Odp: TL-MR3420 v2 i Gargoyle - wszystkie diody oprócz POWER migają razem
Tak, w tym momencie masz wpisać. I tylko w tym, w innych nie przyjmie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-MR3420 v2 i Gargoyle - wszystkie diody oprócz POWER migają razem
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak, w tym momencie masz wpisać. I tylko w tym, w innych nie przyjmie.
Masakra już mnie palce bolą od tego wpisywania tego "tpl", i ciągle brak jakiejkolwiek reakcji.
chyba zrezygnuje ![]()
To jedyna metoda przerwania bootloadera. Połączenia rsem jesteś pewien?
Hm "rsem" ? Pewnie chodzi Ci o ten ca-42. kupiłem go na allegro używkę więc czy w 100% jest dobry to nie wiem. Ale wlutowane są na pewno ok.
Wyczytałem gdzieś na forum, że po zwarciu tx+rx kabla i wpisaniu w konsoli jakichś znaków powinny pokazywać się te znaki.
U mnie tego nie ma. Więc zakładam uszkodzenie kabla.
Kupie jaszczetakie coś i spróbuje jeszcze raz.
Witam
Bardzo dziękuję Cezaremu no i WEBA za poświęcony czas i porady, które pomogły mi do ożywienia rutera.
Po zmianie kabelka na konwerter ten który wskazałem, pierwsza podejście według poradnika Cezarego operacja zakończona sukcesem:)
Zadam nieco lamerskie pytanie: czy dla komunikacji po rs232 mam coś wpinać pod VCC, skoro router zasilony swoim zasilaczem? Uwaliłem mojego mr3420 v2 i mam objaw taki jak w temacie....
Nie, vcc zwykle zostawiasz nie podłączone.
Witam najlepiej jest używać tego http://allegro.pl/konwerter-adapter-usb … 29915.html
niż kabla od CA-42. Lepszy skutek i mniej pracy
Model TP-Link mr3420 v1
pin sygnał
1 TX
2 RX
3 GND
4 VCC
Raczej te trzy używamy na konwerterze!
WDR3600 I WDR4300
pin sygnał
1.VCC
2.GND
3.RX
4.TX
Model TP-Link WR1043
pin sygnał
1.VCC
2.GND
3.RX
4.TX
Polecenia trzech modeli tu wymienionych
TL-MR3420
erase 0x9f020000 +0x3c0000
tftpboot 0x81000000 code.bin
cp.b 0x81000000 0x9f020000 0x3c0000
bootm 0x9f020000
WR1043
printenv
printenv
erase 0xbf020000 +0x7c0000
cp.b 0x81000000 0xbf020000 0x7c0000
bootm 0xbf020000
WDR3600
printenv
tftpboot 0x81000000 openwrt.bin
erase 0x9f020000 +7c0000
cp.b 0x81000000 0x9f020000 0x7c0000
reset
Pozdrawiam.
Witam
Zablokowałem router aktualizując gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-8M-16M-squashfs-sysupgrade.bin zamiast gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-sysupgrade.bin po restarcie świeci się tylko dioda power próbowałem trybu failsafe niestety nic. Został wiec tylko kabel szeregowy użyłem konwentera na PL2303HX taki http://allegro.pl/pl2303-usb-ttl-rs232- … 33912.html sterowniki z http://www.prolific.com.tw/US/ShowProdu … mp;pcid=41 oparłem się o opis do versji v1 z http://eko.one.pl/?p=openwrt-mr3420 .
Nie wiem czy wszystko zrobiłem poprawnie bo za każdym razem wyskakuje mi komunikat Connection refused, no to po kolei
zainstalowałem konwerter w menadzerze urządzeń pokazuje mi tak:
Następnie podłączyłem router do konwentera tak:
Podłączyłem kablem sieciowym komputer router ustawiłem na karcie sieciowej stałe ip:
uruchomiłem program tftpd ustawiłem ip karty sieciowej i do głownego katalogu skopiowałem wsad do routera zmieniając nazwę na code.bin sciągnięty z https://docs.google.com/file/d/0B5pPnrj … xQdEk/edit ( Muszę uzyć tego wsadu czy mogę użyć odrazu wersji gargoyle squashfs-factory.bin?)
uruchomiłem putty wklepałem ip karty sieciowej:
nastepnie w zakładce Serial ustawiłem:
Po uruchomieniu konsoli wyskakuje mi taki komunikat:
Nie wiem co robię źle może mi ktoś to w jakiś łopatologiczny sposób wytłumaczyć? Podpinałem router pod gniazdo LAN i WAN uruchomiałem router przed konsolą putty i odwrotnie i z każdym razem jest to samo. Mam windowsa 7 czytałem że może sprawiać problemy czy poprostu router nadaje sie do śmieci.
W connection w putty masz serial wybrać, nie ssh, nie łączysz się przez ssh tylko przez połączenie szeregowe.
Muszę użyć wersji generetic czy mogę wgarać odrazu gargoyle-1.6.2.2-ar71xx-tl-mr3420-v2-squashfs-factory.bin zmieniając nazwę na code.bin? Po uruchomieniu putty i routera jest tylko czarne tło nie ma żadnych komunikatów.
Factory masz użyć, tak. Jeżeli masz czarne tło i sprawdź połączenia. Zrób też na krótko tx z rx i zobacz czy widzisz to co wpisujesz - musi tak być.
Mam nadzieję, że nie podłączasz sygnału 3.3V?
Podłączyłem pin 3.3V uszkodzony na cacy?
Podłączyłem pin 3.3V uszkodzony na cacy?
To zależy co dokładnie zrobiłeś, ale jak połączyłeś wszystkie 4 piny adaptera z tymi w routerze, podłączyłeś adapter do USB i router do zasilacza... włączyłeś to wszystko, to wysoce prawdopodobne, że potrzebujesz nowego routera.
konwerter działa bo po połączeniu pinó RX i TX widzę w konsoli wpisywany tekst czyli router uszkodzony
konwerter działa bo po połączeniu pinó RX i TX widzę w konsoli wpisywany tekst czyli router uszkodzony
Sprawdź jeszcze raz, podłączając tylko GND, TX i RX, pamiętając o podłączeniu "na krzyż", czyli RX do TX i TX do RX (PC/router). Jak głucho... to do ewentualnej naprawy (najczęściej leci sekcja zasilania) lub do punktu przyjmowania zużytego sprzętu elektronicznego i elektrycznego.
Jednak router żyje po przerwaniu autobooting wyskakuje wasp> a nie ar7100> wpisałem erase 0x9f020000 +0x3c0000 wyskakuje błąd v2 ma inne komendy?
A błędem się pochwalisz, czy mamy wyjąć magiczne kule?
Zle wpisałem komendę na początku teraz wyskakuje mi coś takiego
Nie masz serwera tftp na adressie 192168.1.100 lub firewall ci go blokuje.
Komendę erase lepiej wykonać po poprawnym pobraniu obrazu do pamięci RAM (tftp ...), przed skopiowaniem go do FLASH (cp.b ...).
Firewall wyłączony antiwirus też do kartę sieciowej też powinienem przypisać te ip? Zacząć wszystko od nowa?
To jak uruchomiłeś serwer tftp skoro nie przypisałeś adresu do karty sieciowej?
Miałem 192.168.2.27 nie wiem dlaczego woła o 192.168.1.100 zmieniłem ip karty poszlo
Strony Poprzednia 1 2 3 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → TL-MR3420 v2 i Gargoyle - wszystkie diody oprócz POWER migają razem
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc