Odp: DVB-CORE dla OpenWRT Trunk - linux 3.7.4
Dobra dziękuje, wydaje mi się że znalazłem. Kompiluje się.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DVB-CORE dla OpenWRT Trunk - linux 3.7.4
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Dobra dziękuje, wydaje mi się że znalazłem. Kompiluje się.
Coś się teraz pojawiło, ale nie wiedzieć dlaczego zaznaczając je w kernel wynikowo dostałem pliki .o. Da sie to jakoś zamienic na .ko?
To znaczy że moduły nie powstały. Coś ci się nie skończyła ta kompilacja...
Mógłbyś spojrzeć co tutaj się stało niedobrego. widzę linie;
WARNING: skipping kmod-ir-core -- package not selected
WARNING: skipping kmod-dvb-core -- package not selected
WARNING: skipping kmod-dvb-usb -- package not selected
Tylko pytanie dlaczego w takim razie powstały pliki .o?
poniżej całość z make
Przeciez takich modułów nie ma w openwrt - skąd je masz?
Szczerze powiem że jeżeli ich nie ma w openwrt, to zapewne pobrały się z repo mediawrt. Może tutaj jest problem że nie mogę tego skompilować. Chyba wszystko się wyjaśnia powoli. Dodatkowo jak już zrobię samo make menuconfig to mam dodatkowo drzewo: kernel modeule -->dvb support.
Z mediawrt. Nawet nie wiem czy to zaktualizowali do aktualnego kernela.
Nie mam już pojęcia co mam tam zaznaczyć. Cały czas nie mam tego dvb-core.ko jest tylko dvb-core.o. Przy kompilacji nie widzę żadnych błędów.
W device driver zaznacz input devices na M, poźniej usb na M. Wchodzisz do multimedia devices, zaznaczacz Remote control na M i pojawi się dvb-usb...
Mam podobny błąd. Nie powstaje w czasie kompilacji kmod-dvb-core.ko.
W menuconfig i kernel_menucconfig dvb-core zaznaczony na yes. ./build_dir/linux-x86_generic/linux-3.3.8/.config -> config DVB_CORE = y
./.config -> config kmod-dvb-core = y
Ja kompiluje dla AA kernel 3.3.8
To wkompilowało się w jądro. Jako M zaznacz to powstanie moduł.
a czy masz pomysł w takim razie dlaczego może nie działać frontend w sticku?
czego może brakować? Walcze z tym już ponad tydzień i zaczynam mieć wątpliwości czy mi się uda.
Skompiluj sobie wszystko co tam znajdziesz w dvb, załaduj i zobaczysz.
już mam wszystko ![]()
Czy lsmod wyświetli też moduły wkompilowane w jądro czy tylko ładowane jako *.ko?
bo w lsmod nie ma dvb-core
Tylko moduły.
czy z tego wynika że dvb-usb-it913x nie używa it913x_fe??
Czyli nawet nie próbuje załadować frontend?
root@OpenWrt:~# lsmod | grep 913
dvb_usb_it913x 9240 0
it913x_fe 28074 0
dvb_usb 16342 29 dvb_usb_vp7045,dvb_usb_vp702x,dvb_usb_umt_010,dvb_usb_ttusb2,dvb_usb_technisat_usb2,dvb_usb_opera,dvb_usb_nova_t_usb2,dvb_usb_m920x,dvb_usb_lmedm04,dvb_usb_it913x,dvb_usb_gp8psk,dvb_usb_gl861,dvb_usb_friio,dvb_usb_ec168,dvb_usb_dw2102,dvb_usb_dtv5100,dvb_usb_dtt200u,dvb_usb_digitv,dvb_usb_dibusb_mc,dvb_usb_dibusb_mb,dvb_usb_cxusb,dvb_usb_cinergyT2,dvb_usb_ce6230,dvb_usb_az6027,dvb_usb_au6610,dvb_usb_anysee,dvb_usb_af9015,dvb_usb_af9005,dvb_usb_dibusb_common
rc_core 9111 8 dvb_usb_ttusb2,dvb_usb_technisat_usb2,dvb_usb_lmedm04,dvb_usb_it913x,dvb_usb_anysee,dvb_usb_af9015,dvb_usbTak jak mówiłem, już zaznaczyłem wszystko dlatego trochę bałagan.
Jeżeli faktycznie nie próbuje ładować frontendu to jak powinienem skompilować dvb-usb-it913 żeby działało?
Zły trop ![]()
it913x_fe jest wykorzystywany przeładowanie modułów mnie o tym przekonało.
Nie mam już pomysłów co może być nie tak.
czy to może być związane ze sterownikami z MediaWRT i powinienem użyć starszych (do AA) czy ja czegoś nie dodałem?
Już nie mam pomysłów co może być nie tak.
Jak dodać starsze? Nie ma takowych, masz mieć te same od dane kernela. Czyli samodzielnie kompilowane.
Czyli sam kompiluje, zależności spełnione ... to na czym może jeszcze polegać błąd? Masz Cezary może jakiś pomysł/podpowiedź? Ja już nie wiem gdzie mam szukać.
doczytałem, że potrzebny jest V4L aby poprawnie działał sterownik karty.
Gdy zaznaczę V4l-dvb pojawia się błąd przy kompilacji:
make[4]: Entering directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment/build_dir/linux-x86_generic/v4l-dvb-20112303'
make -C /home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment/build_dir/linux-x86_generic/v4l-dvb-20112303/v4l
make[5]: Entering directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment/build_dir/linux-x86_generic/v4l-dvb-20112303/v4l'
No kernel files. You need to run "make download untar" or "make dir DIR=<your_git_source_dir>" first!plik ten znajduje się w build_dir w include\linux. Nie wiem jak mam wskazać w makefilu żeby kożystał z tego katalogu. Proponowane polecenia z errora też nie działają:
make[2]: Entering directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment/target/linux'
make[3]: Entering directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment/target/linux/x86'
make[3]: Nothing to be done for `download'.
make[3]: Leaving directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment/target/linux/x86'
make[2]: Leaving directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment/target/linux'
make[1]: Leaving directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment'
make[1]: Entering directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment'
make[1]: *** No rule to make target `untar'. Stop.
make[1]: Leaving directory `/home/sly/openwrt/trunk/attitude_adjustment'
make: *** [untar] Błąd 2Jakby ktoś szukał to ja dla Trunk (linux-ar71xx_generic/linux-4.1.16) musiałem pozaznaczać dodatkowo:
make kernel_menuconfig
Device Drivers > Input device support > Generic input layer
Device Drivers > USB support > Support for Host-side USB
Device Drivers > Multimedia support > Digital TV support, Media USB Adapters, Remote Controller support, DVB Network Support, Compile Remote Controller keymap modules,
Zaleta jest taka ze dla tranka mamy tez tvheadend_4.0.7-1
Byl proba compilacji tych modulow na LEDE ? - bo mam pewne problemy
Jakie problemy?
Pewne moduly mi sie nie generuja chodz wydaje sie ze powinny np. rc-core:
~/openwrt/LEDEXiaomiDVB $ find . | grep "rc-core"
./build_dir/toolchain-mipsel_24kc_gcc-5.4.0_musl/linux-4.4.49/include/media/rc-core.h
./build_dir/toolchain-mipsel_24kc_gcc-5.4.0_musl/linux-4.4.49/drivers/media/rc/rc-core-priv.h
./build_dir/target-mipsel_24kc_musl/linux-ramips_mt7620/compat-wireless-2017-01-31/include/media/rc-core.h
./build_dir/target-mipsel_24kc_musl/linux-ramips_mt7620/compat-wireless-2017-01-31/drivers/media/rc/rc-core-priv.h
./build_dir/target-mipsel_24kc_musl/linux-ramips_mt7620/linux-4.4.49/include/media/rc-core.h
./build_dir/target-mipsel_24kc_musl/linux-ramips_mt7620/linux-4.4.49/drivers/media/rc/rc-core.o
./build_dir/target-mipsel_24kc_musl/linux-ramips_mt7620/linux-4.4.49/drivers/media/rc/rc-core-priv.h
./build_dir/target-mipsel_24kc_musl/linux-ramips_mt7620/linux-4.4.49/drivers/media/rc/.rc-core.o.cmd
./staging_dir/target-mipsel_24kc_musl/usr/include/mac80211/media/rc-core.h
jest moze odpowiednik "./scripts/diffconfig.sh > diffconfig" dla kernela ? Zebym mogl sprawdzic czy mam wszystkie zaleznosci. Mozesz podeslac swoj config dla kernela
Robią się:
$ ll `find ./ -name rc-core.ko`
-rw-r--r-- 1 xyz xyz 27396 lut 21 23:08 ./build_dir/target-mipsel_24kc_musl/linux-ramips_mt7620/linux-4.4.49/drivers/media/rc/rc-core.koStrony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → DVB-CORE dla OpenWRT Trunk - linux 3.7.4
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc