76

Odp: Problem z uruchomieniem webamule.

http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=9951
http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=9180

Mam tłumaczyć? smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

77 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-28 20:17:07)

Zacytuję sam siebie, ponieważ się rozminęlismy smile

bodzio_g napisał/a:

No więc w moim przypadku teoria upadła własnie po raz szósty uruchamiam amule.
Mniej więcej po ok pół godziny demonów nie ma (przy uruchomieniu były trzy) pozostały tylko trzy procesy webamule (ktore były również przy starcie razem z demonami), tak więc z sześciu procesów uruchamianych przez amule start pozostają tylko trzy webamule.
Może jednak pozostało mu za mało miejsca we flashu, nie wiem w jaki sposób sprawdzic co powoduje wyrzucenie tych demonów.

Tak więc chyba jednak się zabiorę instalacje pakietów na externalu,  jakoś tak przeczucie mi mówi że chyba w tym problem.

smile eee, niekoniecznie , ale pare słów komentarza, byłoby mile widziane.

78

Kompilacja wygląda dokładnie tak samo jak innych programów. zwykłe make czy configure. Różnica taka ze kompilatorem ma być nie zwykły gcc tylko kroskompiler zawarty w sdk, ale to się zwykle daje załatwić przez CC=mipsel-linux-gcc ./configure.

Inna sprawa jak pakiet nie chce sie skompilować z uclibc lub mu czegoś brakuje.

Jak chcesz zbudować paczkę ipk to musisz odpowiedniego makefile zrobić, to jest wyjaśnione w pierwszym linku. I zwykle nie robi się make install bo szkoda miejsca we flashu na dokumentacje/many/przyklady i changelogi, tylko "ręcznie" wskazuje pliku tam gdzie powinny być.

79

bodzio_g: to usuń coś ze flasha. Wszystko potrzebujesz?

80 (edytowany przez bodzio_g 2007-03-29 12:05:38)

A więc , tez chyba nie to, odinstalowałem kilka niepotrzebnych aktualnie pakietów. x-wrt pokazuje stan flasha na 87% i dalej jest to samo.
tzn. uruchamiam amule i za ok pół godziny demonów nie ma a web jest. jak był na świeżo uruchomiony to na poziomie 91% pracował po kilka dni bez wysypania.
Jak to jest z kożystaniem ze swapa ? zauważyłem że teraz cos słabo z n iego kozysta tak na poziomoe 400 , bezpośrednoi po uruchomieniu swapa obserwowałem zużycie na poziomie 30 000 do 40 000, czyli prawie sto razy wiecej.
Do momentu wysypania sie amule swap wzrasta o do niecałych 500 , hmm , wyglada to jakby z niego nie kozystał.

81

Po kilku dniach róznych prób nie mogąc dojść przyczyny tego zachowania odinstalowałem i ponownie zainstalowałem cały pakiet amule, i zaczeło chodzic.
po kilku czy kilkunastu godzinach pojawia się wprawdzie czasem bardzo duze obciazenie dla procesora ze strony amule, chyba powodem jest zbyt duza ilośc połaczeń z zewnatrz, muszę jeszcze poeksperymentować parametrami w configu.

82

No niestety, strona amule leży i nie mam wersji cvs, więc musisz poczekać...

83

Po kilku dniach testów, sprawa wyglada tak.
Amule działa stabilnie, tyle ze po kilkunastu godzinach pracy powoduje duży wzrost obciążenia systemu, od strony web bardzo trudno jest sie dostać do routera, a po ssh po dłuzszym oczekiwaniu mozna wejść.
Po zatrzymaniu amule i ponownym uruchomieniu wszystko wraca do normy, po zmniejszeniu ilości połaczeń sytuacja nieznacznie sie poprawiła, tzn wzrost obciażenia pojawia sie później.
Tak więc skrypcik do restartowania amule uruchamiany jest przez crona 2 razy na dobę i jak narazie wszystko chodzi bardzo ładnie.

84

Na forum wl500g.info pojawiła się jakiś czas temu informacje, że jest problem z dużymi plikami w amule (kwestia limitów). To też może być przyczyną wywalania się amule...

85

Hmm, co w tym przypadku oznacza duzy plik, takie rzędu 700 MB dopiero co ściagalem i żadnych problemów nie zaobserwowałem, dla testu teraz zaciągnąłem taki ponad 2 GB,..... zobaczymy.
Generalnie teraz, po przeinstalowaniu amule i zrobieniu skryptu restartujacego go dwa razy na dobę, wszystko chodzi idealnie jak w zegareczku smile.

86

No ale kredyty na DL/UL tracisz...

87

No tak, dla tego pliku 2 Gb co go teraz ściagam, może miec to znaczenie, ale takie rzeczy zwykle ściagam torrentem. A dla plików wielkości kilkadziesiat MB które zwykle sciagam z amule to bez znaczenia.

88

Tak więc potwierdzam, przy ściąganiu pliku 2 GB, amule sie wysypuje, granica jest gdzies pomiedzy 700 MB a 2 GB.

89

Dokładnie tak samo jak poprzednio - przed uruchomieniem określ nowy HOME i tyle.

90

1. Fon ma skrypt ode mnie smile
2. Skrypt był dla whiterussian 0.9 i od tamtej pory nie był aktualizowany. To normalne że trzeba go dostosować do aktualnej wersji.