Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 25.12 w stosunku do poprzedniej wersji
Z tego co zauważyem ostatnio, to developerzy zmienają rzeczy które dobrze działają, a powód do zmian to "bo tak ma być i koniec".
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 25.12 w stosunku do poprzedniej wersji
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Z tego co zauważyem ostatnio, to developerzy zmienają rzeczy które dobrze działają, a powód do zmian to "bo tak ma być i koniec".
Uwaga, jeśli ktoś ma problem z ustawieniem szerokości 160MHz na 5Ghz po pobraniu obrazów Cezarego, to oficjalnie zgłosiłem bug na githubie OpenWRT: https://github.com/openwrt/openwrt/issues/22481.
Trochę za późno, bo to poprawiali dwa dni temu: https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 5367b8d757
Cóż, dzisiaj zaktualizowałem swojego SPNMX56, i mi to wyszło.
Edit: Ale to właśnie w tym commicie jest coś skopane.
Tak, czytam komentarze.
Ostatnie zmiany w openwrt naprawiają kilka błędów (Security Fixes w https://forum.openwrt.org/t/openwrt-25- … ase/247899 ). Jeżeli ktoś się ociągał do tej pory to nadszedł czas żeby zbudować nowego obrazy; asu automatycznie dociąga najnowsze wersje z repo, więc warto zrobić świeży obraz z aktualnymi pakietami.
Ja wlasnie czekam na nowe obrazy od Ciebie z patchem do modemu ![]()
Cóż, dzisiaj zaktualizowałem swojego SPNMX56, i mi to wyszło.
Edit: Ale to właśnie w tym commicie jest coś skopane.
Poprawili, i pojawiła się kolejna poprawka. Ciekawe czy coś jeszcze wyjdzie.
Czy jest jakaś granica (ilość RAM i flash, procesor), OD której pakiety statistics i nlbwmon trafiają do obrazów Eko?
Jest chyba we wszystkich obrazach z luci, a co?
Jest chyba we wszystkich obrazach z luci, a co?
Ciekawość. Nie mam w tej chwili jak tego sprawdzić na modelach 16/128 ani niższych, bo nie mam aktualnie żadnego takiego poza WDR4900 v1, który działa na moim własnym buildzie.
Szukasz CONFIG_PACKAGE_ekooneplmonitoring-luci=y we wszystkich config.buildinfo.luci z https://dl.eko.one.pl/luci/openwrt-25.12/ ![]()
Chyba rzeczywiście. Zerknąłem na ath79/generic, ramips/mt7620 i ramips/mt76x8 i tam to jest.
Czy w wersji 25.12 powinno działać polecenie ifup wan?
Mam w cronie takie polecenie i otrzymuję w logach takie info:
[24 mar 2026, 05:45:00 CET] cron.err: crond[12327]: USER root pid 15855 cmd ifup wanTak działa. I nie przejmuj się tym cron.err bo to standardowy komunikat w openwrt - od zawsze cron raportuje zadania jako .err. Jeżeli chcesz wiedzieć dlaczego to poszukaj na forum openwrt.org, tam enigmatycznie tłumaczyli dlaczego tak jest.
Mała zmiana - dokładam buildy dla raspberry pi 4 i 5. Nie wiem jakie będzie miało powodzenie, najwyżej później je usunę po prostu. Widziałem że ludzie budują routery bazując na tym (lub cm4/cm5) wiec niech i to będzie dostępne.
Nie posiadam ani RPI4 ani RPI5, więc budowane na domysłach że faktycznie to będzie działało.
Posiadam RPi4, więc jak będą mogę wgrać i dać znać.
Posiadam RPi4, więc jak będą mogę wgrać i dać znać.
W weekend czy gdzieś około będą nowe obrazy, więc przetestuj proszę.
A w nowej kompilacji zacznie już działać aktualizacja interaktywna?Bo to już chyba będzie wersja stable?Chyba, że to działało a ja coś mam coś skopane, nie ukrywam, że wygodne to było w wersji 24 działało lepiej jak windows update.
Działa cały czas i ludzie cały czas sobie aktualizują routery. Co ci nie działa?
Odkąd zaktualizowałem z 24 na 25 mam cały czas komunikat „wyszukiwanie…”- mogę tak czekać nawet kilka minut i nic, na innym routerze mam wersje 24-oczywiście też Twoją i jak nie ma nowej wersji to jest komunikat. W zasadzie odkąd zaktualizowałem do 25 to ściągam i aktualizuje manualnie. Może aktualizowałem i zachowałem starą konfigurację, już nie pamiętam, pozostaje zrobić firstboot.
Jaki serwer aktualizacji masz ustawiony? Bo powinieneś mieć sysupgrade.eko.one.pl
Aha, dobra miałem https://dl.eko.one.pl/
Zmieniłem mam, dzięki
Kolejne obrazy, kolejne zmiany. Dodałem obrazy dla RPI-4/RPI-5/CM4/CM5, zmieniła się zawartość niektórych obrazów oraz - co już jest klasyką - wyleciało wsparcie dla kolejnych chyba 4 urządzeń, bo już się nie budowały z powodu wielkości wynikowych obrazów.
Hej,
zrobiłem aktualizację z LuCI openwrt-25.12 branch (26.030.71736~cc3c976) / OpenWrt 25.12-SNAPSHOT (r32537-6afff2039b) na najnowszą na Xiaomi AX3000T.
Doinstalowałem sobie usteer-ng i luci-i18n-usteer-ng-pl. Niestety Usteer nie pojawia się w menu Sieć. Oczywiście czyściłem, cache, reboot itp nic nie pomogło. Sam usteer wygląda, że działa ale na luci fajnie mi pokazuje z którym AP są aktualnie połączeni klienci.
Czy ktoś spotkał się już z podobnym problemem?
Strony Poprzednia 1 … 12 13 14 15 16 … 19 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 25.12 w stosunku do poprzedniej wersji
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc