Temat: DansGuardian i problemy w wersji 1.10.1.1

Witam.
Posiadam zainstalowane TinyProxy i DansGuardian 1.10.1.1. Wszystko działa na routerze TP-Link MR-3420 z extrootem.
Niestety pojawiają się problemy przy przechodzeniu na strony zawierające dużo odnośników. Zauważyłem iż DansGuradian
po zarejestrowaniu reguły na takiej stronie nie wyświetla komunikatu blokującego tylko pokazuje białą stronę lub informację o błędnej kompresji (temat zgodny z: http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1310351). Rozwiązanie zaproponowane na tej stronie to instalacja starszej wersji.
Obawiam się, iż moja wiedza może nie pozwolić na przeprowadzenie tego procesu. Czy jest jakaś opcja aby otrzymać pakiet zawierający starszą wersję DansGuardian, lub jakąś instrukcję powiedzmy krok po kroku jak skompilować odpowiedni ipk?

2

Odp: DansGuardian i problemy w wersji 1.10.1.1

Kompilację masz na eko.one.pl i niestety jak już po prostu samodzielnie kompilujesz starszą wersję.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3

Witam, temat wraca. Postanowiłem zrealizować pracę magisterską w oparciu o DansGuardiana na OpenWRT. Już wiem, że wersja 1.10.1.1 jest problematyczna (białe strony, błędy o kompresji). Rozpocząłem procedurę kompilacji wersji 1.9.9.8 i po udanej kompilacji i instalacji na OpenWrt, przy próbie uruchomienia dostaję następujący błąd:

dansguardian: can't load library 'libstdc++.so.6'

Z czym może to mieć związek? Kompiluję nie całe środowisko, tylko pojedynczy pakiet dansguardiana.

4

Właśnie przed chwilą kompilowałem Dansguardiana smile Działa, choć po wszystkich stronach nie przejechałem się - jest u mnie w repo. Co do pytania: nie masz libstdcpp zainstalowanego.

5

Jeśli skompilowałeś wersję 1.9.9.8 to mi życie ratujesz smile w linuxach jestem słaby a praca mgr. to dobra okazja się podszkolić. Na co dzień programuję w C# i Delphi, więc trochę wiedzy z innej beczki się przyda:)

Jeżeli strony przedstawione w pierwszym poście z adresu:
http://ubuntuforums.org/showthread.php?t=1310351
ładują się poprawnie, to wszystko powinno być ok smile

Mogę prosić o link do *.ipk?

6

Nie, dają puste strony. Skompilowałem standardową z repo, jest 2.10.1.1.

7

No to właśnie tu jest problem. Dansguardian działa bezproblemowo ale w wersji 1.9.9.8 (przynajmniej takie informacje można znaleźć w sieci). Czasem ze squidem potrafi chodzić dobrze, ale jakoś nie widzę squida na TL-MR3420.

Dlatego też kombinuję z kompilacją starszej biblioteki.

8

Ok. Dzięki za pomoc z tą biblioteką. DG odpala się teraz poprawnie. Potwierdzam, że w wersji 2.9.9.8 wszystko działa sprawnie, strony ładują się poprawnie (testowane na tych z lika powyżej). Jeśli będziesz próbował kompilacji to dorzuć gdzieś proszę ten *.ipk na serwer. U mnie DG teraz działa, ale nie wiem czy dobrze zrobiłem Makefile

9

2.9.9.8 chodzi faktycznie. A paczka jest u mnie w repo.

10

Usiłuje zainstalować Dansguardian'a, ale od czasu opisu trochę się pozmieniało w wersjach.
Którą wersję DG powinienem użyć dla ekoBB z 13.12.2014?
Ta która jest w repo 2.10.1.1-2 wywala błąd podczas uruchamiania:
Error reading custom image file: /usr/share/dansguardian/transparent1x1.gif #ten gif jest, nie wiem czemu go nie czyta...
error reading: /usr/share/dansguardian/languages/polish/fancydmtemplate.html #polskiego faktycznie nie ma, jest tylko uk, a dalej to już dla mnie magia...
Download manager plugin init returned error value: -1
Error loading DM plugins
Error parsing the dansguardian.conf file or other DansGuardian configuration files"

A wersji w opisu (http://ecco.selfip.net) już nie ma w necie....

Router TL-WDR3600.

11

http://dl.eko.one.pl/old/backfire/ar71x … ar71xx.ipk może jeszcze będzie działać.

12

Dzięki, wygląda że działa. Może w wolnej chwili poprawisz swój tutorial, napewno się jeszcze komuś przyda.

13

Poprawiłem.

14

Dansguardian już mi chodzi. Mam jednak problem z googlem - wyszukiwanie idzie tylko po ssl i mimo filtra grafika google pokazuje nadal "gołe baby". To niestety nie bug, a feature - googiel dba o naszą prywatność smile
Podaje obejście: Set the DNS entry for www.google.com (and any other Google ccTLD country subdomains your users may use) to be a CNAME for forcesafesearch.google.com - wtedy wójek googiel zadba o nasze pociechy.

Da się to zrobić na standardowym openwrt/tiny/dans czy trzeba pełnego DNS'a zainstalować?

Oczywiście podobne problemy będą na każdym SSL, bo DG ich nie filtuje. Całą resztę można dzieciakom zblokować, ale googla muszą mieć...