51

Odp: [HOWTO] Modem USB + neostrada (PPPoATM)

PPPoE == Point to Point Protocol over Ethernet. Jak masz multimo z pppoe to właśnie to co potrzebujesz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

52

Niestety w dalszym ciągu nie udało mi się uruchomić Speedtouch'a na PPPoE (Multimo). Obecnie sytuacja wygląda następująco:
- FW Kamikaze 7.07 + X-wrt
- zainstalowane pakiety: kmod-ppp, kmod-pppoe, ppp, ppp-mod-pppoe, kmod-usb-acm, kmod-usb-core, kmod-usb-uhci
- zainstalowane moduły: acm.o, ppp_async.o, ppp_generic.o, uhci.o, pppoe.o, usbcore.o
- w katalogu /usr/local znajdują się modem_run oraz ZZZL_3.012

Po wydaniu polecenia: /usr/local/modem_run -v 1 -m -f /usr/local/ZZZL_3.012 modem poprawnie się synchronizuje.

Niestety nie mam pojęcia jak stworzyć interface PPP0 nie używając pppoa3, który to nie obsługuje PPPoE.

Mam więc jeszcze kilka pytać do ekspertów:
Jakie moduły wymagane są do uruchomienia PPPoE na linii ADSL?
Jakie różnice są różnice w konfiguracji pliku chap-secrets?

Wiem, że pytania są dość "szerokie", nie oczekuję więc wyłożenia wszystkiego krok po kroku (chociaż zrobienie małego HOWTO bardzo by mnie ucieszyło). Proszę o podanie jakichś wskazówek linków itp. które mogłyby mnie nakierować na rozwiązanie problemu.

Pozdrawiam Michael

53

A zainstalowałeś ppp-mod-pppoa? Wszystkie się robie poprzez uci i configi, nie robisz już nic z palca. Przykład konfiguracji masz np. tutaj: http://wiki.openwrt.org/OpenWrtDocs/Har … ys/WAG354G

54

Niestety przy próbie instalacji ppp-mod-pppoa pojawia się następujący błąd:

Collected errors:
ERROR: Cannot satisfy the following dependencies for ppp-mod-pppoa:
     kmod-pppoa

Puki co nie udało mi się znaleźć modułu kmod-pppoa pod jajko 2.4. Jeśli pakiet taki istnieje prosiłbym o podanie linka.

Z ciekawości skonfigurowałem WAN według opisu z linka, niestety nie dało to żadnego efektu. Jako interface wpisałem atm0 który chyba nie istnieje, albo przynajmniej nie jest nim na pewno Speedtouch 330. W dalszym ciągu szukam więc skryptów i modułów potrzebnych do uruchomienia PPPoE na ADSL.

55

Dopiero zobaczyłem - brcm-2.4 ma wyłączone wsparcie dla atm. Więc nie znajdziesz tego modułu, chyba ze sam włączysz i przekompilujesz całość.

56

Witam
dołączę się do wątku i mam pytanko
posiadam modem z kablówki jakiegoś thompsona, który ma doblokowane wyjście tylko po USB.
Czy jest jakiś sposób aby podłączyć Asusa do tego modemu i Asus by rozdzielał sygnał

57

Tak/nie. Dołącz go do asusa, spawdz czy będzie ubsługiwany przez jakiś moduł. Jak tak - to dalej już zalezy od tego czy masz pppoe czy normalnie.