26

Odp: TPlink mr3220 i DS9097 problem

to już lepiej w ogóle bez tej diody jak ze świeciacą smile hmm no to troche bez sensu jak nie działa. A jak zewrzesz styki VDD I GND to działa?? (po zwarciu tych styków będziesz miał wersje schematu bez dodatkowego zasilania)

27

Tak oczywiscie działa. Mam podłaczony tylko jeden ds18b20 ale nie sadze zeby to byl problem

28

Czy komuś to działa?

29 (edytowany przez macka 2013-02-08 15:15:11)

Właśnie nad tym siedzę, no i też mi nie działa sad Dołączyłem 5V bezpośrednio ze złącza USB komputera.
Digitemp mieli przez dłuższą chwilę i wywala to co poniżej. Nie wykrywa czujnika temperatury.

digitemp_DS9097 -s /dev/ttyUSB0 -a -i                                                                                                     
DigiTemp v3.5.0 Copyright 1996-2007 by Brian C. Lane                                                                                                         
GNU Public License v2.0 - http://www.digitemp.com                                                                                                           
Turning off all DS2409 Couplers                                                                                                                             

Searching the 1-Wire LAN

W tybie parasite też nie działa (z diodą 1N4007). Po usunięciu tej diody działa w parasitcie, ale z dodatkowym napięciem zachowuje się j/w. Nie podłączałem DS2450, ani DS2438, bo nie chcę ich popsuć, testuję układ na DS18b20, no ale coś nie halo.

30 (edytowany przez kamillo 2013-02-08 15:33:26)

no to kończą mi sie pomysły. Korzystałem kiedyś z pracy mgr na temat układów 1-wire. Może tutaj coś znajdziecie http://labview.pl/download/file.php?id= … 667672ffd6 na str 43 coś ciekawego jest.
A na 45str pisze o DS9097

31 (edytowany przez wabikboy 2013-02-09 17:10:38)

A z zasilaniem próbowałeś z rezystorem 4,7k~5k wpiętym między linie 5v a 1-wire?

TL-WR1043ND: HDD-USB, extroot, LCD, Pilot, MP3 - Radio Player, NAS, Torrent, FTP, Sterowanie głosem, Komunikaty Głosowe, Termometr, PowerSwitch - Sterownik oświetlenia, Budzik, LTE - ODU IDU 200
Raspberry Pi + HDMI-VGA + Lcd Controller + Lcd z laptopa = Pogodynka smile

32 (edytowany przez macka 2013-02-11 14:12:21)

wabikboy napisał/a:

A z zasilaniem próbowałeś z rezystorem 4,7k~5k wpiętym między linie 5v a 1-wire?

Takiego rozwiązania nie próbowałem. Co ten rezystor robi w takim układzie? Muszę skoczyć do sklepu bo akurat takiego nie mam, ale ...
... udało mi się uruchomić układ wykorzystując zasilacz 12V i stabilizator 5V na LM7805. Testowałem też na baterii 12V i 9V i też oczywiście działa. Minus jest taki, że nie można wykorzystać w tym przypadku zasilania z USB tylko potrzebny jest kolejny zasilacz. A no i wywaliłem diodę 1N4007, bo z nią też ten układ nie działa.

Stabilizator wygląda dokładnie jak na tym schemacie barometru na stronie: http://burza.pokluda.net/budowa.php choć pewnie zadziała nawet ten podstawowy ze specyfikacji układu LM7805: http://www.fairchildsemi.com/ds/LM/LM7805.pdf (inne pojemności kondensatorów).

Muszę sprawdzić to rozwiązanie z rezystorem.

33

macka napisał/a:
wabikboy napisał/a:

Muszę sprawdzić to rozwiązanie z rezystorem.

Rozwiązanie z rezystorem nie działa jeśli biorę 5V z USB. Nie wiem w czym jest problem.

W wersji ze stabilizatorem, układ działa zarówno z rezystorem jak i bez niego.

34

poczytaj o rezystorach podciągających dla linii 1-wire. Po to on jest. Choć jak piszesz działa i bez, ale nie zawsze

35 (edytowany przez Paco52327 2013-04-10 19:20:21)

Wpadł ktoś na pomysł dlaczego z portu USB nie działa? Zrobiłem dzisiaj wersję aktywną, zasilanie z USB i jako, że korzystam z OWFS to mogłem sobie pozwolić na testy bez czujników. W trybie aktywnym owfs się "wiesza" jak odłączę USB i przełączę na pasywny, OWFS się uruchamia tworzy pliki - czyli jest OK. Bez dodatkowej diody i rezystora. Zastanawiam się nad podłączeniem zasilacza zewnętrznego ale 5V. Może zasilanie musi być z "zewnątrz"?

EDIT: Zasilacz z hub'a USB 5V 1A, to samo co na zasilaniu z USB. Przejście na 1-wire z zasilaniem związane jest z innym problemem, otóż do tej pory wszystko było podłączone do Dell'a Optiplex'a 260, 150W, i w trybie pasywnym śmigało kupę czasu. Ostatnio kupiłem Shuttle x27D, dwurdzeniowy Intel Atom, 60W co by na prądzie zaoszczędzić i kilka innych powodów. Po podłączeniu 1-wire znikła mi jedna czujka, kiedy je podłączyłem do starego kompa działały wszystkie (powtórzyłem to kilka razy, to nie przypadek). Pomyślałem słaby rs232 i robię aktywny. A tu dupa...

EDIT: Przełom, nadal na trybie pasywnym. Pomogło dołączenie czwartej czujki i teraz widzi wszystkie, bez niej dwie.

36

dla tych co przynajmniej raz w życiu mieli lutownice w ręku to polecam wykonać sobie konwerter np taki jak ten: http://elportal.pl/index.php?module=Con … p;ceid=118 osobiście dokładnie taki wykonałem zgodnie z tym jak to jest opisane i działa bez zająknięcia. Jest tryb aktywny, zasilać moge generalnie z dowolnego zasilacza który daje wiecej niż 5V, bo w układzie jest stabilizator (ja akurat zmieniłem na impulsowy bo sie nie grzeje tak). Koszt wykonania z tego co pamiętam nie przekroczył 30zł. Układ DS2438 dostałem jako darmową próbkę z maxim dallas.