Odp: Zużycie pasma - różnice po stronie routera i ISP (CP), pytanie
No jest możliwość, jest.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zużycie pasma - różnice po stronie routera i ISP (CP), pytanie
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
No jest możliwość, jest.
nie znalazłem podobnego tematu, więc spytam tutaj :
czy jest możliwość selektywnego kasowania pozycji IP z statystyk łącza ?
klonowałem sporo wirtualnych maszyn i mam teraz w statystykach jakieś 20 adresów IP, które już nie istnieją/nie będą nic ściągały, a tylko zaciemniają obraz...
a i sprawa numer 2
- jak łatwo uzyskać pokazywanie w statystykach ile ściąga router ? w linuxie robiłem mark wszystkich pozostałych pakietów i mniej więcej do było wiarygodne.. a tutaj.. nawet nie chce mi się mieszać/szukać gdzie to może być markowane
ściągam torrenty na router, ale nic w statystykach się nie pojawia...
1. Nie, poza skasowaniem zupełnych danych. Chyba że chce Ci się grzebać w plikach z danymi
2. Przerobić regułki firewalla po prostu. Lub odczytać ilość zużytych przez hosty, ilość danych z interfejsu i masz różnicę.
Wybaczcie odkop, ale chciałbym sobie ułatwić sprawę.
W zamierzeniu chciałbym zbierać i gromadzić dane o wielkości przetransmitowanych danych przez interfejs wan0.
Wiem że od tego jest tabela zużycia pasma, ale nie wiem gdzie przechowuje ona dane i skąd je pobiera.
Przynajmniej chciałbym wiedzieć skąd są pobierane dane do tabeli zużycia pasma.
Jeżeli to jest udokumentowane/opisane, to czy mógłbyś mnie to wskazać?
Generalnie czy to jest twój autorski kod czy pochodzi ze źródeł gargoyla lub samego openwrt?
Działa ona dobrze, chociaż nie genialnie (nie obraź się proszę Cezary). W twoich kompilacjach zauważyłem, że dane dzienne są zapisywane do pamięci flash. Te z mniejszym podziałem czasu nie są trwale zapisywane. Tak jest dla tl-mr3240 v1.
Chciałbym na własny użytek zapoznać się z tematem żeby osiągnąć zamierzony cel.
Do tego skłania mnie zabawa z Pomarańczowymi. Otóż mam uzasadnione podejrzenia że zliczają dane do rozliczeń niezgodnie z taryfą. Co gorsza ich stronę można o kant rozbić, bo czasem ich serwis zawodzi a na dodatek jak wierzyć słowom biedaków z call center to dane prezentowane na stronie nie muszą reprezentować stanu faktycznego. Słowem: kpina!
Mam ustalone reguły transferu dziennego z którego wyłączone są nielimitowane godziny. Mimo tego po raz kolejny zdarzyło się (co wynikało z ich internetowego billingu) że na rzecz limitu miesięcznego zaliczyli transfery z nielimitowanych godzin.
Za wszelką pomoc będę naprawdę wdzięczny.
Jestem w TMobile i też musiałem ustawić restart połączenia o 0:02 i 8:58 (darmowy pakiet nocny) bo bez tego naliczali mi nocne sesje do płatnego pakietu danych. Nadal różnice są ogromne pomiędzy statystykami z OpenWrt a ich danymi. Często u mnie w ruterze mam po miesiącu 35GB (całe- dzienne i nocne) a u nich pokazuje się 90GB. Mam tak często ale jak u nich reklamuje to albo mówią że u mnie coś albo że ich system bilingowy się zaciął...
Pamiętając czasy tepsy to podejrzewam że po prostu naciągają klientów - miałem 2x neostrade ale wpiętą tylko do rutera i w ogóle nie miałem telefonu a dostawałem rachunki z wykazem połączeń! Wielokrotnie to reklamowałem dla zasady bo i tak w abonamencie miałem ileś minut wliczone ale to w sumie było zabawne.
@tom91: tak właśnie działa ten mechanizm, żeby nie obciążać flash zapisami. Możesz to zmienić w cronie (częstotliwość zapisów), co więcej - możesz dołożyć dowolny inny mechanizm zliczania z własnym bazującym na iptables włączenie - masz naprawdę szerokie pole do działania.
Ponad to pamiętaj że operatory komórkowi naliczają z dokładnością do rozpoczętego pakietu. Jeżeli masz kilka połączeń dziennie to zużycie wychodzi większe niż wynika to ze zliczonych bajtów.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zużycie pasma - różnice po stronie routera i ISP (CP), pytanie
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc