176

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Powiem tak zbudowałem obraz który się uruchomił z ramu co prawda na snapie r0-2c667f2 ale to już jakiś krok przynajmniej przywitał mnie konsolą na więcej testów nie mam czasu dziś jutro wracam do tematu popołudniem i zobaczę co poza konsolą działa ;p a na noc zostawię kompilacje na 24.10

177

Ucichł coś temat. Ktoś coś z tym robi?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

178

Wracam do wątku zakupu testowej sztuki. Rozumiem dalej 2 chętnych jak na razie. Inaczej nie poleci smile

179

Nie lepiej pożyczyć jakiś egzemplarz Cezaremu skoro się piszę na zabawę a zasponsorować dysk NVME o którym wspominał w innym wątku?

180

Cezary napisał/a:

Ucichł coś temat. Ktoś coś z tym robi?

Ja cały czas próbuje zbudować 24.10 ale walczę z błędami kompilacji różnego rodzaju a czasu nie mam 24/7

181

24.10 nie ma wsparcia dla ipq50xx. Więc co kompilujesz? Przeportowałeś całą obsługę nowej architektury na wydanie stabilne?

182

frutis napisał/a:

Nie lepiej pożyczyć jakiś egzemplarz Cezaremu skoro się piszę na zabawę a zasponsorować dysk NVME o którym wspominał w innym wątku?

Ja jestem chętny i gotów pożyczyć tylko muszę podmienić na starszy LTE bo "produkcyjnie" leci. A że nie w domu to wycieczka... I tak drugi tydzień leci. Mam nadzieję że uda mi się w ten weekend podmiankę zrobić.

183

Cezary napisał/a:

24.10 nie ma wsparcia dla ipq50xx. Więc co kompilujesz? Przeportowałeś całą obsługę nowej architektury na wydanie stabilne?

Może dlatego nie chce za boga się skompilować kernel tongue
to jedyna opcja to snapshot? jakiegoś udało mi się skompilować i wrzucić w ram i odpalił konsole

184

Pokaż co ci się udało odpalić w ramie.

185

Cezary napisał/a:

Pokaż co ci się udało odpalić w ramie.

https://drive.google.com/file/d/1b12DCF … sp=sharing
ten obraz odpalił i pokazał przynajmniej konsole

186 (edytowany przez Cezary 2025-11-26 19:42:12)

To jest wersja rozwojowa openwrt z dołożonym oddzielnym targetem (mimo że taki jest w qualcommax!) i kernelem 6.6 mimo że wersja rozwojowa używa 6.12.

Przestań używać tej sztucznej inteligencji bo kiedyś w sandałkach w zimę wyjdziesz.

Tam masz faktycznie skompilowany już obraz initramfs który jest wersją rozwojową:

}],"supported_devices":["cmcc,pz-l8"],"titles":[{"model":"PZ-L8","vendor":"CMCC"}]}},"source_date_epoch":1763933568,"target":"qualcommax/ipq50xx","version_code":"r0-2c667f2","version_number":"SNAPSHOT

187

Modem LTE na zastępstwo przygotowany. Ustawienia z D50 skopiowane (vpn, sieci itd.). W weekend podmianka i paczka z D50 do Cezarego leci.

188

mvincm napisał/a:

Modem LTE na zastępstwo przygotowany. Ustawienia z D50 skopiowane (vpn, sieci itd.). W weekend podmianka i paczka z D50 do Cezarego leci.

Jak byś chciał , to mogę Ci to spakować https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php?id=24128
Tylko przesyłkę z paczkomatu do południa byś ogarnął....
Sprzęt działa ok do wyłączenia ( bądź braku zasilania), za każdym razem trzeba ustawiać APN bo go jakby nie pamięta...

189

Jeśli do mnie to bardzo dziękuję za inicjatywę! Polecę na LTE. Będzie ciut słabiej bo BTS głównie teraz dzieli dobra pod 5G ale przetrzymam smile jeszcze raz dziękuję!

P. S.
A jak było to do Cezarego to wszystko co wyżej nie ważne smile

190

Tyle ,że ten sprzęt raczej Cezarego nie interesuje , bo nic z nim zrobić się nie da smile

191

Skoro @mvincm nie chce tego sprzętu , to korzystając z okazji czekam na propozycję odnośnie tego Arcadyan Meteor...
Jak pisałem , jest na ok procku T750 więc 5G jest ok  , ma port nawet jeden port 2,5Gbps smile Osiągane prędkości są na wysokim poziomie... Jedyny problem to ten nieszczęsny APN do ustawienia za każdym resetem... Leży od ponad roku i się kurzy , więc może ktoś ma dla niego zastosowanie.

192

MiG25 napisał/a:

Skoro @mvincm nie chce tego sprzętu , to korzystając z okazji czekam na propozycję odnośnie tego Arcadyan Meteor...
Jak pisałem , jest na ok procku T750 więc 5G jest ok  , ma port nawet jeden port 2,5Gbps smile Osiągane prędkości są na wysokim poziomie... Jedyny problem to ten nieszczęsny APN do ustawienia za każdym resetem... Leży od ponad roku i się kurzy , więc może ktoś ma dla niego zastosowanie.

Jeżeli jedynym problemem jest tylko APN to mogę go przygarnąć w cenie przesyłki skoro nie chce go @Cezary i @mvincm.

193

Do normalnego/codziennego działania to jedyny problem.
Jak obiecasz ,że będziesz go używał , coś o nim w wątku napiszesz , a jak przestanie być potrzebny/używany ,to go oddasz dalej , to napisz mi priv na maila , i działamy z tym.

194

OK, pacjent do mnie dotarł, serial podpięty, więc też mogę testować o ile coś się uda Cezaremu uruchomić.

https://i.ibb.co/CpM1Pxgk/XUNISON-Exigo-D50-5-G-UART.jpg

Pierwsze wrażenie to.. na moje oko są to jakieś leżaki magazynowe, operator się wycofał z umowy a naprodukowali tego, więc się wyzbywają po kosztach. Soft jest straszny, aż oczy bolą (chyba za bardzo się przyzwyczaiłem do moich pakietów/kompilacji). Z tym ramem jest coś nie tak, powinno pokazywać te 512MB, a nie 300 z kawałkiem (dziwne).

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

195

Ty nie czekaj na mnie tylko zabieraj się za portowanie smile Na początek zobacz czy initramfs od jakiegoś innego modelu ipq50xx się uruchomi, tak po prostu. Później można go przerabiać pod D50.

Ja i tak zabiorę za niego na święta, bo teraz to z chęcią bym dl.eko.one.pl przerzucił na nowy sprzęt.

196 (edytowany przez IceG 2025-11-29 13:37:57)

Cezary napisał/a:

Ty nie czekaj na mnie tylko zabieraj się za portowanie smile Na początek zobacz czy initramfs od jakiegoś innego modelu ipq50xx się uruchomi, tak po prostu. Później można go przerabiać pod D50.

Ja i tak zabiorę za niego na święta, bo teraz to z chęcią bym dl.eko.one.pl przerzucił na nowy sprzęt.

Troche nie czuje sie na silach aby zabierac sie za portowanie smile wstyd przyznac, ale ciut nie ta wiedza.

Jasne moge cos poprobowac ale ktos musi wskazac droge. Sprobuje na starcie zbudowac obraz z tego dts co tu gdzies w temacie latal (ten na github).

Stron juz tyle ze ciezko sie w temacie odszukac, nie pamietam na czym sie ostatecznie skonczylo, znamy sposob na wgrywanie / przywracanie sprzetu?

Postaw kawę

197

Przez bootloader a także recovery przez gui.

Ten udostępniony DTS to był dts wybrany z działającego obrazu. Tam było wszystko i nie był to DTS który można wrzuć do OpenWrt, nic tam nie było includowane, wszystko było na cyfrach oparte, nic nie było makrem.

Ponad to był jeszcze jeden zasadniczy problem - ten soft który masz teraz w routerze jest jeszcze na swconfig i konfiguracja networka z niego korzysta, tak? Sprawdź u siebie. A po nowemu trzeba go na DSA zapiąć.

198

IceG napisał/a:

Troche nie czuje sie na silach aby zabierac sie za portowanie smile wstyd przyznac, ale ciut nie ta wiedza.

Nauczyłeś się robić aplikację do luci to czemu nie miał byś portować OpenWrt na urządzenia? Przecież nie jest to projektowanie reaktorów atomowych, od czegoś trzeba zacząć, więc czemu nie od tego? Na plus że masz urządzenie, potrafisz się do niego podłączyć,  wiesz czego trzeba oczekiwać od działającego poprawnie urządzenia. Więc śmiało, próbuj.

199

Cezary napisał/a:

Ponad to był jeszcze jeden zasadniczy problem - ten soft który masz teraz w routerze jest jeszcze na swconfig i konfiguracja networka z niego korzysta, tak? Sprawdź u siebie. A po nowemu trzeba go na DSA zapiąć.

root@Exigo_Hub:~# swconfig list
Found: switch0 - QCA MP
Found: switch1 - QCA AR8337

Dokładnie.

Cezary napisał/a:

Ten udostępniony DTS to był dts wybrany z działającego obrazu. Tam było wszystko i nie był to DTS który można wrzuć do OpenWrt, nic tam nie było includowane, wszystko było na cyfrach oparte, nic nie było makrem.

Też racja, wszystko tam było wpisane jawnie, całymi ciągami, więc niefajnie.

Cezary napisał/a:

Nauczyłeś się robić aplikację do luci to czemu nie miał byś portować OpenWrt na urządzenia? Przecież nie jest to projektowanie reaktorów atomowych, od czegoś trzeba zacząć, więc czemu nie od tego? Na plus że masz urządzenie, potrafisz się do niego podłączyć,  wiesz czego trzeba oczekiwać od działającego poprawnie urządzenia. Więc śmiało, próbuj.

Cezaryyy... Ty, mając uczulenie na LuCI też pyknąłeś nie jeden fajny pakiet, wiec LuCI to tylko kwestia poświęconego czasu (czasem dopytania). Przyznawać się Forumowicze, kto sobie również koduje pakiety do Lucynki, tylko proszę nie wszyscy na raz.

Ja nie mówię, że sie nie da, tu jest wymagany miks czasu/wiedzy/doświadczenia wink.

Postaw kawę

200

I jeszcze kawa. Albo inny wspomagacz, co kto lubi i znosi jeszcze w swoim wieku. Zwykle jest to kwestia ilości kawy (filozof mi się włączył).

No próbuj, zacznij od recovery, jak będziesz widział co i jak to uboota uruchom jakiś initramfs - gotowy z openwrt dla ipq50xx i zobacz czy się uruchomi. Jak któryś ruszy to ten D50 jest referencyjną konstrukcją i reszta to tylko dodanie flash/gpio/przycisków/ledów, sprawdzenie adresów mac i wifi i na pierwszą iterację powinno wystarczyć.

Także  - śmiało, działaj.