26

Odp: USBIP jak zainstalować

właśnie spróbowałem ze sterownikiem v0.1.0.0

C:\usbip_windows_v0.1.0.0_signed>usbip -a 192.168.0.1 1-1
usbip dbg: usbip_network.c: 229 (tcp_connect ) trying 192.168.0.1 port 3240
usbip dbg: usbip_network.c: 249 (tcp_connect ) connected to 192.168.0.1:3240

z tego co widać niby się połączył ale niestety nie działa, windows nic nie wykrywa

jak zainstalować starszą wersje usbip aby współpracowała z windowsem tak jak to było kiedyś? skąd ją wziąć?

TP-LINK TL-WDR4300 + OpenWrt cool

27

Musiał byś przekompilować ją po prostu.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

No to pietrek345 jesteśmy w tym samym punkcie... Czy ktoś ma jakieś propozycje, sugestie, jak zmusić windows'a do współpracy??

29

Kompilować niestety nie potrafię, pierwsza styczność z linuxem to w zasadzie openwrt nie licząc jakiś live cd  które włączyłem trochę poklikałem i wyłączyłem. "Morfeuszu" jeśli coś zdziałasz w tym temacie daj znać wink

30

Najlepiej by było, jakby ktoś zrobił tutorial instalacji, konfiguracji i (opcjonalnie) kompilacji USB/IP. Może nie z samym programem jest problem, ale gdzieś po prostu popełniany jest czeski błąd...

31

znalazłem działający sterownik pod windows smile przetestowane na windows 7 32bit wszystko działa wyśmienicie smile
oto link usbip_windows_rev201.zip
udanej zabawy z usbip smile

32

Temat o UsbIP

33

próbował ktoś z Was połączyć usbip i kartę dźwiękową? Bezprzewodowe głośniki po wifi smile Mi niestety przy instalacji sterowników karty dźwiękowej wywala blue screen'a. Jakieś sugestie?

34 (edytowany przez KaNiOn 2014-10-10 01:57:48)

Zainstalowałem usbip server z repo:
http://ecco.selfip.net/backfire/ar71xx/packages/

wywołanie polecenia usbipd -D zwraca:
usbip err: stub_driver.c:  33 (open_sysfs_stub_driver) usbip_common_mod.ko and usbip.ko must be loaded

** (process:2688): ERROR **: driver open failed
Trace/breakpoint trap

Ma ktoś jakiś pomysł?

Dodam,  że moja wersja softu to najnowsze Lucie pobrane z eko.one -> niestety nie ma w pakietach gotowego usbip do pobrania i gdybam, że w tym leży problem... ;(

35

Na pewno z tego adresu nie zainstalowałeś bo go dawno już nie ma.

kmody są nornalnie w repo, pakietu nie, więc jak już to użyj z AA nie backfire.

36

(zainstalowałem z http://downloads.openwrt.org/backfire/1 … /packages)

Niestety na: http://dl.eko.one.pl/attitude_adjustmen … /packages/ nie ma już usbip (są same k-mody - podobnie jak w Barrier Braker).

https://downloads.openwrt.org/attitude_ … /packages/ - tutaj już jest co trzeba, ale chyba w zabytkowej wersji (jeśli dobrze czytam te numerki w repo) (0.1.1-2, a aktualna wersja to 0.1.7).

37 (edytowany przez bartwr 2015-02-14 02:32:36)

Mam zainstalowanego Gargoyle (jestem zupełnie nowym użytkownikiem) i jeżeli komuś działa udostępnienie USB po IP, to proszę o pomoc jak zainstalować usbip na routerze a potem czy ktoś ma sprawdzonego Klienta pod Windows 7 lub 8?:

po wpisaniu w putty:
opkg install kmod-usbip-server

dostaję taki komunikat

ERROR: No package named usbip-server found, try updating your package lists

38

Zrobiłeś opkg update wcześniej?

39

Chciałbym odgrzać ten temat.

Niektórzy tutaj znają mój poziom znajomości systemów nie windowsowych, ale funkcjonalność USBIP bardzo jest mi potrzebna.

Klienta próbowałem z różnych sterowników i wersji opisanych w tym wątku i tematach do których były linki ma Windowsie XP 32nit i Windowsie 7 64 bit. Server jest na Gargulcu z instalkami z początku tego wątku.

Pod windą zawsze dostaję następującą zwrotkę (w zależności od wersji programu):

C:\Documents and Settings\Dominik\Pulpit\USBIPTest\usbip>usbip -D -l 192.168.1.1

usbip for windows ($Id$)

usbip dbg: usbip_network.c: 268 (tcp_connect ) trying 192.168.1.1 port 3240

usbip dbg: usbip_network.c: 294 (tcp_connect ) 192.168.1.1:3240, no destination
to connect to
- 192.168.1.1 failed

lub

C:\Documents and Settings\Dominik\Pulpit\USBIPTest\usb-ip-rev201>usbip -D -l 192
.168.1.1
usbip dbg: usbip_network.c: 236 (tcp_connect ) trying 192.168.1.1 port 3240

usbip dbg: usbip_network.c: 262 (tcp_connect ) 192.168.1.1:3240, no destination
to connect to
usbip err:       usbip.c: 280 (show_exported_devices) - 192.168.1.1 failed

Za to pod Gargulcem USBIP listuje mi wszystkie podpięte urządzenia, niby je prawidłowo podłącza poleceniem bind -b ale nie wiem czy to rzeczywiście działa, bo (przewinąć do końca w prawo):

root@Gargoyle:~# netstat -tap
Active Internet connections (servers and established)
Proto Recv-Q Send-Q Local Address           Foreign Address         State                                                                                    PID/Program name
tcp        0      0 0.0.0.0:5000            0.0.0.0:*               LISTEN                                                                                   5865/miniupnpd
tcp        0      0 0.0.0.0:sunrpc          0.0.0.0:*               LISTEN                                                                                   1018/portmap
tcp        0      0 0.0.0.0:81              0.0.0.0:*               LISTEN                                                                                   2427/uhttpd
tcp        0      0 0.0.0.0:domain          0.0.0.0:*               LISTEN                                                                                   2244/dnsmasq
tcp        0      0 0.0.0.0:ssh             0.0.0.0:*               LISTEN                                                                                   1612/dropbear
tcp        0      0 Gargoyle:ssh            MagdaO:49321            ESTABLISHED                                                                              4463/dropbear
tcp        0    132 Gargoyle:ssh            PC:4199                 ESTABLISHED                                                                              10469/dropbear
tcp        0      0 :::www                  :::*                    LISTEN                                                                                   1679/httpd_gargoyle
tcp        0      0 :::domain               :::*                    LISTEN                                                                                   2244/dnsmasq
tcp        0      0 :::ssh                  :::*                    LISTEN                                                                                   1612/dropbear
tcp        0      0 :::https                :::*                    LISTEN                                                                                   1679/httpd_gargoyle

Nie powinien tu być widoczny USBIP na porcie 3240? Czy jest możliwość że port 3240 jest jakoś zablokowany? Może głupie pytanie ale jeśli tak to jak go odblokować?

Technicznie wygląda to tak że do tl-wr710n mam podpięty HUB (z zasilaczem) a do HUBa modem LTE z kartą SD i testowego penciaka w FAT32. Na karcie SD jest exroot utworzony przez gui (bo USBIP się nie mieścił). Wcześniej próbowałem bez HUBa dostać się na kartę SD ale po podmontowaniu USBIP wywalała się część routera i myślałem że dlatego winda nic nie widzi. Co ciekawe po którymś restarcie pod windą udało się wylistować urządzenia na routerze, ale zaraz potem padł gargulec dlatego pomyślałem, że przy odczycie karty zasilanie pada więc dałem HUBa. Dopiero z HUBem domyśliłem się że wchodząc na exroota odłączam go gargulcowi. Gdy montuję na serverze testowego penciaka to przestaje on być widoczny w zakładce nośniki USB w gui czyli coś działa.

Co mogę z tym zrobić i z której strony jest błąd - Windy czy routera? Jeśli Windy to daję sobie spokój.

40

Tak, robiłem opkg update

Chcę na routerze uruchomić USBIP i dlna. Na forum jest informacja, że Gargulec nie jest już wspierany.
Więc zmieniłem firmware na BB Luci - czy tutaj tez działa USBIP?

Jak je zainstalować? Po wpisaniu opkg install kmod-usbip-server dostaje komunikat o braku pakietu.

41

Pokaz co wypisuje po

cat /etc/opkg.conf
opkg install kmod-usbip-server

42

Działa - miałem błędnie wpisana bramę routera.

43

To i ja przy okazji zapytam - jak ogarnąć temat na trunk ? kmod-y są - co z samą aplikacją/serwerem ?

44

Jak nie ma to skompilować musisz.

45 (edytowany przez build000 2015-05-05 18:16:04)

No i tego się obawiałem - myślisz, że np. można zassać źródła do pasujących kmod-ów, obecnych w trunku i użyć Makefile z ?...no właśnie - z którego repo/wersji openwrt i jakiej wersji samej apki ?

modinfo niewiele pokazuje:

root@OpenWrt:/lib/modules/3.18.11# modinfo usbip-core
module:        /lib/modules/3.18.11/usbip-core.ko
license:    GPL
depends:    
root@OpenWrt:/lib/modules/3.18.11# modinfo usbip-host
module:        /lib/modules/3.18.11/usbip-host.ko
license:    GPL
depends:    usbip-core,usbcore
root@OpenWrt:/lib/modules/3.18.11#

README w źródłach jajca też nad wyraz nieprzydatne:

TODO:
    - more discussion about the protocol
    - testing
    - review of the userspace interface
    - document the protocol

Please send patches for this code to Greg Kroah-Hartman <greg@kroah.com>

46

Nie kombinuj. W oldpackages jest, włącz sobie repo w źródłach (feeds.conf) i skompiluj.

47 (edytowany przez build000 2015-05-05 18:26:17)

No więc trzeba powalczyć jak piszesz... wink

48 (edytowany przez build000 2015-05-05 20:36:10)

make[3]: Entering directory '/projekty/openwrt/trunk/feeds/oldpackages/net/usbip'
sed: can't read /projekty/openwrt/trunk/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_nand/linux-3.18.11/drivers/staging/usbip/userspace/configure.ac: No such file or directory
rm -rf /projekty/openwrt/trunk/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_nand/usbip
cp -fpR /projekty/openwrt/trunk/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_nand/linux-3.18.11/drivers/staging/usbip/userspace /projekty/openwrt/trunk/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_nand/usbip
cp: cannot stat '/projekty/openwrt/trunk/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_nand/linux-3.18.11/drivers/staging/usbip/userspace': No such file or directory
Makefile:105: recipe for target '/projekty/openwrt/trunk/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_nand/usbip/.prepared_4091485869e4f61dc4cad3f8805929f7' failed
make[3]: *** [/projekty/openwrt/trunk/build_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/linux-ar71xx_nand/usbip/.prepared_4091485869e4f61dc4cad3f8805929f7] Error 1
make[3]: Leaving directory '/projekty/openwrt/trunk/feeds/oldpackages/net/usbip'
package/Makefile:183: recipe for target 'package/feeds/oldpackages/usbip/compile' failed
make[2]: *** [package/feeds/oldpackages/usbip/compile] Error 2
make[2]: Leaving directory '/projekty/openwrt/trunk'
package/Makefile:180: recipe for target '/projekty/openwrt/trunk/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/stamp/.package_compile' failed
make[1]: *** [/projekty/openwrt/trunk/staging_dir/target-mips_34kc_uClibc-0.9.33.2/stamp/.package_compile] Error 2
make[1]: Leaving directory '/projekty/openwrt/trunk'
/projekty/openwrt/trunk/include/toplevel.mk:181: polecenia dla obiektu 'world' nie powiodły się
make: *** [world] Błąd 2

Niestety - kompilacja się nie udała (brak stosownych plików i katalogów, jak również brak źródeł w Makefile do samego pakietu źródeł - może to to, albo najpewniej całe makro do poprawy) - chyba nie pasuje z oldpackages do obecnego stanu trunka sad

49

Dlatego jest domyślnie wyłączone... Moduły masz przecież już z kernela, popraw tylko makefile żeby skompilować binarki.

50 (edytowany przez build000 2015-05-05 21:30:18)

Tylko jak ? Przecież tam już wszystko jest - zwyczajnie nie tworzą się stosowne pliki i katalogi w build_dir. Tak w ogóle czy w tym Makefile trzeba dodać jakieś źródło do samej aplikacji ? (jak zassało wszystko z oldpackages przez "make package/symlinks" to wspomnianego źródła aplikacji nie ma w owym Makefile).

Wspomniany plik Makefile z <tam gdzie leżą źródła>/feeds/oldpackages/net/usbip :

#
# Copyright (C) 2010-2014 OpenWrt.org
#
# This is free software, licensed under the GNU General Public License v2.
# See /LICENSE for more information.
#

include $(TOPDIR)/rules.mk
include $(INCLUDE_DIR)/kernel.mk

PKG_NAME:=usbip
PKG_RELEASE:=3

# Since kernel 2.6.39.1 userspace tools are inside the kernel tree
# Package Automatic match version in kernel
# MD5SUM is not useful kernel package already check it
PKG_VERSION:=$(shell  sed -n -e '/^AC_INIT/s/.*\[\([[:digit:]\.]*\)\].*/\1/gp' $(LINUX_DIR)/drivers/staging/usbip/userspace/configure.ac)
PKG_SOURCE:=
PKG_SOURCE_URL:=
PKG_MD5SUM:=unknown

PKG_MAINTAINER:=Nuno Goncalves <nunojpg@gmail.com>

PATCH_DIR:=./patches-$(PKG_VERSION)

define prepare_source_directory
    rm -rf $(PKG_BUILD_DIR)
    $(CP) $(LINUX_DIR)/drivers/staging/usbip/userspace $(PKG_BUILD_DIR)
endef
Hooks/Prepare/Pre += prepare_source_directory

PKG_BUILD_DEPENDS:=glib2 sysfsutils
PKG_FIXUP:=autoreconf
PKG_INSTALL:=1

include $(INCLUDE_DIR)/package.mk
include $(INCLUDE_DIR)/nls.mk

define Package/usbip/Common
  TITLE:=USB-over-IP
  URL:=http://usbip.sourceforge.net/
  DEPENDS:=@USB_SUPPORT
endef

define Package/usbip/Default
  $(call Package/usbip/Common)
  SECTION:=net
  CATEGORY:=Network
endef

define Package/usbip
  $(call Package/usbip/Default)
  TITLE+= (common)
  DEPENDS+= +libsysfs +libwrap +kmod-usbip
endef

define Package/usbip-client
  TITLE+= (client)
  DEPENDS+= usbip +glib2 +kmod-usbip-client
endef

define Package/usbip-server
  TITLE+= (server)
  DEPENDS+= usbip +glib2 +kmod-usbip-server
endef

CONFIGURE_PATH:=.
MAKE_PATH:=.
LIBTOOL_PATHS:=.
MAKE_FLAGS+=CFLAGS="-Wno-implicit-function-declaration"

define Build/Configure
    (cd $(PKG_BUILD_DIR); ./autogen.sh );
    $(call Build/Configure/Default)
endef

CFLAGS+="$(TARGET_CFLAGS) -I$(STAGING_DIR)/usr/include"

define Download/usb.ids
  URL:=http://www.linux-usb.org/
  FILE:=usb.ids
  MD5SUM:=
endef

define Package/usbip/install
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/lib
    $(CP) $(PKG_INSTALL_DIR)/usr/lib/libusbip.so.* $(1)/usr/lib/
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/share/hwdata
    $(CP) $(DL_DIR)/usb.ids $(1)/usr/share/hwdata/
endef

define Package/usbip-client/install
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/sbin
    $(CP) $(PKG_INSTALL_DIR)/usr/sbin/usbip $(1)/usr/sbin/
endef

define Package/usbip-server/install
    $(INSTALL_DIR) $(1)/usr/sbin
    $(CP) $(PKG_INSTALL_DIR)/usr/sbin/usbipd $(1)/usr/sbin/
endef

$(eval $(call Download,usb.ids))
$(eval $(call BuildPackage,usbip))
$(eval $(call BuildPackage,usbip-client))
$(eval $(call BuildPackage,usbip-server))

Poza tym pozycja "usbip" powtarza się zarówno w sekcji kmodów (make menuconfig) jak i w sekcji Network.
Gdy odznaczysz ją w sekcji sterowników (a jest to w praktyce nic więcej jak usbip-core) to nie zaznaczą się kmod-usbip-client(server) i tym samym odznacza się sama aplikacja w sekcji Network.