Odp: Problem z uruchomieniem webamule.
Aha, zakładanie swapa na flashu jest średnim pomysłem - padnie dość szybko...
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z uruchomieniem webamule.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Aha, zakładanie swapa na flashu jest średnim pomysłem - padnie dość szybko...
Nie to nie flash, mam podpiety dysk twardy ![]()
ponawiam pytanie , bo sie rozminelismy ![]()
czy mkswap /dev/discs/disc0/part2 jest konieczne jesli partycja juz istnieje ?
I drugie pytanie, trzeba to gdzies umieścić zeby sie wykonywało zawsze przy starcie systemu, tak ?
Na oba pytania tak. mkswap tworzy swap, ale masz go wykonać (to polecenie) tylko raz. Podczas startu systemu zrobisz tylko swapon i to wszystko.
acha, rozumiem to jeszcze tylko gdzie najlepiej dopisać
swapon /mnt/disc0_1/part2
zeby się toto odpalało automatycznie ?
Pytam bo np na stronie macsat.com w dziale poświęconym olegowi znalazłem cos takiego
mkdir /usr/local < enter >
mkdir /usr/local/sbin < enter >
touch /usr/local/sbin/post-boot < enter >
touch /usr/local/sbin/post-firewall < enter >
chmod +x /usr/local/sbin/* < enter >
Open the post-boot file in the nano editor: /opt/bin/nano /usr/local/sbin/post-boot < enter >
Copy-Paste this into the editor window (on putty, paste with < enter > + < insert > ): #!/bin/sh
# wait for /opt to mount
mount /dev/discs/disc0/part1 /opt
i=0
while [ $i -le 30 ]
do
if [ -d /opt/etc ]
then
break
fi
sleep 1
i=`expr $i + 1`
done
# Activate swap
swapon /dev/discs/disc0/part2
# Run all active services - active means starts with S
/opt/etc/init.d/rc.unslung
tutaj wyglada to że nie tak hop-siup od razu
, czy openwrt trzeba to jakos podobnie rozwiazać ?
No bez przesady
. Wstaw to do /etc/init.d/S99done i już. (tak po prostu dopisz /usr/bin/swapon /dev/discs/disc0/part2 czy gdzie tam masz swapon )
hmmm. w katalogo /dev/discs/disc0 sa trzy pliki
+disc
+part1
+part2
z tymi plusami na poczatku, na komendę mkswap /dev/discs/disc0/part2 odpowiedź jest not found.
to samo na swapon /dev/discs/disc0/part2 , dodam żę partycja jest i sformatowana w linuxowym swapie
=====================================
już rozwiązane, po prostu brak było mkswap ![]()
Po jeszcze po jakimś czasie przyznaj się czy to pomogło.
Oczywiście, właśnie dla testów zapuściłem sciaganie w amule i torrentem, tak więc szybko powinno wyjść.
total used free shared buffers
Mem: 30516 29724 792 0 912
Swap: 1494036 27484 1466552
Total: 1524552 57208 1467344
tak wygląda raport z free, tak więc brak pamieci wyglada na bardzo prawdopodobna przyczynę poprzednich problemów.
, ten wątek na Twoim forum zamienił sie w całkiem kompleksowy poradnik uruchomienia amule ![]()
potestuje i odezwe sie za kilka dni lub wczesniej jesli sie wyłozy
, teraz musze jeszcze powalczyć z sambą, ale to temat na ewentualnie oddzielny watek.
pozdrawiam
==================================================================
Stan na dzisiaj rano był OK. Działało jednoczesnie, jedno zadanie ftp wgetem, jedno ctorrentem i trzy amule, dodam że działało od wczoraj wieczorem. mozna sie było bez problemów zalogowac do asusa, co poprzednio było wyzwaniem dla cierpliwości
.
No i nic jak do tej pory nie wyrzuciło, swap used wzrósł do ponad 40000.
Ciagle działa, wiec jestem dobrej mysli.
, ten wątek na Twoim forum zamienił sie w całkiem kompleksowy poradnik uruchomienia amule
Moze zanim twoj entuzjazm opadnie zbierzesz wszystkie problemy , rozwiazania i swoje przemyslenia i stworzysz jeden spojny tekst zatytulowany : Opis zainstalowania i uzywania amule na openwrt . ![]()
Tez tak pomyślałem, ale nie bedę opisywał samej instalacji gdyz opis zrobiony Cezarego jest OK, myślałem tylko o zebraniu w podsumowaniu tych wszystkich problemów z którymi sie spotykałem (i sposobach ich rozwiazania , oczywiście).
Tak więc za jakis dzień, dwa, moze trzy
jak skończę testy, napisę tutaj taki post podsumowujacy te moje potyczki.
W tej chwili chcę jeszce dołozyc do tego to http://forum.openwrt.org/viewtopic.php?id=9562&p=1 co podsunął Cezary, i przetestować to w całosci, gdyz jak widać te elementy wzajemnie na siebie wpływają i powinny byc razem testowane.
I o ile nic mi nie przeszkodzi to na wekkend jakis opisik powinien sie tu znaleźć
.
Pozdrawiam
Pisz pisz. Ja kończę port Battle for Wesnoth na N800 i nie mam czasu
.
Minęło prawie dwa tygodnie testów, tak więc wszystko działa, tylko amule zaczął się od kilku dni dziwnie zachowywać, tzn po ok pół godzinie pracy traci połączenie z serwerami, ps pokazuje że procesy działają, ale amule w tym stanie tkwi do momentu zabicia i uruchomienia . Swap działa. nie mogac nic poradzic w końcu wstawiłem regułkę do crona zabijajacą i uruchamiajacą amule raz na pół godziny, ale to jakaś proteza i nie wiem jak to wpłynie na moja pozycje w tych serwerach (może w końcu dostane bana)
Serwery Cię zbanują za takie coś, inny aspekt to strata kredytów za krótki czas przebywania/wysyłania w sieci. Wiec lepiej zostaw tak jak jest, a zrób restart co tydzień (!).
Skoro już masz swapa i nośnik zewnetrzny, to lepszym rozwiązaniem była by instalacja mldonkey. Tyle że on straszliwie dużo zasobów zjada.
Wiec lepiej zostaw tak jak jest, a zrób restart co tydzień (!).
Tak to odpada, on mi po prostu po ok pół godziny przestaje działac, nic nie odbiera, nic nie wysyła, rozłacza się z serwerem, ale same procesy ciagle istnieją (komenda ps je pokazuje), jakby zawieszone. chociaz jak je zabijam to w odpowiedzi dostaję "no such itd ..". jesli natomiast tylko wznowię działanie poprzez amule start, to mam podwójna ilość procesów i dalej nic nie działa. Pomaga tylko zabicie i uruchomienie.
Cóż, skoro działał Ci i teraz nagle nie chce się łączyć... Mogę jeszcze spróbować skompilować wersję z cvs, ale nie wiem na ile ona jest lepsza.
Jesli mozesz i masz chęć to bardzo chetnie ![]()
Ja się zastanawiam czy może to współpraca z jakąś biblioteką szwankuje albo flasch wypchany po brzegi. poprosiłem kompla o zainstalowanie u siebie w celu porównania wersji pakietów itd. ale narazie nie mam jeszcze wyników tego testu.
Przeczytałem własnie twoją odpowiedź w drugim watku, jeśli wypchanie flasha nie skutkuje zadnymi konsekwencjami to teoria upada ![]()
Zależy jak bardzo wypchałeś po brzegi. Bo pewnie coś tam sie jednak zapisuje: a to jakiś pid, a to jakiś link (czyli inody porzebne). Ale generalnie _nie powinno_ mieć żadnego wpływu.
Witam!!
To mój pierwszy post tutaj także witam wszystkich :] . Zaglądam tutaj często od momentu pojawienia się opisu odpalenia amule na openwrt (dobrze że ktoś się postarał :] [dzięki Cezary]).Jestem cienki z linuxa ale z takim opisem poszło gładko .
A teraz do rzeczy tak jak pisał bodzio_g od 2 dni u mni amule się rozłącza co jakiś czas , nie wiem czy to jest pół godziny ale tak gdzieś bedzie .Wcześniej działało OK z 4 dni . U mnie chyba wylatuje całe amule ponieważ zaloguje się przez www wejde w pliki to pokazuje pliki i że jest nie podłączony ale gdy nacisne statystyki to już jest koniec interfejs www już niedziała i nie ma procesu . Zaznaczam ze przez te pare dni nic nie grzebałem w sofcie tylko dodawałem pliki do ściągnięcia .Swapa mam 1Gb .Gdyby ktoś miał pomysła na to prosze się pochwalić :].
Czy ktoś z was użytkuje sctcs ??
pozdrawiam
To może coś sie z serwerami dzieje?
Co do sctcs - zamierzam, jak łaskawie gość opublikuje źródła.
Ja uzywam, oczywiscie na OpenWRT. Sprawuje sie niezle, lecz brakuje funkcji pauza i te hashowanie po kazdym restarcie czy zatrzymaniu - koszmar przy wiekszych torrentach.
Ja doraźnie radze sobie wten sposób, ze napisałem trzy linijki skryptu w którym zatrzymuje i ponownie uruchamiam amule i uruchamiam to z crona co 30 minut.
To może coś sie z serwerami dzieje?
Jak myslisz, czy zmiana listy serwerów w takiej sytuacji pomoże, chyba zaraz to sprawdzę.
W sumie dziwne by było, ze amule chodził i nagle mu się odwidziało i nie chce. Chyba ze coś z serwerami/siecią ed2k się dzieje i dlatego tak jest.
Siedze w pracy i tak myśle czy aby amule nie wysypuje sie gdy ma wiecej plików do udostępniania dla ludzi .Zaczynałem od zera a teraz juz bedzie z 7Gb udostępnionych .W serwery nie wierze , bo to się coś dzieje z samym amule (przynajmniej u mnie :].
Całkiem możliwe, że mu na zasobach/mocy/nie-wiadomo-co-jeszcze brakuje. Usuń dane i sprawdz. W weekend skompiluję cvs to dam do testów.
Siedze w pracy i tak myśle czy aby amule nie wysypuje sie gdy ma wiecej plików do udostępniania dla ludzi .Zaczynałem od zera a teraz juz bedzie z 7Gb udostępnionych .W serwery nie wierze , bo to się coś dzieje z samym amule (przynajmniej u mnie :].
Całkiem możliwe, że mu na zasobach/mocy/nie-wiadomo-co-jeszcze brakuje. Usuń dane i sprawdz.
Brzmi bardzo sensownie. Przetrzebiłem shared i testuje ![]()
W weekend skompiluję cvs to dam do testów.
Może nie będzie potrzebny
, ja bym wolał krótki tekst na temat "Jak skompilowac pakiet ze źródeł na WL500gP"
. Pozdrawiam walczących
, przestaję się wreszcie czuć taki osamotniony w problemach z amule ![]()
====================================================================
No więc w moim przypadku teoria upadła własnie po raz szósty uruchamiam amule.
Mniej więcej po ok pół godziny demonów nie ma (przy uruchomieniu były trzy) pozostały tylko trzy procesy webamule (ktore były również przy starcie razem z demonami), tak więc z sześciu procesów uruchamianych przez amule start pozostają tylko trzy webamule.
Może jednak pozostało mu za mało miejsca we flashu, nie wiem w jaki sposób sprawdzic co powoduje wyrzucenie tych demonów.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Problem z uruchomieniem webamule.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc