26

Odp: Połączenie GSM w trybie NDIS

U mnie wcale nie działa. Zauważyłem pewną różnicę na połączonym poprawnie interfejsie:

eth2      Link encap:Ethernet  HWaddr 00:1E:10:1F:00:01
          inet addr:87.96.44.160  Bcast:87.96.44.191  Mask:255.255.255.192
          UP BROADCAST *RUNNING* MULTICAST  MTU:1500  Metric:1
          RX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
          TX packets:0 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
          collisions:0 txqueuelen:1000
          RX bytes:0 (0.0 B)  TX bytes:0 (0.0 B)

Na openwrt po ustanowieniu połączenia brakuje części *RUNNING* tylko nie wiem co to oznacza.

27

Tak, u Ciebie w ogóle pakietów nie przesyła.

Sprawdziłem też ten zmodyfikowany przeze mnie z kernela - działa zarówno at^dhscp? jak i udhcp z konsoli. Ale też nie działa transmisja...

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Sprawdziłem działanie na cdc_ether i u mnie jest tak samo jak u Ciebie. Połączenie jest ale transmisji brak. We wcześniejszej kompilacji działało. Zmieniałeś coś w kodzie tego modułu?

29

Nic kompletnie. Jest taki jak był.

30

Wydaje mi się, że problem może być z ustawieniem routing'u. Po ustanowieniu połączenia gateway jest nieosiągalny.

31

@frutis: zobacz ten wątek: http://www.spinics.net/lists/linux-usb/msg56711.html

32

Zacząłem analizować logi (komunikacja usb) z połączenia w trybie NDIS i niestety nie znalazłem tam żadnych komend QMI/DM. Specyficznych komend AT też nie znalazłem. Co więcej komendy której używam do połączenia AT^NDISDUP też nie znalazłem w logach.

Analiza logów UsbSnoop zajmuje sporo czasu i dlatego postanowiłem napisać prosty parser logów. Można go pobrać z tego adresu: http://uploading.com/files/get/712c217b/ (działa tylko pod win).

33

Ja po prostu dekodowałem sobie do asci.

awk -F" " '/[0-9]+:/ {printf "%s %c%c%c%c%c%c%c%c%c%c%c%c%c%c%c%c\n", $1, strtonum("0x"$2),strtonum("0x"$3),strtonum("0x"$4),strtonum("0x"$5),strtonum("0x"$6),strtonum("0x"$7),strtonum("0x"$8),strtonum("0x"$9),strtonum("0x"$10),strtonum("0x"$11),strtonum("0x"$12),strtonum("0x"$13),strtonum("0x"$14),strtonum("0x"$15),strtonum("0x"$16),strtonum("0x"$17) }' b.log 

34

Coś się dzieje w temacie. Pod tym adresem można znaleźć skrypt w perl'u do połączenia w trybie NDIS za pomocą protokołu QMI.

35

Wygląda na to że e3131 też należy to tych modemów. Do CDC Ether (NDIS) się nie przyznaje, obsługuje za to NCM  (Network Control Model); po drobnych poprawkach w kernelu daje mu się załadować cdc-ncm. Ale nie chce reagować na at^ndisup, nie podnosi połączenia. Jestem ciekawe czy po tych poprawkach dla qualcomma i qmi zacznie działać.

36

A moduł od Huawei hw-cdc rozpoznaje E3131?

37

W ogóle nie kompiluje się. Jakieś nowsze źródła są potrzebne do aktualnego kernela.

38

Mała poprawka - po zmianach w kodzie kompiluje się. Ale dostaje 
[ 7181.080000] huawei_ether: probe of 1-1:1.1 failed with error -16
I oczywiście nie łapie tego.

39

NCM jest chyba najlepszym rozwiązaniem na tą chwilę:

"NCM is critical to achieving the benefits promised by 4G wireless connectivity, which typically requires 100Mbps downlink, 50Mbps uplink, and no more than 30% CPU dedicated to USB. With NCM, we're able to reach those metrics on realistic platforms,"

Trzeba tylko uruchomić modem z tym modułem smile

Czy możesz wrzucić paczkę z tym modułem do swojego repozytorium?

40

Mam, ale do trunka (jako że on jest standardowo w kernela), do backfire nie mam.

41

Tak informacyjnie - w kernelu 3.4-rc1 znalazł się sterownik qmi_wwan obsługujący m.in E398 (generalnie Huawei z Interfaceprotocol 8 i 17)

42

Myślisz, że da się zrobić port na trunk'a (3.2.9)?

43

Chyba nie będzie takiej potrzeby - 3.3 całkiem ładnie działa w trunku (nieoficjalnie), więc pewnie moment i będzie to przenoszone na 3.4.  Jak by co to się pliki skopiuje smile

44

Fajnie że coś ruszyło w tym temacie smile Koledzy  jak skonfigurować Huawei E398 aby działał szybciej niż 16Mbit/s na LTE pod OpenWRT ? Może zrobilibyście jakiś poradnik ?

45

No własnie po to potrzebujemy tego ndisa żeby było szybciej...

46

A ja jestem zawiedziony tym, że została usunięta możliwość ustawienia parametru maxSize dla modułu usbserial na trunk'u. Przez moduł cdc-ether mogę się połączyć ale niestety komunikacji brak. I tak z 20Mbps mam teraz 4Mbps smile

Kiedy można się spodziewać trunk'a na nowym kernelu?

47

Ich? Im sie automat zwalił, bo jest kilka niedodanych symboli do konfiga i automat nie potrafi sobie  z tym poradzić. I tak od kilku dni już to leży.

48

Czyli jest szansa na to, że parametr maxSize powróci? smile

Cezary, w jaki sposób są przełączane starsze modemy (np. E156g) na nowym kernelu (3.2)? Chciałbym wyłączyć automatyczne przełączanie i użyć usb_modeswitch.

49

Dokładnie tak samo. Tyle że usbstorage jest lekko bardziej inteligentny i czasami dla starszych modemów robi to sam z siebie.

option_zero_cd=2 jako opcja usb-storage (w /etc/modules.d)

50 (edytowany przez frutis 2012-04-09 21:00:16)

Nie znałem tego parametru. Ale chyba jednak nie działa. Ustawiając 2 i tak przełącza modem.