Odp: mwan3 - problemy i pytania
Tak, tak to działa: https://github.com/openwrt/packages/blo … track#L126
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → mwan3 - problemy i pytania
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak, tak to działa: https://github.com/openwrt/packages/blo … track#L126
Mam 2 budynki a między nimi most na Ubiquiti RocketDish. Obie sieci są spietę w jedną adresacje (brama 192.168.1.254, komputery .1.x).
Czasami most się psuje i wtedy chciałbym mieć failover po lte, żeby łączyć się do serwera przez pulpit zdalny.
Czy za pomocą mwan3 mogę to ustawić tak by komputery działały na jednej adresacji czy byłoby to możliwe tylko gdyby most był wpięty jako wan a komputery w budynku 2 na bramie 2.254 + przekierowanie portów)?
W innych lokalizacjach używam mwan3 w konfiguracji wan1 dhcp + wan2 lte, więc rozumiem jak to działa. Nie mogę sobie poradzić w tej konkretnej sytuacji.
Chyba nie skończyłeś pytania
Ale tak, właśnie po to jest mwan3 żeby zrobić m.in failover.
jest też simplefailover od Cezarego
Chyba nie skończyłeś pytania
Ale tak, właśnie po to jest mwan3 żeby zrobić m.in failover.
Edytowałem swój post, ale myślę że i wcześniej był zrozumiały.
Jak mam 2x wan np. kablówka + lte to umiem to ustawić. Super pakiet.
W obecnej sytuacji jest inaczej bo most na ubiquiti pomiędzy budynkami jest wpięty w lan a nie wan. Komputery w budynku 2 mają statyczne adresy ip z bramą routera z budynku 1, czyli ruch lokalny i internetowy wychodzi przez most do budynku 1.
Jak to ustawić, żeby w sytuacji gdy most lan się psuje ruch wychodził przez modem lte?
Więc podłącz go pod wan a nie lan. mwan wymaga wanów, interfejsów którymi może sterować.
A tak naprawdę - mwan3 bawi się tablicami routingu, więc od biedy możesz sprawdzić co będziesz jak zapniesz go na lanie a jak nie będzie chciał działał - napisać własne skrypty które coś takiego realizują.
Mam problem z mwan3. Mam skonfigurowane 2 interfejsy i oba działają prawidłowo. Jeden to neostrada drugi UPC ze stałym IP. Tu pojawia się problem. Chodzi o icmp i ogólnie widoczność ze świata. Oczywiście icmp w firewall dodane do dwóch łącz. Problem zachodzi jeśli w tym interfejsie od UPC ustawiam stałe IP wówczas ping od neostrady przestaje działać. Wystarczy, że te stałe IP zmienię np. na 192.168.10.20 nawet bramy nie zmieniam zostawią tą od UPC czyli 255.255.255.252 i już mogę pingować interfejs od nesotrady. Dlaczego jak wpisuje w adres IPv4 publiczny adres IP przestaje mi działać pingowanie ze świata neostrady? bug czy cuś?
Zrobiłem kolejny test:
Załżóżmy że mam dane od operatora IP: 70.70.70.70 brama 70.70.70.69 no i to wpisuje w odpowiednie miejsca. No i nie działa. Wystarczy, że IP zmienię na 70.70.70.72 i już ping na neostradzie jest. Tylko co z tego jak wtedy nie mam wyjścia na świat przez UPC no bo zły IP wpisane
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → mwan3 - problemy i pytania
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc