Odp: owncloud - problem z uruchomieniem php
Masz tam włączenie logowania błędów do pliku.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → owncloud - problem z uruchomieniem php
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Masz tam włączenie logowania błędów do pliku.
chodzi o ta linike?
error_log = /var/log/php_errors.log
bo takiego pilu jak php_errors.log nie tworzy mi jak uruchomiłem ta opcje i zresetowałem php...
I jeszcze tak enable tego jest
zrobiłem tak:
log_errors = On
Log errors to specified file.
error_log = /var/log/php_errors.logi nic się nie dzieje, nie tworzy pliku z logiem błędów
Jeśli postępowałeś zgodnie z instrukcją to serwis znajduje się pod http://twojanazwa.com/owncloud/, a nie pod root directory.
Poza tym widzę, żę document-root masz na /www1/. Mam nadzieję, że nie postępowałeś dokładnie tak jak w instrukcji i nie wrzuciłeś tego do katalogu /var/www/.
Tak poza tym to powodzenia. Też chcę coś takiego zrobić. Możesz przetrzeć szlak. ![]()
Szlak jest dawno przetarty...
Ale widzę, że kolega ma problemy ;P
Z uruchomieniem php...
jak Cezary wspomniał szlak z Owncloud jest już dawno przetarty
testowałem to już wcześniej co widać wyżej w tym temacie. Doszedłem do tego dlaczego były problemy z uruchomieniem php. Otóż w lighttpd.conf ustawiłem jeszcze
cgi.assign = ( ".php" => "/usr/bin/php-cgi", ... )i w php.ini:
doc_root = "/www1"
cgi.force_redirect = 0teraz już działa.
Sprawdź czy to jest powtarzalne, jak już to powinieneś to zgłosić do ludzi.
pojawiły się kolejne problemy z galerią w owncloud... wywala mi błędy przy uruchomieniu i po rozmowie z autorem - Bartkiem, stwierdził że wina raczej leży po stronie braku w php gd. W panelu admina Owncloud o dziwo świeci mi że moduł gd jest załadowany i obsługuje galerię. Natomiast w konsoli przy starcie php jednak nie wszystko ok...
PHP Warning: Module 'gd' already loaded in Unknown on line 0Dodam że zmieniłem w php.ini linie:
extension=gd.so
[gd]
gd.jpeg_ignore_warning = 0Coś nie tak pokombinowałem?? te linie wyżej poprostu "odkomentowałem" w php.ini
Zrób phpinfo i zobacz czy widzisz gd załadowany. Jak tak to napisz cokolwiek co działa z gd i zobacz czy działa.
no mam go załadowany w php info:
znalazłem też taki skrypcik w necie do sprawdzania info o gd:
<?php
$gd = gd_info();
foreach($gd as $klucz => $wartosc) {
if ($wartosc == '1') $wartosc = '<b>tak</b>';
elseif ($wartosc == '0') $wartosc = '<b>nie</b>';
else $wartosc = '<b>'.$wartosc.'</b>';
echo $klucz.': '.$wartosc.'<br />';
}
?>Wygląda na to że to nie gd... A mam pytanie jak sprawdzić logi apache i owncloud? Bo o nie też pytał autor galerii - Bartek
W logach to nic już nie będzie. w php.ini raczej nic nie musisz dodawać, bo moduły po instalacji samodzielnie się już dodają, stąd może być powyższy komunikat.
jak zwiększyć ilość pamięci dla php? Okazało się że gd sporo jej wymaga i dlatego są problemy
W php.ini masz limit pamięci. Pamiętaj że router ma jej mało, żebyś nie ubił systemu przez to.
Ha! Czyli może nie pociągnąć ownclouda!
Dlaczego - działa. Przynajmniej w podstawowym zakresie.
podstawowym, czyli wgranie plików i ich udostępnianie, poprostu alternatywa dla FTP. Z przesłuchiwaniem muzyki już jest gorzej bo nie skanuje całości zasobów, no i z galerią, z którą aktualnie próbuje powalczyć
może lepiej zapytam zanim zwiększe tą ilość pamięci. Czy chodzi o tą linię w php.ini
memory_limit = 8M ; Maximum amount of memory a script may consume.i w takim razie ile i czy w ogóle można cokolwiek zwiększyć tej pamięci dla php?
W routerze jest 32M. Zobacz jakie masz użycie pamięci bez uruchomionego php i będziesz wiedział ile Ci zostało.
Dałem dla php 16M i jeszcze mu mało ;/ no nic trzeba zapytać autora galerii czy może wie jakie jest min pamięci żeby śmigała.
Skoro już jest ten temat z owncloud to nie zakładam nowego. Mam jeszcze pytanie odnośnie playera muzyki. Mam taką sytuację że miałem wrzucone więcej muzyki, a po jej usunięciu, po ponownym przeskanowaniu zasobów dalej trzyma starą listę utworów... oczywiście te które skasowałem to nie działają. Macie jakiś pomysł w czym może być problem? Gdzie mogą być przechowywane te dane z listą muzyki, żeby je skasowac? Dodam ze to nie wina przeglądarki, plików cookie czy coś w tym stylu. Kolega się łączył i ma dokładnie to samo, a to było jego pierwsze połączenie z moim owncloud.
Pewnie trzyma sobie gdzieś listę plików i powinieneś ją skasować.
no tylko jak narazie nie moge jej namierzyć
więc myślałem że będzie gdzieś w plikach systemowych php czy lighttpd, a moze sqlite? tylko da się zajżeć do bazy sqlite? i gdzie ona jest?
W config masz jaki typ bazy i pod jaką nazwą się znajduje.
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → owncloud - problem z uruchomieniem php
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc