751 (edytowany przez Jimmy 2026-06-29 19:50:26)

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Dzięki za szybko odpowiedz recovery pomogło, chciałem przez luci zaktualizować do najnowszej wersji i nie chciał się aktualizować aż wkoncu padł że dioda tylko power się świeciła, jeszcze raz dziękuję za podpowiedź bo już się bałem że będę musiał go rozkręcać…

752

Może będzie wsparcie NSS dla IPQ5018 jak się sponsorzy znajdą: https://github.com/JuliusBairaktaris/op … he-project

753 (edytowany przez jakubd 2026-07-21 16:07:41)

Chyba znalazłem jakiś mały problem w ustawieniach routera.
Mianowicie jak próbuję połączyć się za pomocą wireguarda bez wymuszonego MTU połączenie działa słabo, bo zadziałało MSS Clamp, ale nie działa przekazywanie informacji o tym dalej do klienta. Samo zrzucenie pakietu jest w logach:

kern.info: [262046.977693] mhi_netdev 0306_01.01.00_IP_HW0 rmnet_mhi0: drop skb_len=530 larger than qmap mtu=1252

Pytanie tylko czy to firewall blokuje ruch wewnętrzny z interfejsem modemu i po prostu brakuje regułki dla przepuszczania ruchu ICMP, czy coś więcej.
I ogólnie czemu w ogóle 1252 jest na tym interfejsie...
PS: I przy okazji w skb_len=530 wartość jest podana w hex, a mtu=1252 w dec więc ktoś w tej części kernela ma poczucie humoru.

754 (edytowany przez Jimmy 2026-07-22 17:00:08)

W moim przypadku też jest jakiś błąd… mianowicie w usługach ->monitor połączenia i wybraniu opcji restart urządzenia przy braku połączenia z internetem router nie zawsze się resetuje, i jak wejdę do tych ustawień to jest zaznaczona ta druga opcja z ponownym połączeniem z internetem a było wcześniej zaznaczone restart urządzenia…

755

witam. używam routera już jakiś czas na oryginalnym sofcie i ciągle mam problem z wifi. po restarcie routera rzadko kiedy działa wifi, teoretycznie wszystko jest ok ale widnieje napis  - sieć bezprzewodowa nie jest podłączona. co stanowi ten problem, może mam coś źle ustawione, proszę o pomoć

756

neron37 napisał/a:

witam. używam routera już jakiś czas na oryginalnym sofcie i ciągle mam problem z wifi. po restarcie routera rzadko kiedy działa wifi, teoretycznie wszystko jest ok ale widnieje napis  - sieć bezprzewodowa nie jest podłączona. co stanowi ten problem, może mam coś źle ustawione, proszę o pomoć

Zainstaluj ten soft https://github.com/4IceG/Xunison-Exigo- … 6ecf15d63a

757

czy mam to wgrać w ten sposób https://www.youtube.com/watch?v=IKVQupcJawI
i tylko plik sysupgrade?

758

Jimmy napisał/a:

W moim przypadku też jest jakiś błąd… mianowicie w usługach ->monitor połączenia i wybraniu opcji restart urządzenia przy braku połączenia z internetem router nie zawsze się resetuje, i jak wejdę do tych ustawień to jest zaznaczona ta druga opcja z ponownym połączeniem z internetem a było wcześniej zaznaczone restart urządzenia…

Zrobie nowy obraz (w tym tygodniu) naprawiajacy takie babole, niestety dokladnego terminu nie podam. Dam tu znac jak obrazy beda gotowe.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

759

neron37 napisał/a:

i tylko plik sysupgrade?

Na githubie jest opisane tj
Instalacja oprogramowania / Procedura przywracania

Wyłącz zasilanie
Naciśnij i przytrzymaj przycisk reset (z tyłu routera)
Włącz zasilanie (nie zwalniaj przycisku reset, dioda "Internet" (na froncie) powinna zostać włączona po 10 sekundach)
Ustaw adres IP komputera na 192.168.1.2, maskę podsieci 255.255.255.0, bramę 192.168.1.1
Otwórz przeglądarkę na komputerze i wpisz adres 192.168.1.254 (czyli mamy http://192.168.1.254)
Wybierz plik oprogramowania (factory)
Kliknij raz przycisk aktualizacji i poczekaj, aż router się zrestartuje

760

IceG napisał/a:
Jimmy napisał/a:

Zrobie nowy obraz (w tym tygodniu) naprawiajacy takie babole, niestety dokladnego terminu nie podam. Dam tu znac jak obrazy beda gotowe.

Ok, dziękuję.
To mam jeszcze prośbę bo w monitorze połączenia przy wyborze restartu połączenia internetowego nic się nie dzieje…Internet nie działa (modem 5g) nie wiem czy to tylko w moim przypadku, dlatego wybieram opcję restart urządzenia.

761 (edytowany przez neron37 2026-07-23 10:44:00)

Jimmy napisał/a:
neron37 napisał/a:

i tylko plik sysupgrade?

Na githubie jest opisane tj

Wyłącz zasilanie
Włącz zasilanie (nie zwalniaj przycisku reset, dioda "Internet" (na froncie) powinna zostać włączona po 10 sekundach)
Ustaw adres IP komputera na 192.168.1.2, maskę podsieci 255.255.255.0, bramę 192.168.1.1
Otwórz przeglądarkę na komputerze i wpisz adres 192.168.1.254 (czyli mamy http://192.168.1.254)

tak też zrobiłem, coś tam chyba się wgrywało ale router się nie zrestartował. wysyłam zrzut, proszę o info czy oprogramowanie się wgrało czy nadal jestem na starym.
https://i.postimg.cc/mg3bTMGD/Zrzut-ekranu-2026-07-23-095249.png
miałem wgrać plik factory.img czy sysupgrade.bin bo wgrywałem ten drugi

762

Jak wgrywasz ten soft po raz pierwszy: factory.img
Jak aktualizujesz już wcześniej wgrany soft od IceG: sysupgrade.bin
Główna różnica dla ciebie: factory.img przygotowuje wszystkie rzeczy pod wymagania nowego softu, czasem także udaje przed fabrycznym, że jest jak fabryczny. Tutaj obstawiam, że przede wszystkim czyści wszystkie ustawienia (coś jak factory reset) i upewnia się, że wszystkie partycje w pamięci flash są prawidłowe.
sysupgrade.bin jedynie podmienia kod wykonywalny starając się zostawić całą twoją konfigurację. W razie problemów, zawsze można zrobić reset "do ustawień fabrycznych" lub po prostu ponownie wgrać factory.

763 (edytowany przez IceG 2026-07-23 19:08:08)

Jimmy napisał/a:

Ok, dziękuję.
To mam jeszcze prośbę bo w monitorze połączenia przy wyborze restartu połączenia internetowego nic się nie dzieje…Internet nie działa (modem 5g) nie wiem czy to tylko w moim przypadku, dlatego wybieram opcję restart urządzenia.

Tu są dwie opcje główne albo jest restart routera czyli w cron-nie mamy (przykładowo)

*/5 * * * * /usr/bin/lite_watchdog.sh 120 3 "google.com,www.nask.pl" 2 reboot

ewentualnie restart połączenia i powinno być (przykładowo)

*/5 * * * * /usr/bin/lite_watchdog.sh 120 3 "google.com,www.nask.pl" 2 wan

Pakiet może nie tworzyć poprawnie tych poleceń przez co później nie działa, poprawiony pakiet nie ma z tym problemów.
Są też akcje dodatkowe takie jak restart modemu (będzie w poprawionym pakiecie).

Postaw kawę

764

neron37 napisał/a:

Serio..?

Wyłącz zasilanie

Postaw kawę

765 (edytowany przez neron37 2026-07-23 19:58:36)

IceG napisał/a:
neron37 napisał/a:

Serio..?

Wyłącz zasilanie

no tak serio, z tym że wgrałem to przed tym niż otrzymałem tutaj informację. no cóż stało się i muszę to poprawić, ale mimo tego dziękuję za odpowiedź.

766

IceG - Im bardziej na wierzchu będzie ta informacja, tym mniej osób ją przeczyta smile Ale faktycznie ja też wiele lat temu musiałem poszukać tej informacji, bo nie zawsze jest ta informacja w miejscu, z którego pobiera się te pliki. U Ciebie jest akurat wzorowo, zostaje ten procent osób, które instrukcji nie czytają smile

767

neron37 napisał/a:

no tak serio, z tym że wgrałem to przed tym niż otrzymałem tutaj informację. no cóż stało się i muszę to poprawić, ale mimo tego dziękuję za odpowiedź.

Ok, bywa i tak smile
Wgraj raz jeszcze factory i będzie git.

Postaw kawę

768 (edytowany przez IceG 2026-07-26 18:47:26)

Myślałem, że bez niespodzianek zbuduję obrazy i je udostępnię ale wysypuje się na kompilacji i muszę dojść co zostało zmienione i dlaczego nie przechodzi. Nowe obrazy odsuną się w czasie.

Error: ../dts/ipq5018-exigo-hub-d50-5g.dts:120.21-22 syntax error
FATAL ERROR: Unable to parse input tree

w tych okolicach

&switch {
    status = "okay";
    switch_mac_mode = <MAC_MODE_SGMII_CHANNEL0>;

qcom,port_phyinfo {
        // MAC0 -> GE Phy
        port@0 {
            port_id = <1>;
            mdiobus = <&mdio0>;
            phy_address = <7>;
        };

// MAC1 ---SGMII---> QCA8337 SerDes
        port@1 {
            port_id = <2>;
            forced-speed = <1000>;
            forced-duplex = <1>;
        };
    };
};

120 mamy tu
https://github.com/georgemoussalem/open … g.dts#L120

Postaw kawę

769 (edytowany przez Cezary 2026-07-26 19:28:12)

Może w dts od ipq50xx nie ma juz definicji switcha?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

770

Budujesz na snapshot z nowymi sterownikami ?

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

771

lukasz3134 napisał/a:

Budujesz na snapshot z nowymi sterownikami ?

Zawsze buduje wersje rozwojowe. Nie sledzilem zmian w sterownikach, więc dts moze być do modyfikacji. Co by nie bylo temat na śledztwo.

Postaw kawę

772

No tam się bardzo dużo pozmieniało we wszystkich dts'ach urządzeń na IPQ5018, więc to nie tylko definicje switcha.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

773

Jeżeli tyle się zmienilo to trzeba się przypomniec na forum OpenWrt aby dostosowac dts i moze w koncu dodać oficjalnie urzadzenie.

Postaw kawę

774 (edytowany przez nicefile 2026-07-27 12:49:35)

Linia 120 jest na pełnym .dts czyli tym ktore jest zbudowane z polaczenia wszystkich skladnikowych .dtsi . Znajdziecie go w folderze build . Przy kompilacji z logami wywali całą błędną komendę i ścieżkę do pliku. Po naprawie pliku dts w z folderu build mozna ponowić komendę aby sprawdzić poprawność operacji konwersji z .dts do .dtb

775

Dostosowałem dts-a na nowe, teraz kompilacja wywraca się jak już było w tym wątku napisane wcześniej na pakietach Quectela (niezbędnych do działania modemu).

Tym sposobem obrazy ponownie odsuwają się w czasie..

Postaw kawę