Odp: Jaki sprzęt
Nie, tylko wgrany obraz, nic tam nie gmerałem przy systemie
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaki sprzęt
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Nie, tylko wgrany obraz, nic tam nie gmerałem przy systemie
To jak się tak stanie pokaż wyniki poleceń:
uci show network
ifconfig -a
ps
ls -al /etc/rc.d/*
ok, dzięki. Może uda mi się dzisiaj doprowadzić do pisanej sytuacji
Wracam do tematu. Chyba coś jednak wcześniej namieszałem, bo sytuacja wygląda następująco. MR3220 nie odpowiada, urządzenia podłączone do niego nie są widoczne w sieci. Komputer podpięty do MR3220 nie uzyskuje adresu z DHCP tylko 169....cośtam. I teraz:
1. Nie potrafię w żaden sposób dostać się do MR3220, nie odpowiada ping na 192.168.1.3, 192.168.1.1
1. Włączam komputer podłączony do MR3220, nie dostaje on prawidłowego ip tylko 169.cośtam
3. Wyłączam z prądu i włączam MR3220
4. Bez zmian
5. Wyciągam kabel sieciowy łączący MR3220 z siecią
6. Wyłączam z prądu i włączam MR3220
7. Widzę MR3220 pod 192.168.1.3, wszystko działa zgodnie z założeniem
Podobną sytuację potrafię wymusić w sposób następujący:
1. Wyłączam WRT160NL
2. Wyłączam z prądu i włączam MR3220
3. Włączam WRT160NL
4. Urządzenia podłączone do MR3220 nie są widoczne w sieci, nie potrafię się zalogować do MR3220
5. Wyłączam z prądu i włączam MR3220
6. Widzę MR3220 pod 192.168.1.3
Jedyna różnica polega na tym, że nie muszę odłączyć MR3220 od sieci, nawiasem to jest dziwne, ale dzisiaj na 100% pierwszy restart nic nie pomógł. Na mój rozum, faktycznie podczas padu prądu może być tak, że MR3220 wstanie pierwszy i nie dostanie ip z WRT160NL, ale dlaczego później, jak server DHCP wstanie, już się nie dokonfiguruje?
Poniżej schemat mojej sieci
Firstboot i ustawiaj wszystko jeszcze raz?
OK, to może przy okazji zainstaluję ostatnią wersję. Tak dla pewności czy to ten plik?http://ecco.selfip.net/attitude_adjustment/ar71xx/:
gargoyle-1.5.10.12-ar71xx-tl-mr3220-v1-squashfs-sysupgrade.bin
Dla v1 tak.
Mam takie pytanie odnośnie tego mojego drugiego routera. Do tej pory służy mi jak zwykły przełącznik sieciowy plus mam podłączoną do niego stację meteo. Ponieważ jednak w pokoju w którym stoi siada mi trochę sygnał wifi rozważam uruchomienie na nim wifi. Pytanie czy to da się w jakiś prosty sposób skonfigurować a jeśli tak to czy możecie dac mi jakieś wskazówki? Z góry dziękuję.
P.S. Co do problemów opisywanych wyżej to miałem dysk przypchany, zrobiłem porządki i jakoś działa ![]()
A ten drugi to jaki i co na nim obecnie jest zainstalowane?
Pierwszy to WRT160NL (podłączony do internetu, serwer DHCP, opewrt), drugi to MR3220 połaczony z WRT160NL kablem, zainstalowany na nim też openwrt, ale wersja gdzieś sprzed roku.
Więc po prostu włącz wifi na nim.
Jakoś za prosto to brzmi
Pobawię się w wolnej chwili, dzięki Cezary.
Bo nigdy nie było to skomplikowane.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Jaki sprzęt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc