76 (edytowany przez lexmark3200 2026-02-15 11:37:39)

Odp: Status portów - do testów

@IceG,
Zainstalowałem na JG924A pakiet i wporwadzam mu opis. Zatwierdzam i nie bardzo chce załapać. Loguje się przez ssh:

root@JG924A:~# nano /etc/user_defined_ports.json

[
  {
    "device": "lan1",
    "label": "lan1",
    "role": "lan",
    "originalLabel": "lan1",
    "description": ""
  },
  {
    "device": "lan2",
    "label": "lan2",
    "originalLabel": "lan2",
  },

Zmieniam na:

[
  {
    "description": "UP/DW"
  },
  {
  },

Zapisuję oczywiście zmiany. Daję:

root@JG924A:~# cat /etc/user_defined_ports.json
[
  {
  },
  {
  },

odświeżam przeglądarkę i nie ma opisu, a z konsoli:

[
  {
  },
  {
  },

Wpisuję w przeglądarce opis, daję SAVE i nic, wchodzę znowu, wpisuję opis, czekam chwilę, rozwijam listę Save .jason file Daję SAVE (po prawej) i teraz łapię i pojawia się opis:

[
  {
  },
  {
  },

Skoro wczytuje z pliku /etc/.... to powinien wczytać wyedytowany plik i powinny się pojawić opisy.
Wklepuję z firefox dwa porty np opis W1 i W2 dla dwóch portów:
I teraz pojawia się opis pierwszego portu np W1, po chwili znika, pojawia się W2 dla drugiego portu, po chwili znika W2 pojawia się W1 i tak pozostaje...
https://i.ibb.co/FkBMPhPq/opisy.png

[
  {
  },
  {
    "description": "W1"
  },
  {
    "device": "lan3",
    "label": "lan3",
    "originalLabel": "lan3",
  },
  {
    "device": "lan4",
    "label": "lan4",
    "originalLabel": "lan4",
    "description": "W3"
  },

Coś nie zawsze zapisuje Ci dane do pliku...
Ale nawet po zapisaniu wartości ręcznie w pliku, nie zawsze "zapisuje" tylko jakby podmieniał plik z przed zapisu. Robisz jakiś backup pliku jeszcze przed zapisem, czy tylko przy instalacji pakietu?
Bo wygląda jakby między odświeżaniem przeglądarka, coś podmieniała....
Na 24. mam er-x i tam dopiero za którymś razem załapał opis jednego portu, resztę przyjął, a ten jeden co chwilę opis znikał... Od wczoraj trzyma.

77

Ja mam jakieś chyba popsute sprzęty bo u mnie jak mam ustawione tak mam i trzyma, dlatego nawet ciężko mi te anomalie powtórzyć. Zerknę raz jeszcze na to, może weryfikację zapisu i jakiś debug dodam, aby na przyszłość widzieć gdzie się wywala i co nie działa tak jak powinno. Nie wiem jeszcze jak wyglądają uprawnienia do pliku, może tam jest problem że nie czyta / nie zapisuje.

Pytanie o jaką kopię pytasz o .bak czy .json.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

78

@IceG nie chodzi, o to czy masz dobry, czy popsuty sprzęt. Czasem w swoim środowisku nie jesteś w stanie wyłapać błędu, gdyby tak było nie było by łatania błędów aplikacji, systemów itd ;-)

Pytam ogólnie, czy przed zapisaniem (modyfikacją opisu) portu, robisz w między czasie jakiś backup, czy tylko backup podczas instalacji.
Bo widzę:

user_defined_ports.json      user_defined_ports.json.bak

No i wychodzi, że robi Ci backup. Zapisując dane tuż przed aktualną zmianą - mam rację?
Pytanie, czy przypadkiem, czasami, nie zaciąga danych z backup. To by wyjaśniało takie dziwne zachowanie.
Sam zobacz na konsolę.
Wprowadziłem zmiany w pliku, zapisałem, wchodzę w przeglądarkę a tam opisu brak, czyszczę cache, dalej brak, otwieram plik a tam brak modyfikacji.
Więc coś w między czasie się stało z plikiem. Wg mnie zassał Ci dane z bak, bo tam przed powyższą zmianą nie było opisu na danym porcie.

79 (edytowany przez IceG 2026-02-15 12:53:13)

Backup powinien się tworzyć przy wprowadzaniu zmian, te dwa pliki powinny być identyczne .json i .bak, jeżeli nie są to jest to błąd.
Inna sprawa czemu się zapisuje jak chce.. lub czyta jak chce.. mi to wygląda na jakiś problem z uprawnieniami pliku / synchronizacją zapisów.

Postaw kawę

80

U mnie w MF286D nie ma takich problemów.
@lexmark3200, a Ty przypadkiem nie używasz dwóch przeglądarek jednocześnie?

81 (edytowany przez lexmark3200 2026-02-15 13:15:30)

Nie są identyczne.
Zobacz, wprowadzam W1/test, zapisuję.
W LuCi widzę zmianę.
Teraz:

[
  {
  },
  {
    "description": "W1/test"
  },

root@JG924A:~# cat /etc/user_defined_ports.json.bak
[
  {
  },
  {
  },

Plik bak pamięta dane przed modyfikacją.
Teraz zmienię W1/test na W1 i w LuCi widzę zmianę a w plikach mam odwrotnie, czyli bak pamięta to co było w pliku głównym przed zapisem:

[
  {
  },
  {
  },

root@JG924A:~# cat /etc/user_defined_ports.json.bak
[
  {
  },
  {
    "description": "W1/test"
  },

@Focus
A co mają przeglądarki do tego? Jeśli zapisuje do pliku na routerze, a druga np. tylko wyświetla dane, nic nie zapisuje, jeśli zapisuje, tj. błąd.
To jakbyś odpalił konfig w dwóch - jedną konfigurujesz, a druga tylko wyświetla, to nie da rady zapisać konfiguracji?
Albo, otwarłbyś ten wątek w dwóch przeglądarkach, to jedna by usuwała posty zamieszczane / modyfikowane przy pomocy drugiej?? Nie sądzę. wink

@IceG:

-rw-r--r--    1 root     root          3549 Feb 15 13:04 user_defined_ports.json
-rw-r--r--    1 root     root          3554 Feb 15 13:04 user_defined_ports.json.bak

82

lexmark3200 napisał/a:

@Focus
A co mają przeglądarki do tego? Jeśli zapisuje do pliku na routerze, a druga np. tylko wyświetla dane, nic nie zapisuje, jeśli zapisuje, tj. błąd.
To jakbyś odpalił konfig w dwóch - jedną konfigurujesz, a druga tylko wyświetla, to nie da rady zapisać konfiguracji?
Albo, otwarłbyś ten wątek w dwóch przeglądarkach, to jedna by usuwała posty zamieszczane / modyfikowane przy pomocy drugiej?? Nie sądzę.

Przeglądarka nie służy tylko do wyświetlania danych.
Usuń ręcznie
user_defined_ports.json
user_defined_ports.json.bak
to zobaczysz, że bez odświeżenia widoku w przeglądarce nie utworzy się
user_defined_ports.json
I jeżeli teraz wprowadziłeś jakieś swoje dane do user_defined_ports.json to zostaną zapisane do user_defined_ports.json.bak

83

lexmark3200 napisał/a:

@IceG:

-rw-r--r--    1 root     root          3549 Feb 15 13:04 user_defined_ports.json
-rw-r--r--    1 root     root          3554 Feb 15 13:04 user_defined_ports.json.bak

Ja mam:

-rw-rw-r--    user_defined_ports.json
-rw-r--r--    user_defined_ports.json.bak

więc bingo..

Postaw kawę

84 (edytowany przez lexmark3200 2026-02-15 13:34:08)

Focus napisał/a:
lexmark3200 napisał/a:

@Focus
Albo, otwarłbyś ten wątek w dwóch przeglądarkach, to jedna by usuwała posty zamieszczane / modyfikowane przy pomocy drugiej?? Nie sądzę.

Przeglądarka nie służy tylko do wyświetlania danych.
Usuń ręcznie
user_defined_ports.json
user_defined_ports.json.bak
to zobaczysz, że bez odświeżenia widoku w przeglądarce nie utworzy się
user_defined_ports.json
I jeżeli teraz wprowadziłeś jakieś swoje dane do user_defined_ports.json to zostaną zapisane do user_defined_ports.json.bak

@Focus, Zastanów się jeszcze raz. (bez urazy oczywiście wink )
Opisuję problem. Pytasz się, czy nie korzystam z dwóch przeglądarek jednocześnie. Jednocześnie chyba nie da się robić tego samego na raz. Jeśli mam nawet otwartą strone LuCi w obu (chrome i FF) - jednocześnie, to edytując w Chrome i zapisując, FF nie robi nic poza wyświetlaniem... i odwrotnie. Jeśli robi - to jest to błąd.
PS. napisałem, że odświeżam przeglądarkę (czyt usuwam cache)
Usuwanie plików to zupełnie coś innego.
Zrobiłaby te pliki, gdyby IceG dodał taką funkcję, przy próbie zapisu do nieistniejącego pliku.

@IceG, te pliki są tworzone podczas instalacji, zatem tam musiałbyś nadać im uprawnienia.

85

lexmark3200 napisał/a:

@Focus, Zastanów się jeszcze raz. (bez urazy oczywiście wink )
Opisuję problem. Pytasz się, czy nie korzystam z dwóch przeglądarek jednocześnie. Jednocześnie chyba nie da się robić tego samego na raz. Jeśli mam nawet otwartą strone LuCi w obu (chrome i FF) - jednocześnie, to edytując w Chrome i zapisując, FF nie robi nic poza wyświetlaniem... i odwrotnie. Jeśli robi - to jest to błąd.
Usuwanie plików to zupełnie coś innego.
Zrobiłaby te pliki, gdyby IceG dodał taką funkcję, przy próbie zapisu do nieistniejącego pliku.

Sam sobie odpowiedziałeś, że używasz dwóch przeglądarek z tym samym widokiem tj. Status portów.
A ja odpowiedziałem, że przeglądarka nie służy tylko do wyświetlania danych.
Każda przeglądarka ma swoją kopię danych w pamięci i w jednej zapisujesz nowe dane ale w drugiej są stare dane, które nadpiszą nowe.
Używaj do tego celu jednej przeglądarki.
Skrypt nie ma blokady pliku gdzie tylko jeden proces może pisać, a drugi dostanie błąd.

86 (edytowany przez lexmark3200 2026-02-15 14:11:19)

@Focus
Hmm czyli wychodzi na to, że otwierając LuCi z widokiem na Status portów, bez wiedzy użytkownika przeglądarka zapisuje dane - no fajnie....
Gdyby tak było, to o zgrozo dla twórcy przeglądarki....
Bez edycji i naciśnięcia na SAVE - nic nie może się zmieniać i czy używasz jednej czy 10 przeglądarek z tym samym widokiem.
Nie opowiadaj głupot.
Tak jak Ci pisałem, mam otwarte dwa okna na ten wątek, to pisząc w jednym oknie, drugie usuwa mi tekst??
Zastanów się.

Prawidłowo działająca nakładka na Port Status powinna w momencie edycji opisu portu nie robić nic, poza przyjmowaniem danych. Dopiero po kliknięciu na SAVE - wysyła wprowadzone dane do urządzenia gdzie następuje zapis do pliku.
I chyba taki koncept ma IceG - jak chyba każdy normalny programista.

A ja odpowiedziałem, że przeglądarka nie służy tylko do wyświetlania danych.

No nic odkrywczego, chyba w tym nie jest. wink

Każda przeglądarka ma swoją kopię danych w pamięci i w jednej zapisujesz nowe dane ale w drugiej są stare dane, które nadpiszą nowe.

Tak nazywa się to cache. Ale nie ma nic wspólnego z zapisywaniem danych do pliku na urządzeniu, jeśli nie wydasz takiego polecenia. Nie ma prawa tak być.
Chyba, że aplikacja jest tak napisana, że zapisuje dane bez Twojej zgody/wiedzy. tj to błąd.
Zastanów się nad tym jeszcze raz. wink

Co Ty piszesz za dziwne tezy...

Plik znajduje się na urządzeniu, czyta go LuCi w uproszczeniu i wyświetla Ci w oknie przeglądarki. Nic więcej. Możesz mieć nieaktualne dane, gdy nie odświeżysz widoku strony (jak np. ten wątek), ale bez Twojej jawnej zgody nie może sama nadpisywać Ci pliku, bo nie ma takiej funkcji w kodzie IceG - no chyba, że jestem w błędzie - to mnie oświećcie.

Odpal sobie konfig np wifi w dwóch przeglądarkach.
Dodaj sieć wifi np w chrome, zapisz i sprawdz, czy FF Ci usunął nową sieć wifi - czy magicznie nie pojawiła się tam w oknie.
Może wtedy przestaniesz pisać te dziwne tezy, że sama przeglądarka mi edytuje plik.

87 (edytowany przez IceG 2026-02-15 14:14:07)

Przeca to normalne że przeglądarki mają swoją pamięć, aby co chwila nie robić ruchu.

Nie wiem czy wiecie ale pakiety bez wiedzy użytkownika odczytują konfigurację, nikt się nie pyta za każdym razem czy coś załadować, wczytać, użytkownik zaraz by czegoś dostał mając co zakładkę odpowiadać na "uprawnienia".

Pakiet wczytuje konfigurację i tworzy plik z układem portów na starcie, inna sprawa co sobie potem użytkownik z tym plikiem zrobi (doda opis, zmieni układ), tak to działa i nie mam zamiaru tego zmieniać. Chyba każdy wie co zainstalował? i co chce zrobić?

Dodam dziś tylko do skryptu startowego zmianę uprawnień do pliku, tak będzie mi najłatwiej / najszybciej... nie mam motywacji nad tym siedzieć bardziej, tym bardziej że mam inne rzeczy do zrobienia (czeka aktualizacja pakietów luci-app-sms-tool-js, luci-app-modemband plus poprawki w luci-app-mini-diskmanager i aktualizacja repozytoriów).

Postaw kawę

88

Nie wiem czy wiecie ale pakiety bez wiedzy użytkownika odczytują konfigurację, nikt się nie pyta za każdym razem czy coś załadować, wczytać, użytkownik zaraz by czegoś dostał mając co zakładkę odpowiadać na "uprawnienia".

Odczytują - ale nie zapisuje chyba sama bez mojej wiedzy danych - to różnica.

Pakiet wczytuje konfigurację i tworzy plik z układem portów na starcie, inna sprawa co sobie potem użytkownik z tym plikiem zrobi (doda opis, zmieni układ), tak to działa i nie mam zamiaru tego zmieniać. Chyba każdy wie co zainstalował? i co chce zrobić?

No cały czas miałem takie wrażenie, że wczytuje dane z pliku, a zapisuje wyraźnie wtedy, gdy wydam mu polecenie.

Dodam dziś tylko do skryptu startowego zmianę uprawnień do pliku, tak będzie mi najłatwiej / najszybciej... nie mam motywacji nad tym siedzieć bardziej, tym bardziej że mam inne rzeczy do zrobienia (czeka aktualizacja pakietów luci-app-sms-tool-js, luci-app-modemband / aktualizacja repozytoriów )

Jeśli to rozwiązuje problem, to jestem za i dziękuję za poświęcony czas.

89

@lexmark3200 Nie chce mi się dalej tego tłumaczyć.
Nie rozumiesz, twoja sprawa.
Piszesz w wątku dotyczącym "Status portów" i porównywanie tego do konfigu wifi jest błędne.
Tak samo Status portów nie jest żadną nakładką na Port Status, tylko jest innym plikiem.
Zastąpiłeś oryginalny 29_ports wersją od IceG.
Używaj jednej przeglądarki z tym samym widokiem jak pisałem wcześniej.

90 (edytowany przez lexmark3200 2026-02-15 14:54:33)

@Focus, totalnie nie rozumiem o czym Ty w ogóle piszesz.

Piszesz w wątku dotyczącym "Status portów" i porównywanie tego do konfigu wifi jest błędne.

A czym się różni jedno od drugiego?
Oba konfigi korzystają z plików które znajdują się na urządzeniu.
W żadnym przypadku cache nie ma wpływu na to co jest w tych plikach, chyba, że coś zmienisz i jeszcze raz Ci napisze dasz "save" wtedy przeglądarka wyśle Twoje zmienione dane do plików.
Tak samo jest w przypadku Port Status.
W uproszczeniu przeglądarka tylko odczytuje dane z pliku i na tej podstawie wyświetla Ci Port Status. Korzysta z pliku znajdującego się na urządzeniu, pewnie, że korzysta z cache dla mniejszego ruchu, ale nie jest tak, że te dane z drugiej przeglądarki nadpisują mi plik - nie opowiadaj głupot.

Nie może tak być, że wysyła mi FF lub chrome konfig do pliku bez mojej wiedzy. Czy Ty tego nie rozumiesz, czy czego?
Próbujesz mi usilnie wmówić, że widok otwartej strony ma wpływ na to co się znajduje w pliku /etc/user.......

Używaj jednej przeglądarki z tym samym widokiem jak pisałem wcześniej.

I co to ma wspólnego, to w innej przeglądarce nie będę miał tego widoku.

91

@IceG, czy zmieniałeś może coś w najnowszej kompilacji 1.0.5 względem 1.0.4?
Pytam, bo po zainstalowaniu nowszej, wszystkie porty pokazuje jako Idle. Po wgraniu starszej, jest ok.
pozdrawiam

92

Tak zmienialem czasy w skrypcie, ale.. moge wrocic do starych ustawien skoro jak mowisz byly lepsze.

Postaw kawę

93

Kurde, Rafał aż mi głupio, bo chyba tylko ja się czepiam ciągle o coś.
Zainstalowałem.najpierw na jg924A i pokazywał ciągle idle. Wróciłem do starszej 1.0.4 i wskoczyło od razu Active, to co w danej chwili korzysta z portu. Wczoraj na c200p to samo.

94

Ja też potwierdzam , w wersji 1.0.5-r20260225 mam też ciągle 'bezczynny', czasem wskoczy 'aktywny' pomimo transferów na porcie ...

Banana Pi BPI-R3 + SFP GPON ONT Nokia G-010S-A + LTE FIBOCOM L860-GL-16 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3600 (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
Xiaomi AX3000T (OpenWrt 25.12-SNAPSHOT, kernel 6.12.71)
All OpenWRT compilations from ASU by @Cezary

95

@Payti, kamień z serca.... Myślałem, że może coś u mnie nie halo... I znowu niepotrzebnie się czepiam....

96

lexmark3200 napisał/a:

Kurde, Rafał aż mi głupio, bo chyba tylko ja się czepiam ciągle o coś.

Spoko loko, takie są uroki robienia pakietów.. a że każdy się do tego pali, to jesteście chyba skazani trochę na Mnie (ja potrafię jedno naprawić a pomerdać co innego, upss).

Jak mi się uda to późnym wieczorem wrzucę poprawioną wersję, jak się nie uda to będzie w dniu następnym.

Postaw kawę

97

Nie pali się. Ja akurat mam 1.0.4 u siebie na dysku, więc zamieniłem sobie i śmiga aż miło.
pozdrawiam