476

Odp: XUNISON Exigo D50 5G

Jimmy napisał/a:

Gratuluję że się udało, a co do obsługi modemu jest możliwość konfiguracji za pomocą luci?

Sprecyzuj jaka masz na mysli konfiguracje? Jak dla qmi/mbim mozna ustawić apn jest protokol Quectel, sa pakiety dla Lucyny modemdata, modemband, sms-tool.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

477

Zapewne Jimmy'emu chodziło o to, czy trzeba coś z palca ustawić po wrzuceniu tego obrazu, czy wszystko co potrzebne do konfiguracji połączenia z Internetem da się zrobić za pomocą lucynki.
Będę testował na swoim w ten weekend i też dam znać.

478

jakubd napisał/a:

Zapewne Jimmy'emu chodziło o to, czy trzeba coś z palca ustawić po wrzuceniu tego obrazu, czy wszystko co potrzebne do konfiguracji połączenia z Internetem da się zrobić za pomocą lucynki.
Będę testował na swoim w ten weekend i też dam znać.

A prosze bardzo, po to udostepnilem aby testowac.

Ale do rzeczy, w skrocie...

Wgrywamy obraz factory i dostajemy lekko skonfigurowany router. Jest tworzony interfejs "modem" tam zmieniamy lub nie apn z poziomu Lucyny i zaznaczamy aby polaczenie bylo przy starcie, tyle. Ustawiamy Wi-Fi.

Zalecam przeklikac moje pakiety, ustawiam na starcie porty do komunikacji z modemem i interfejs modemu, ale reszte zostawiam uzytkownikowi. Ulatwiam konfiguracje, a nie wyreczam, czy narzucam. Kazdy kto uzywal moich pakietow powinien sobie poradzic bez problemu.

Postaw kawę

479

IceG napisał/a:

Jezeli mozna uruchomic juz OpenWrt to cena na bank wzrosnie bo ciut mniej kosztuje sam modem, a tu jest caly router i to z modemem na pcie. Mi tylko brakuje usb ale za ta kase to i tak hit.

Szacun za wykonaną pracę!

Mnie najbardziej zainteresował ten fragment: "a tu jest caly router i to z modemem na pcie"
Co to daje że jest na "pcie"?
Przebija tajemniczą granicę ~600Mb/s ?
Czy może jeszcze coś innego?

480

Niech chłopaki zmierzą smile

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

481

TechGlobuz na YouTube na tym routerze przebił 600Mbps z tego co pamiętam wink

482

DL 765Mbps konkretnie...  Tyle ,że to nie znaczy ,że czysty OpenWRT też tyle będzie potrafił...

483

Moja wersja to czysty OpenWrt, bez nss. Pozostaje wiec chyba jedynie wlaczenie programowej akceleracji.

Na plus lub minus jest to ze tu jest wersja OC z podkreconym procesorem.

Postaw kawę

484

Ale już dawno temu widzieliśmy sprzęt na MT7621 ,który zamykał 1Gb przez modem USB... 
A na czystym OpenWRT na tym samym procku co najwyżej 250Mbps da się osiągnąć .A on żadnej akceleracji sprzętowej nie ma , to kwestia optymalizacji programowej jest...
Może z PCI jest inaczej , i OpenWRT daje radę , tylko niech ktoś go z twoim FW zabierze pod "szybki BTS" i przetestuje.

485

MiG25 napisał/a:

Ale już dawno temu widzieliśmy sprzęt na MT7621 ,który zamykał 1Gb przez modem USB...

Tylko ze taka magia dziala sie na sterach Quectela, musialbym na swojego zbt zrobic taka kompilacje aby uzyc wwan_q (o ile dobrze pamietam), ktos na forum OpenWrt napisal ze przejscie na te sterowniki rozwiazalo mu problem przeciazonego rdzenia procesora.

Postaw kawę

486

Jak ja próbowałem z AW1000 ,to nie było połączenia... Pamiętam Cezary też tak miał ( adres IP dostał , dnsy , ale żadnego ruchu). Oczywiście to było dawno i teraz może coś z tego być.

487

No właśnie ten sprzęcior działa u nas na sterach Quectela, na pci_generic nie działa. Ja download w Play mam 350-450, upload 150-200. Wiadomo że z nss było by więcej.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

488 (edytowany przez MiG25 2026-05-01 17:43:09)

Chyba nie miał byś więcej , bo coś mi się kojarzy ,że na tym złączu m.2 w tym D50 jest tylko USB2.0 ...

489

Ale ze sterami quectela działa na pci, tak jak w forku. Więc z nss byłoby więcej.

GL I.Net GL-MT6000 | GL I.Net GL-MT3000 (Beryl AX)| Banana Pi BPI-R4 | Banana PI BPI-R3 | Quantum Fiber W1700K | Zyxel T-56 | Linksys MX8500 | Linksys MX6200 | Linksys MX5300 | Linksys MX4300 | Linksys SPNMX42 (MX4200v2 ) | Linksys MX4200 V1 x2 | Linksys WHW03 V2 | Linksys WHW01 | Netgear R6220 | Zyxel SCR50AXE

490

Są już pierwsze opinie na temat obrazu na githubie:

BrahyMasterx napisał/a:

First, I would like to sincerely thank you for compiling the official OpenWRT for the Xunison Exigo D50 5G. Creating this compilation must not have been an easy task, but your compilation is excellent, very different from the generic system that comes pre-installed and is riddled with errors.
I apologize if you see any spelling mistakes; my native language is Latin American Spanish, and I use an English translator.

Thank you in advance for reading my comments and suggestions.

And these are my comments.

First Observation
When performing an intensive download, the CPU becomes overloaded, generating near 100% CPU usage. This results in download speeds not exceeding 230 Mbps, in addition to causing slowdowns and general overheating of the entire system. In the original generic OpenWRT image that comes pre-installed on the router, this does not occur; the CPU usage remains below 3%, and I achieve the maximum speed provided by the 5G network, approximately between 400 and 590 Mbps. This clearly indicates an overload problem.

Second Observation
The modem's WAN DNS servers always assign Google's DNS servers, completely ignoring the DNS servers provided by the mobile operator. While this is useful, it would also be necessary to include an option allowing the user to choose between using the default DNS servers or selecting their own.

Third Observation
The possibility of integrating the kmod-nft-queue package required for advanced network applications.

I find any errors or have any other suggestions, I will let you know.

1. Ciężko mi to zweryfikować bo nie sprawdzałem na forku htop jak to wygląda. U siebie nie widziałem aż takiego obciążenia.

2. Z moich obserwacji wynika że proto Quectela rzeczywiście pokazuje DNS Google, ale jak ustawię ręcznie DHCP i rmnet_mhi0.1, wykonam

/usr/bin/quectel-cm -4 -n 1 -s internet

i są zaciągane DNS operatora.

Postaw kawę

491

Sprawdziłem przed chwilą htop-em, i rzeczywiście podczas speed-testu przy pobieraniu użycie pierwszego rdzienia dobija do 100 procent. Co ciekawe, podczas wysyłania to się nie dzieje.

492

lukasz3134 napisał/a:

Sprawdziłem przed chwilą htop-em, i rzeczywiście podczas speed-testu przy pobieraniu użycie pierwszego rdzienia dobija do 100 procent. Co ciekawe, podczas wysyłania to się nie dzieje.

Zaraz wyjdzie że trzeba będzie QModem sprawdzić i wrócić do forka jak się zachowuje. Ja testuje na słabym zasięgu więc nie mam prędkości, u mnie obciążenie to maks 25%.

Postaw kawę

493

No ale właśnie, to się dzieje tylko podczas speed-testu. Jak ściągam np. torrent to zużycie cpu to maks 25 - 30 procent.

494

A co do DNS-ów, to nie luci-proto-quectel takie ustawia, tylko sam quectel-cm, teraz sprawdziłem.

495

lukasz3134 napisał/a:

A co do DNS-ów, to nie luci-proto-quectel takie ustawia, tylko sam quectel-cm, teraz sprawdziłem.

Zrób to co opisałem na githubie, zmień protokół na DHCP i zobacz czy DNS się przestawią.

Postaw kawę

496

Ogólnie ta wersja quectel-cm jest badziewna. To ona też ustawia użycie procka na jeden rdzeń. Trzeba będzie poszukać innych wersji, które obsługują też mhi.

497

lukasz3134 napisał/a:

Ale ze sterami quectela działa na pci, tak jak w forku. Więc z nss byłoby więcej.

Wystarczy wyłączyć te pakiety qca i spada wszystko na cpu, robiłem pomiary jak miałem go w rękach. modem przekroczy 600 z nss, ale na Wan spadł do ok.300 bez i grzał się do 72 stopni, bo cpu jest przeciążony.

498

lukasz3134 napisał/a:

Ogólnie ta wersja quectel-cm jest badziewna. To ona też ustawia użycie procka na jeden rdzeń. Trzeba będzie poszukać innych wersji, które obsługują też mhi.

Zrobie nowy obraz z qmodem, na tamtych sterownikach i zobaczymy czy cos się zmieni, bo na ten moment szalu nie ma i predkosci neta rozczarowuja, o obciazeniu CPU nie wspomne.

Postaw kawę

499 (edytowany przez lukasz3134 2026-05-02 07:52:48)

Próbowałem rózne kombinacje quectel-cm i luci-proto-quectel. O ile różne wersje quectel-cm działają, to luci-proto-quectel nie chcę z nimi działać, nie mam pojęcia dlaczego. A w kwestii osiągów, to praktycznie doszliśmy do ściany. Bez NSS nie ma mowy, że przebije się 450-500 download na modemie i zmniejszy zużycie procesora, to jest niemożliwe bez NSS niestety. Dlatego platforma IPQ5018 w porównaniu do Mediateka MT7981 wypada po prostu słabo.

500

lukasz3134 napisał/a:

Próbowałem rózne kombinacje quectel-cm i luci-proto-quectel. O ile różne wersje quectel-cm działają, to luci-proto-quectel nie chcę z nimi działać, nie mam pojęcia dlaczego. A w kwestii osiągów, to praktycznie doszliśmy do ściany. Bez NSS nie ma mowy, że przebije się 450-500 download na modemie i zmniejszy zużycie procesora, to jest niemożliwe bez NSS niestety. Dlatego platforma IPQ5018 w porównaniu do Mediateka MT7981 wypada po prostu słabo.

To cos tu jest mocno nie halo jak tu mamy 350-400 a tam potrafi sie rozpedzic do 750 i to nie problem. Gdzie sie gubi wydajnosc x2?

Mediatek ma swoja HW akceleracje, tutaj mamy magiczny nss. Znow bardzo slabo to wszystko wypada na czystym OpenWrt, od zawsze przejscie na OpenWrt = spadek wydajnosci. Sterowniki sterownikami ale tu to chyba magia.

Postaw kawę