kowalmisiek napisał/a:Coś jest nie tak u mnie z Twoimi skryptami. Próbowałem je zaaplikować i mi się telefon nie chciał połączyć po wgraniu tych skryptów. Dopisałem po prawej moje pytania.
client-config-dir ccd
route 192.168.0.0 255.255.255.0 # IP sieci po stronie klienta
route 10.8.0.0 255.255.252.0 # link do VPN-ów
to jest potrzebne tylko wtedy gdy komputer kowal jest routerem do sieci 192.168.0.X. Jeśli do serwera łączy się tylko pojedynczy komputer to pomiń te linijki
/etc/openvpn/ccd/kowal
ifconfig-push 10.8.1.1 10.8.1.2
iroute 192.168.0.0 255.255.255.0
jak wyżej
/etc/config/openvpn = etc/openvpn/client_conf/kowal/kowal.conf?????????????????????u mnie jest taka lokalizacja
Nie to musi być /etc/config/openvpn bo to jest plik konfiguracyjny klienta OpenVPN dla OpenWRT czyli dla naszych popularnych routerków. Ten plik jest w formacie uci. OpenVPN na linuksie (w tym również OpenWRT) poszukuje plików /etc/openvpn/*.conf i z nich odczytuje konfigurację. Robi/robił tak niezależnie od uci. Ja dla routera z OpenWRT preferuję uci więc w /etc/openvpn/ nie zapisuję plików *.conf. Całą konfigurację robię w /etc/config/*. Jeśli coś pójdzie nie tak, zawsze możesz wycofać zmiany. A w ostateczności zrestartować router. Polecenie
wykonujesz jak już wszystko działa.
option dh '/etc/openvpn/dh1024.pem'
option cipher 'AES-256-CBC' mam inny rodzaj klucza cipher BF-CBC keysize 128
Dziś, tak krótkie klucze nie są bezpieczne.
option remote kowal.******.com # IP twojego serwera OpenVPN (czy tu trzeba dodać też port??????????????)
Jeśli serwer używa standardowego portu 1194 to nie musisz nic dodawać. Osobiście nie widzę powodu by zmieniać port.
option ping '15'
option ping_restart '60'
To jest potrzebne tylko w celu automatycznego nawiązywania połączenia.
PS. Dla jakiego komputera (system operacyjny) potrzebujesz ten konfig?
GUI jest przereklamowane
ASUS WL-500gP v2, TP-Link TL-MR3420 v2, TP-Link TL-WR1043ND v3, TP-Link TL-WDR4300 v1, D-Link DWR-921 C3,
Netgear R6220