26 (edytowany przez lexmark3200 2026-01-03 11:09:12)

Odp: Open WRT / TP-Link AX23 - Problem z LAN

swiezak8 napisał/a:

Iperf  na routerze.  A już kumam. Router nie wyrabia, kiedy iperf  działa jako serwer?

Tak. Nie jest w stanie wyrobić.
Speedtest wyrabia i dobija Ci pod Twoje łącze, bo w zasadzie CPU nic nie robi przy włączonym HW, zobacz serwer speedtest masz po stronie WAN gdzieś tam "w necie" dalej masz swój router z NATem i Twój laptop/PC. Dlatego wysyca Ci łącze. Natomiast gdy dasz na routerze serwer iperf, to CPU musi generować pakiety. A jest na to za słaby.

27 (edytowany przez swiezak8 2026-01-03 11:11:21)

A to już innym razem zrobie kolejne pomiary. Tak naprawdę wygląda na to, że jest OK. Pobieram właśnie jakiś duży plik iso  i pokazuje 33MB/s, a to łącze mobilne 5G, więc i jest OK.  Oby nie wróciła usterka, że obcina łącze do 200Mbps. (Te 200Mbps było też na światłowodzie 1Gb).

28 (edytowany przez lexmark3200 2026-01-03 11:15:27)

Jeśli Ci obcina, to albo chwilowo Ci spadła prędkość neta, albo serwer speedtest był obciążony, albo masz jakieś inne usterki po stronie dostawcy.
Jeśli robiąc testy jak wyżej z iperf, i za każdym razem dobija Ci do Gb, to nie ma opcji, że nie działa.

U mnie er-x robi jako router - bez zbędnych pakietów. Z HW offloading obsługuje 600/100 z CPU w idle ok 98%.
Natomiast łącze 350/30 miałem bez offloading, leciał sobie z CPU na poziomie ok 50-60%

29

Tzn mam kilka routerów. Wykluczyłem takie zmienne jak obciążenie serwera speed test, bo w tej samej sieci inne routery wyciągaly zawsze min 800Mbps. Ten jeden router mam na Open WRT, bo zależy mi dostępie przez Zerotier. W każdym razie, przy okazji zrobię jeszcze testy ale wygląda na to, że na razie jest ok. Dzięki za pomoc.

30

swiezak8 napisał/a:

Tzn mam kilka routerów. Wykluczyłem takie zmienne jak obciążenie serwera speed test, bo w tej samej sieci inne routery wyciągaly zawsze min 800Mbps. Ten jeden router mam na Open WRT, bo zależy mi dostępie przez Zerotier. W każdym razie, przy okazji zrobię jeszcze testy ale wygląda na to, że na razie jest ok. Dzięki za pomoc.

Wyłącz jeszcze packet steering, mt7621 przy włączonym dziwnym trafem u mnie zwalnia zamiast przyspieszać.

31

Dzięki. Przy okazji sprawdzę.