76 (edytowany przez Kusiu 2013-03-30 17:25:02)

Odp: Witam, najlepszych :) Dobór Ruterka..

Może za dużo informacji chciałbym wiedzieć na raz, chodzi mi by na wdr3600 chodził internet mobliny play. Marczelo na drugiej stronie napisał:
"wgraj Gargoyle i zrób sobie Extroot" Więc zacznę od wgrania Gargoyle, niby na stronie jest wszystko a ciężko jest mi się poruszać i coś znaleźć hmm/ Jaką wersję Gargoyle wgrać i skąd, na eko.one nie mogę znaleźć albo ze mną coś nie tak dzisiaj hmm
Można wgrać o ile dobrze wyczytałem przez www, więc samo wgranie jest proste. Flashu mamy w wdr3600 8MB, nie wiem wile zajmuję: Gargoyle, ale coś chyba koło 7,5 MB, później zająłbym się Extrootem, jeśli była by konieczność. Gargoyle to interfejs www, więc potrzebny mi będzie gotowy obraz OpenWRT z Gargoyle. To nie tak Cezary że nie chce mi się szukać i czekam aż ktoś krok po kroku mnie naprowadzi, szacunek dla Ciebie za to co robisz.

EDIT.

Znalazłem chyba, strona:
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … nt/ar71xx/
obraz: gargoyle-1.5.9.6-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-factory.bin wgrywamy przez www

zgadza się? smile FW są z drugiego marca, to chyba świeże. smile

Upgrade później: gargoyle-1.5.9.6-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-sysupgrade.bin

Jeśli coś mieszam proszę o sprostowanie smile

Pozdrawiam

77

Mieszasz. Jak wgrywasz to nie robisz już ponownego upgrade tym sysupgrade, bo i po co. Zacznij czytać do czego te obrazy służą.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

78 (edytowany przez Kusiu 2013-03-30 20:57:50)

Pośpieszyłem się, więc wgrywamy tylko: gargoyle- dobr1.5.9.6-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-factory.bin, przez www np. Extroot jest konieczny na wdr3600 ma 8MB flashu? Jeżeli już wgram gargoyle, jaki kolejny krok zrobić? Przypomnę że obecnie chodzi mi o internet mobilny Play na HUAWEI E173 i by po zerwaniu połączenia automatycznie się połączył. Pozdrawiam i liczę na wyrozumiałość smile

P.S I czy ten obraz będzie dobry, czy może jest jakiś na naszym eko.one.pl ?

79 (edytowany przez wabikboy 2013-03-30 21:19:02)

Naj prosciej i krótko, wgraj plik factory "ODPOWIEDNI DLA TWOJEGO ROUTERA I JEGO WERSJI !!!!!" i Sprawdz DWA RAZY !!! Bo zaraz bedziesz płakał że Ci tylko pwr swieci. potem zainstaluj pakiety do twojego modemu, jak ?? czytaj wyżej link, jeśli zabraknie miejsca przy instalacji to wtedy robisz extroot.Trzymaj się tej kolejności i powinno być dobrze smile

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

80

@Kusiu: pytanie o extroota jest trochę dziwne i znaczy tylko tyle że nie wiesz do czego to służy. Czy to co będziesz potrzebował  zmieści się w 8MB flash?

Zainstaluj gargoyle, podłącz modem i używaj. Jeżeli będzie to zwykły to będzie obsługiwany od ręki. Jeżeli Hilink będziesz musiał to ręcznie zmienić. Wszystko znajdziesz na eko.one.pl

81

Dziękuję wam za pomoc smile) Najlepszę chyba forum o OpenWrt smile Długa droga przede mną, ale stronę ustawiam na startową big_smile big_smile Pytanie jeszcze tylko by się upewnić Pobrać FW stąd: http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … nt/ar71xx/ ? i będzie to wersja gargoyle-1.5.9.6-ar71xx-tl-wdr3600-v1-squashfs-factory.bin zgadza się? Pozdrawiam Cezary wiem ze tu jest wiele a nawet masę smile tylko czasem ciężko znaleźć coś na szybko gdy się chce smile

82

Dla wdr3600 instalowanego z oryginalnego softu - tak.

83

Witam Szanownych Kolegów!
Jestem tu pierwszy raz, zakupiłem TP-LINK TL-WDR3600 smile

Stąd wielka prośba o wyrozumiałość i pomoc w ruszeniu nz alternatywnym softem gargoyle. Już wiem skąd pobrać
http://ecco.selfip.net/gargoyle-pl/atti … nt/ar71xx/
ale jaką wersję? Jest gdzieś legenda co która wersja zawiera? Szukam full możliwości dla tego routera - Panowie liczę na Was, wprowadzenie bardzo pożądane. Pozdrawiam!

84

Jest tylko jedna z opisem 3600. A który plik to przeczytasz na http://eko.one.pl/?p=openwrt-gargoylepl

85

Cezary - wielkie dzięki, poczytałem też i wiem już kto tu "rządzi"  smile  oraz tyle, że  jutro wystartuję ze amianą firmware. Zanim to jednak zrobię to mam kilka pytań, tak na wszelki wypadek, bo przy dzisiejszej kilkugodzinnej lekturze nie wpadłem na takowe info:
1. Gdyby coś nie wyszło podczas wrzucania "-factory.bin", to wtedy tylko specjalny kabelek czy jednak jest jakaś inna możliwość np. dla awaryjnego wgrania "sysupgrade.bin"? Proszę o naprowadzenie.
2. Jest gdzieś spis sterowników dla drukarek po USB? Ja chciałbym podpiąć SAMSUNG ML-1860
3. Jest gdzieś spis sterowników dla dysków HDD na USB? Trzeba coś dorzucać?

86

1. W 3600 nie ma. "W razie co" bierzesz sprzęt, rzucasz w sklepie na ladę, twierdzisz że szmelc sprzedając i dopominasz się o nowy. Jak wiesz co i jak to reanimujesz kabelkiem.
2. http://www.openprinting.org/printers choć sugerował bym żebyś najpierw poczytał na eko.one.pl o tym bo normalnie w gargoyle udostępniasz jako "raw", więc żadnych nie potrzebujesz
3. A tu nie ma czegoś takiego. Podłączasz, używasz, tak po prostu.

87 (edytowany przez Kusiu 2013-04-08 13:41:37)

Witam wszystkich u mnie instalacja gargoyle przeszła gładko dzięki wam smile Internet mobilny chodzi bez problemu po wifi i kablu smile Obecnie chyba nie mam się do czego przyczepić, jeśli zerwie połączenie jest jakiś skrypt by łączyło ponownie? smile Chociaż nie wiem czy nie łączy od razu bo jeszcze nie zerwało połączenia smile Jeśli będę problemy myślę że się nie zawiodę smile

adax@ ładujesz tak jak wyżej pisałem i koledzy smile

88

Jak zerwie połączenie to podniesie samodzielnie, tak.

89

edass napisał/a:

Samba na
- Gargoyle - zapis ~9MB/s
- AA od Cezarego - zapis ~6MB/s
- OpenWRT trunk - zapis ~3MB/s

Cezary napisał/a:

Kwestia ustawień

Cezary napisał/a:

montowania/samby

a które dokładnie ustawienia odpowiadają za szybszy transfer?

90

np. sync przy montowaniu, noatime itd. Jak po prostu zainstalowałeś openwrt (czy moje AA czy trunka) to nie zrobiłeś żadnych optymalizacji. Więc jedziesz na ustawieniach standardowych.

91

KMY napisał/a:
edass napisał/a:

Samba na
- Gargoyle - zapis ~9MB/s
- AA od Cezarego - zapis ~6MB/s
- OpenWRT trunk - zapis ~3MB/s

Cezary napisał/a:

Kwestia ustawień

Cezary napisał/a:

montowania/samby

a które dokładnie ustawienia odpowiadają za szybszy transfer?

Aktualnie sprawa wygląda trochę inaczej - lepiej na moim WDR3500. Na aktualnych wersjach AA-rc1 czy trunku zapis przez sambe wynosi ~10MB/s na standardowych ustawieniach.

Asus Merlin RT-AC86U + 2xRT-AC68U
OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

92

Cezary, dziękuję za pomoc. Jestem już po instalacji Gargoyle i mam następujące dziwne sprawy, do rozwiązania pewnie dziecinada, ale są:
1. lokalne urządzenia -ustawione statyczne IP -status połączeń OK
2. Lista połączeń w Gargoyle: jak rozumieć "Połączenia pomiędzy lokalnymi urządzeniami a routerem nie są wyświetlane."
3. Jak uruchomić śledzenie połączeń dla urz. lokalnych, tj. telewizor z WiFi i tuner z Wifi
4. na laptopie mam internet i wszystko gra, ale prawdopodobnie mam blokowany ruch wewn. -jak to odblokować?
5. pingi do lokalnych urządzeń bez powodzenia, a na starym routerze były ok

93

2. To jest lista połączeń z sieci lan do internetu. Jak kopiujesz dane z laptopa na tablet to takie coś nie powinno się pokazać.
3. W gui? Nie możesz, nie masz jak. Z konsoli - możesz sobie mieszać i monitorować co chcesz. Nasz iptables, więc możesz sobie zakładać różne reguły
4. rozwiń pojęcie.
5. A tu tym bardziej nie jest nic blokowane.

94

Prawdopodobnie masz soft, który ma problem z multicastem - sam  z tym walczyłem na WDR3500. Aktualnie mam trunka z 10 kwietnia i na nim sieć działa jak należy.

Do testów możesz włączyć upnp i zobaczyć czy urządzenia się pojawią.

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

95 (edytowany przez adax 2013-04-14 11:21:36)

Cezary dziękuję, nie jestem zupełnym nowicjuszem, więc tym bardziej dla mnie to dziwne z tym ruchem wewn.
4. Hmmm, tzn, że z laptopa mam statyczne IP, wszytko działa, net jest (TP-Link TL-WDR3600 podpięty do modemu UPC), ale  wygląda to tak jakby ten sof wymagał przekierowywania portów wewnętrznych dla ruchu lokalnego -dziwne. Wcześniej na innym routerez ruch wewn. nie był blokowany i nie wymagał przekierowań...

5. Bazą na ten czas to brak pingów do 2 tunerów, pomimo, że urządzenia dobrze skonfigurowane, status OK

edass napisał/a:

Prawdopodobnie masz soft, który ma problem z multicastem - sam  z tym walczyłem na WDR3500. Aktualnie mam trunka z 10 kwietnia i na nim sieć działa jak należy.  Do testów możesz włączyć upnp i zobaczyć czy urządzenia się pojawią.

Idzie zaktualizować obecny mój soft na tego trunka -duże zagrożenia niestabilności? Włączyłem "Włącz usługę UPnP & NAT-PMP", ale dziwne, że niec tam nie mogę zmienić/dodać, mam  Proto/LAN Host/Port  jako gwiazdki....

EDIT: Problem mam z WiFi -na razie nie mam kabli, żeby to potwierdzić po LAN
Tryb pracy Wi-Fi:Punkt dostępowy (AP)
Nazwa urządzenia:Gargoyle
Wersja Gargoyle:1.5.9.7 (r36088), by obsy
Model:TP-Link TL-WDR3600 v1

Może chodzi o to, że org. router miał IP ***.0.1, a domyślnie Gargoyle ustawia ***.1.1 i ja to zmieniłem na ***.0.1  -czy przywrócić domyślny IP Gargoyle ?

Gdzieś tutaj czytałem, że wersja angielska była w tym lepsza, ale czy ciągle mamy ten problem? Jakie testy zrobić jeszcze? Ping jest chyba najważniejszy.

96

4. Ale o czym mówisz? Jaki ruch lokalny, o czym piszesz w ogóle? W senie z jednego komputera do drugiego nie możesz się dostać?

Zmień po prostu adres n lan, ale to nie ma znaczenia. Trunk jest na nowszym kernelu, inny, wersja rozwojowa. Sprawdź.

97

Tylko uważaj bo trunk to wersja bez GUI !!!

OpenWRT rPi3+ E3372
rPi5 HA, rPi4 OH

98 (edytowany przez adax 2013-04-14 11:35:37)

Cezary -No po prostu pingi wewn. nie odpowiedają i ni mam połączenia pomiędzy urządzeniami jak telewizor, tuner, laptop... Zmieniam sposób szyfrowania WiFi -może coś w tym nie gra.

edass napisał/a:

Tylko uważaj bo trunk to wersja bez GUI !!!

Hihihii smile Dzięki, ale bym  dał ciała!

99

Pingi... A normalna transmissja? www/ssh/telnet/ftp, cokolwiek?

100 (edytowany przez adax 2013-04-14 20:49:09)

Po FTP też nie mam dostępu, ale skorpo pingi nie wychodzą sad

Teraz próbuję zmieniać tryby, bo ustawiłem N+G+B (mam urz N i G), a tryb podwójny wyłączony.
ssh i telenet nie próbowałem, ale nie ma po co -pingi!.

EDIT: TV złapał dostęp, natomiast tuner nie -ale wydaje mi się, że muszę potestować różne tryby i sposoby szyfrowania -najlepiej wyłączę szyfrowanie i zobaczę co będzie....

No i bez szyfrowania poszło -przepraszam, to moja wina, gdyż powinienem od razu bez szyfrowania testować.
Póki co musiałem dać otwarte WiFi z tym, że na routerze filtruję MAC'i - to zapewnie nie do końca bezpieczne, ale nie mam wyjścia sad

EDIT2: ostatecznie  za 2-gim razem udało się zestawić wszystkie połączenie WiFi. 1-dałem open, bez szyfrowania -złapało, 2- zmieniłem na WPA2/AES  i jest OK. Przepraszam za off topic, ale tak wyszło.