Odp: tl-MR3240 + Huawei e3276
Jeżeli faktycznie nie możesz się tak dostać (kable sprawdź) to uwaliłeś go.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → tl-MR3240 + Huawei e3276
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Jeżeli faktycznie nie możesz się tak dostać (kable sprawdź) to uwaliłeś go.
Wracam ze spostrzeżeniem odnośnie rozłączania modemu (co jakiś czas modem traci połączenie z internetem i nie pomaga nic tylko reboot routera).
Otóż zauważyłem że gdy nastąpi rozłączenie modemu, zrobię reboot routera to zmienia się IP nadawane przez dostawcę ( w tym przypadku PLUSGSM). Ktoś pomyśli "przecież to normalne że po resecie modemu jest inne IP". Otóż nie. Robiłem nie jeden raz reboot routera (w dowolnym momencie gdy cały układ działał, było połączenie modemu z internetem) i wtedy IP zewnętrzne nie zmieniało się !!! Zmienia się tylko wówczas kiedy modem rozłączy się z siecią PLUS, zrobię reboot - wtedy mam zmianę IP. Co Państwo na to ??
IP zewnętrzne nie zmieniało się !!! Zmienia się tylko wówczas kiedy modem rozłączy się z siecią PLUS, zrobię reboot - wtedy mam zmianę IP. Co Państwo na to ??
NDIS-E367/E398 QMI używam do połączenia iPlus już 2m-c , zauważyłem na samym początku to zachowanie, jak i to że jest inny adres bramy.
Nie poradziłem sobie z problemem, czy może ktoś pomóc ?? Próbowałem już ze skryptem tester.sh jak to opisał Cezary. Nie działa. Ma ktoś jakiś pomysł ??
A tak ostatecznie to w końcu z czym masz problem?
Modem rozłącza się z internetem dosyć regularnie - średnio 1 raz na dobę. Objawia się to tym, że nie mam dostępu do internetu, na modemie miga niebieska lampka (pomaga tylkorestart routera). Zakupiłem HUB aktywny, problem pozostał. Czy można coś poradzić w tej kwestii.
Właśnie z tym mam problem.
Zrób sobie pingowanie, jak nie ma odpowiedzi rób restart routera.
Czy mogę zmodyfikować za pomocą np vi ten skrypt tester.sh ??
#!/bin/sh
if ! ping -q -c 5 -W google.com > /dev/null; then
(ifup wan) &
fi
Jeśli tak to co muszę w nim zmienić ?
zamiast (ifup wan) & wstaw reboot
A czy jest jakiś sposób żeby sprawdzić czy skrypt został dodany do Crona ? Czyli czy będzie automatycznie uruchamiał się co jakiś czas.
Sprawdzić? Przecież sam dodajesz, więc wiesz co tam jest. W logach będziesz miał informację że się uruchomił.
Więc dodałem wg instrukcji skrypt do CRONA. Śledzę logread i niestety nie widzę żeby skrypt się uruchamiał co 10 minut.
Co dodałeś, gdzie dodałeś, czy cron jest uruchomiony?
Zrobiłem dokładnie to
# /etc/init.d/cron stop
# echo "*/10 * * * * /bin/tester.sh" >> /etc/crontabs/root
# /etc/init.d/cron enable
# /etc/init.d/cron start
Mam nadzieje że bez tych #
tak, bez tych
Wyniki pokaż:
ps | grep cron
cat /etc/crontabs/root
root@Gargoyle:~# ps | grep cron
3053 root 1516 S /usr/sbin/crond -c /etc/crontabs -l 9
3223 root 1504 S grep cron
cat /etc/crontabs/root
*/3 * * * * /sbin/3gtester
*/10 * * * * /bin/tester.sh
0 0,4,8,12,16,20 * * * date -u +"%Y.%m.%d-%H:%M:%S" >/usr/data/time_backup
0,1,11,21,31,41,51 * * * * /usr/bin/set_kernel_timezone >/dev/null 2>&1
0 0,4,8,12,16,20 * * * /tmp/bw_backup/do_bw_backup.sh
Poza tym że masz wpisane to kilka razy to jest ok. cron może nie pokazać w logach wykonania tego to masz ustawione -l 9 przy uruchomieniu. Jak chcesz się przekonać czy działa to dodaj jako drugą linię w tym pliku pliku:
logger "tu jestem!"
PS. Nadałeś prawa wykonania do pliku?
Zrobiłem coś takiego
chmod 755 /bin/tester.sh
Czy znasz może jakiś dobry link z opisami komend które używa się w Gargoyle ??
internet. http://busybox.net/downloads/BusyBox.html . i pewnie cała masa innych linków - manuali do poleceń.
Dziękuje za pomoc.
Proszę o pomoc. Co zrobić żeby skrypt tester.sh zaczął działać. Wszystkiego próbowałem. Skrypt nie podnosi połączenia (ifup wan), ani również nie restartuje routera (reboot).
Wygląda on jak poniżej. Znajduje się on w katalogu bin (tak jak ma być).
Uprawnienia dodane
#!/bin/sh
if ! ping -q -c 5 -W google.com > /dev/null; then
reboot &
fi
Proszę o pomoc.
To jeszcze go do crona wrzuć, bo coś go musi wywoływać, prawda?
PS. Po -W jeszcze argument musi być np. -W 10
Do Crona wrzucony, tylko jeszcze po W nie mam agrumentu (nigdzie nie napisane w poradniku że po W trzeba coś wrzucić).
Już dodaje i sprawdzę.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → tl-MR3240 + Huawei e3276
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc