/www/themes nie mam nic. Rozumie ze polecenie jest dobre ?:
ln -s ścieżka oryginalnego motywu ścieżka do pendriva gdzie ma być motyw

32

ok widze skrot w tym katalogu /plugin_root/www/themes/Gargoyle@TP-LINK   jednak ja zminiłem coś w plikach w tym skrocie to nie sa widoczne zmiany w przeglądarce. Czyli chyba cos zle zlinkowałem...

Nie wiem czy odwrotnie nie powinno być.
ln -s ścieżka do pendriva gdzie ma być motyw ścieżka oryginalnego motywu

33

Ok poradziłem sobie. Skasowałem katalog w /www/themes i wgrałem go do /plugin_root/www/themes/

następnie dałem polecenie
ln -s /plugin_root/www/themes/Gargoyle@TP-LINK /www/themes/

34

@pepe: edytuj swoje posty a nie tworzysz nowe bo śmietnik robisz i generujesz niepotrzebne powiadomienia.

Gargoyle fanatic user
WR1043ND v2 16MB / WR902AC v3 / MR3020 16MB+64MB / WR703N / WT3020 / E3372

35

Ok sorrki

36

pepe_lodz napisał/a:

następnie dałem polecenie
ln -s /plugin_root/www/themes/Gargoyle@TP-LINK /www/themes/

I tak może być. Ja tam wolę trzymać w /tmp, bo przecież pendrive to też FLASH... big_smile

37

Spoko ale pen driva wymienie i tyle jak cos. Koszt ok 20zl a pamieci w routerze raczej sam nie wymienie.

38

Jaja sobie robicie?
/tmp to  ram a nie flash, ram się raczej nie zużywa

Teraz poważnie ile taki flash może wytrzymać  zapisów/wykasowań "realnie"  powiedzmy w WDR4300?

39

pasza napisał/a:

Jaja sobie robicie?
/tmp to  ram a nie flash, ram się raczej nie zużywa

Przeczytaj dokładnie zanim coś napiszesz... nikt tutaj nie napisał, że w /tmp jest montowane coś co fizycznie znajduje się we FLASH.

pasza napisał/a:

Teraz poważnie ile taki flash może wytrzymać  zapisów/wykasowań "realnie"  powiedzmy w WDR4300?

Żeby cokolwiek zapisać musisz najpierw wykasować, a najmniejszą jednostką jaką możesz wykasować jest sektor, zazwyczaj o rozmiarze 4, 32 lub 64 KB. Żywotność? Różnie... teoretycznie około >100 tysięcy cykli. Praktycznie? Miałem już przypadki kilku TP-Linków, w tym 1043ND, w których kość była do wymiany.

40

Jak kiepski producent to 10000 cykli zapisów. Flash masz 8MB, blok ma 64KB, wylicz sobie ile bloków jest i zakładając że masz 50% z nich wykorzystane (na jffs) oblicz prawdopodobieństwo wystąpienia błędu na bloku pamięci, zakładając zapis raz na sekundę.

Mi się nie chce liczyć, pewnie z kilka lat wyjdzie.

41

Marczelo
Dzieki za miłe słowa. Motyw dostał kilka jeszcze kosmetycznych zmian i jeszcze sprawdzam go. Dziś najpóźniej do wieczora wysyłam go ostatecznie do Cezarego aby wrzucił do kompilacji badz repozytorium...
Bo są plany ze motywy zostaną usunięte z kompilacji chociaz mysle ze tak ze trzy domyślnie powinny pozostać.

42

Zostać powinien tylko domyślny w każdym routerze, reszta motywów powinna być dostępna jako pluginy do instalacji przez użytkownika.

Gargoyle fanatic user

43

dokładnie... bo za chwile wyskoczy 15 ludzi z super motywami i każdy z nich będzie sie pchał żeby jego motyw był domyślnie w kompilacji. Bez przesady Panowie. Gratulacje za kawał dobrej roboty bo wygląda to naprawde fajnie. Ale uważam że niech to pozostanie jako pluginy i każdy sam zdecyduje czym będzie chciał zapchać sobie troche pamięci  smile

44

Już napisałem że tak będzie zrobione smile

45

marczelo napisał/a:

bo i tak można je skasować

Tyle, że po skasowaniu elementów wkompilowanych w obraz wcale nie uwalniasz miejsca...

46

Jak zawsze pomocny marczelo. Dziekujemy

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

47

Nie no, "miszcz" jak zawsze. Ale zaczął przynajmniej edytować swoje posty i za to mu dziękuję.

Gargoyle fanatic user

48

Ok wersja ostateczna mojego motywu trafiła do Cezarego... Zostanie umieszczona w repozytorium jako plugin do sciągnięcia z poziomu GUI. Używajcie i testujcie. Jakiekolwiek uwagi mile widziane... w temacie tutaj bądź na priv. Zgłaszajcie co źle działa to ewentualnie będę sprawdzał i próbował poprawić.
Miłego użytkowania smile

49

Już pojawiło się do pobrania;) Mi sie podoba.
ew. można zmniejszyć tą ramkę wokoło ;]

RB760iGS + RB260GS / Ryzen 5 2660 / 16G DDR4 / MiniITX - Inea 1G (https://i.imgur.com/TLbJVDw.png)
RB951-2HnD / Celeron J1900 / 4G DDR3 / MiniITX - Satpol 100M

50 (edytowany przez pepe_lodz 2013-06-06 22:09:29)

Mowisz o ramce wkolo calej szaty ta czarna tak ?

Pare minut temu wysylalem Cezaremu jeszcze poprawiana wersje. Mam nadzieje ze wrzucona jest ta ostateczna. A ramke moze zmniejsze.