26

Odp: Ustalony router mf286d

Tylko dodam, że łączysz wyjście TX na routerze z RX na programatorze. Zworkę, masz dobrze ustawiona na 3v.

27

Nie zmieniło się nic. Może nawet poszło to w drugą stronę bo jak włożyłem modem qualcoma do della w gniazdo mini pcie to w Windows nic się nie pojawiło .... Jak mogę sprawdzić czy pacjent jest żywy ? Jakieś pomysły?

28

Zostaw modem na razie w spokoju. Router miałeś ożywić, modem to oddzielny twór.

Udało ci się uruchomić router czy nie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

29

pprezydent96 napisał/a:

Nie zmieniło się nic. Może nawet poszło to w drugą stronę bo jak włożyłem modem qualcoma do della w gniazdo mini pcie to w Windows nic się nie pojawiło .... Jak mogę sprawdzić czy pacjent jest żywy ? Jakieś pomysły?

MF286D składa się z routera + modemu.
Sam router powinien działać bez modemu.
Jeżeli chcesz sprawdzić, czy modem jeszcze działa to włóż go z powrotem do routera.
Tylko, że jak co chwilę kombinujesz coś z modemem bez podłączonych anten to może okazać się, że modem jest już kaput. Dodatkowo styki też mogą być już naruszone.

Za dużo kombinujesz lub piszesz niepełne informacje co właściwie chcesz osiągnąć.

30

No przedtem router z modemem i z kartą SIM normalnie widać było że połączył się z siecią. Niebieskie diody się paliły normalnie, a teraz to przy takiej samej konfiguracji to zapala się jedna dioda i po kilku sekundach tak jakby świeci na 50% i dalej nic
Bez modemu wgl się nie świeciło nic już na samym początku

31

W tym modelu modem steruje ledami, nie router.

32

Czyli można rzec modem kaput

33

Na koniec powiem tak iż te złącze 8X jest zdewastowane lekko mówiąc i mam taką rozkmine a mianowicie, może dlatego nie widzi mi tego routera komputer bo na niektórych pinach nie ma tak zwanej przelotki która łączy górę pcb z dołem dobrze mówię ?
Router po podłączeniu go do zasilacza świeci dioda pierwsza po czym po jakimś czasie przestaje.

34

Ten typ tak ma, że piny od uart nie są po obu stronach pcb do lutowania.
Z tego co opisujesz to najpierw załatwiłeś modem, a teraz router.

Twój problem polega na tym, że najpierw coś robisz, a później pytasz na forum co zrobiłeś, zamiast najpierw zapytać, a później zrobić.
Ten router ma lub miało wiele osób z forum i złota zasada jak nie wiesz to najpierw pytać, później robić.

Masz chociaż jakiś zwyczajny multimetr lub inne zasilacze 12V na podmianę?

35

Focus napisał/a:

Ten typ tak ma, że piny od uart nie są po obu stronach pcb do lutowania.
Z tego co opisujesz to najpierw załatwiłeś modem, a teraz router.

Twój problem polega na tym, że najpierw coś robisz, a później pytasz na forum co zrobiłeś, zamiast najpierw zapytać, a później zrobić.
Ten router ma lub miało wiele osób z forum i złota zasada jak nie wiesz to najpierw pytać, później robić.

Masz chociaż jakiś zwyczajny multimetr lub inne zasilacze 12V na podmianę?

Mam, myślisz że to jego wina ?

36

pprezydent96 napisał/a:

Mam, myślisz że to jego wina ?

Wina kogo lub czego?

37

Sprawdziłem na innych zasilaczach i jest tak samo
Nie wiem czy to może być przydatne ale mam kopie zapasowe tego routera (folder etc) i drugia kopia na drugim screenie, ale co z tego jak komputer mi nie widzi urządzenia sad
https://ibb.co/TDVM9gR9 i https://ibb.co/bM6YsKvm

38

Zostaw na razie to wszystko i podłącz serial, spraw żeby ten serial działał. Jak ci nie działa - po prostu wyrzuć sprzęt do elekrozłomu.

39

No właśnie coś nie działa mi ten serial. A są jakieś inne miejsca na pcb do których bym mógł się przylutowac?

40

Szukaj ścieżek odchodzących od złącza. Już to pisałem

41

https://ibb.co/bRNZf8W6
Udało sie i mam takie cos o

42

Jeżeli dalej nic nie idzie i na tym stoi to masz uwalony bootloader. Bez wylutowania flash nic nie zrobisz. Jeżeli idzie dalej to wgraj soft przez bootloader.

43

Cezary napisał/a:

Jeżeli dalej nic nie idzie i na tym stoi to masz uwalony bootloader. Bez wylutowania flash nic nie zrobisz. Jeżeli idzie dalej to wgraj soft przez bootloader.

Pojawia się to i po jakiejś chwili znowu tak jakby robił się restart i tak w kółko

Nie ma jakiejś innej metody naprawienia bootloadera?

44

Ten SoC nie posiada takich mechanizmów. Musisz fizycznie wylutować flash i wgrać bootloader z wykorzystaniem programatora.

45 (edytowany przez smereka 2026-03-18 11:15:50)

Mialem chyba taki przypadek poswiecilem zywego wypatroszylem wylutowalem zarowno nand jaki i spi zrobilem kopie wgralem na stare kosci potem i dalej bylo to samo.No to wgralem na nowe kosci i tez to samo.Porzucilem temat bo skonczyly mi sie pomysly.Moze ram walniety...

A wszystko to i tak w celach edukacyjnych mozna by rzec taka sztuka dla sztuki biorac pod uwage fakt ze uzywki np na olx mozna wyrwac nawet ponizej 50zl gdzie sam nand kosztuje 20+ smile

46

Ale to ustalony jest router czy modem ?

47

Router.

48

Cezary napisał/a:

Router.

Okej rozumiem. Wsadziłem sam modem do do pc z takim slotem i w systemie win widnieje jako modem
W ustawieniach można jak widać wysyłać zapytania itd
Mogę w jakiś sposób sprawdzić poprzez te komendy czy modem jest okej ?

49

Pod linuksem pod modemmanagerze powinien ruszyć. Pod windows nie wiem czy znajdziesz jakieś sterowniki do tego.

50

Cezary napisał/a:

Pod linuksem pod modemmanagerze powinien ruszyć. Pod windows nie wiem czy znajdziesz jakieś sterowniki do tego.

Okej a coś bardziej szczegółowo mi Pan powiesz, jaki dokładnie linux bo bym sobie poćwiczył w wolnym czasie big_smile