26

Odp: gargoyle i extroot

Albo ja nie piszę w tym samym języku albo w ogóle nie czytasz wątku: jest na to eko.one.pl.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

27 (edytowany przez plesken 2013-03-16 16:08:21)

Cezary napisał/a:

Albo ja nie piszę w tym samym języku albo w ogóle nie czytasz wątku: jest na to eko.one.pl.

No sorry, ale jak czytam w wątkach że działa/nie działa/trzeba przełączyć/nie da się przełączyć itp to sam już głupieje i próbuję kombinować.
Dla jasności powinno się zrobić tabelę z modemami usb które działają/działają w "połowie"/nie działają i sprawa jasna, a nie lata się po wątkach i każdy pisze co innego.

Wiem, dla Ciebie jest to oczywiste bo już sporo siedzisz nad tym tematem i pytania typu jak moje mogą drażnić, ale sorki, jakby była jasna informacja jakie modemy działają a jakie nie to nie byłoby problemu.

Właściwie przed kupnem modemu usb posiłkowałem się tą stroną, ale jak widać nie wiele to dało, bo jak się okazuje nie jest jasno napisane co i jak.

To proszę jeszcze raz odpowiedz jasno i wyraźnie, czy coś z tym moim modemem usb mogę zrobić czy go wyrzucić? Interesuje mnie extroot + łącze aero2, extroot może być przez huba usb, byleby nie rozłączał filesystemu przy ponawiamiu połączenia.

28

plesken napisał/a:

Jakieś porady?

kup za 20 zł najmniejszy pendrive i go podłącz przez aktywnego HUB'a, ja tak mam i nie walczę z modemem
extroot stabilny jak i cały system,
a tę kartę mikroSD gdzieś wykorzystasz, ewentualnie dokup czytnik karty na USB, tylko nie wiem co tańsze, pendrive 2GB czy czytnik kart na USB?

29

@plesken: masz na eko.one.pl co zrobić żeby działał jako extroot. Wiele osób zrobiło to wg tego i działa.

30

@KMY - właśnie o taką mi odpowiedź chodziło. Kupiłem huba usb, ale nie aktywnego i przy ponownym połączeniu mi wywalało filesystem. Zastanawiałem się nad aktywnym hubem, ale nie chciałem tym razem w ciemno kupować. Co chodzi o kartę sd to na pewno ją wykorzystam do extroota bo mam czytnik, ale ogólnie to później zakupię pendrive'a.

@Cezary - no rozumiem że nie chcę Ci się odpisywać, ale nie dostałem takiej odpowiedzi jak @KMY mi podał. Mimo wszystko dzięki

Rozwaliłem gargulca smile. Znaczy nie ma www, nie łączy z modemem (usunąłem usb_switch - swoje takie testy). Da się to jakoś z konsoli naprawić czy od razu failsafe mode i od nowa *-factory-*?

31

KMY napisał Ci o nośniku żeby zrobić normalnie po ludzku extroota. O tym masz pełno. A ty cały czas się upierasz na extroota na modemie.

Zależy co rozwaliłeś, ty wiesz to.

32 (edytowany przez plesken 2013-03-16 17:58:44)

Właśnie że nie, bo na moje pytanie jaki hub polecasz odpowiedziałeś że żaden.

Mam teraz inny problem. Zrobiłem failsafe i teraz gdy próbuje się połączyć przez ssh to żadne hasło nie pasuje. Ani te "uniwersalne", ani moje które ustawiłem.
Jak od nowa zainstalować gargulca, nie kombinujać z bootloaderami? Muszę powrócić do oryginalnego oprogramowania?

Dobra telnet działa - zapomniałem że ssh jest wyłączone. Ale dalej nie widzę www mimo że zrobiłem sysupgrade z "factory".

33

Bo żadnego konkretnego typu Ci nie polecę. Kilka sprawdziłem ale nie będę później brał na siebie wyzwisk, że to jednak szmelc i nie działa tak jak napisałem.

Zrób faislafe (opisany na eko.one.pl) i walcz od nowa.

34

Hmm... Zrobiłem failsafe. Przywróciłem oryginalny firmware i na oryginalnym znowu upgrade do gargulca "factory". Dalej nie mam www i usb_switch'a.
Co się dzieje?

35

Pewnie wgrałeś openwrt  a nie gargoyle.

36

Nie wiem co było nie tak. Wydawało mi się że gargulca wgrywałem. Powtórzyłem manewr i działa. Dzięki smile

37

plesken napisał/a:

Kupiłem huba usb, ale nie aktywnego .... później zakupię pendrive'a.

extroot na pendrive a nie na modemie z kartą ma jeszcze tę jedną zaletę, że możesz zmieniać modem a system zostaje bez zmian

38

@KMY - podaj symbol swojego huba usb smile
Można jeszcze inne dyski dopinać smile Jedyny minus to pająk powstający przy takiej konfiguracji smile

39

http://www.komputronik.pl/product/10289 … zarny.html

ale jak chcesz modem, pendrive, DVBT i kolejne dyski to raczej kup sobie z 7 albo 10 gniazdami USB

możesz jeszcze np drukarkę podłączyć i kolejne dyski

40

Podbiję żeby podziękować smile. Także, Czarek i KMY dzięki. Na aktywnym hubie śmiga aż miło.