151

Odp: System zarządzenia AP dla OpenWrt

"Std" to jest standard wifi (N, AC, AX, BE) jakim klient się łączy. Jak system nie złapał czym klient jest to nie ma danych.

Te dane są odczytywane z /sys/kernel/debug/ieee80211/*/*/stations/{tu-mac-klienta} pliki *_capa

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

152

Czy jeśli APcontroller jest zainstalowany na hoście który również lokalnie ma podłączonych klientów wifi to również trzeba go dodać do sekcji Devices i wtedy również pobiera swoje lokalne dane przez ssh?

153 (edytowany przez kmaras77 2025-09-12 20:09:42)

Co do nazw, to fajnie, gdyby wszystkie nazwy, MACe i IP klientów wpadały do jednej bazy i przy wyswietlaniu były uzywane w kontekście innych klientów.

Przykład: DHCP jest na AP1, a dzięki temu w liście widać IP i nazwę z DHCP klienta podłączonego do AP2, ale za pomocą danych z DHCP AP1.

W tej chwili u siebie rozwiązuję o tak, że plik /tmp/dhcp.leases każdy AP pobiera sobie z routera na którym jest DHCP.

Co do konieczności podawania hasła do ssh - to mały bloker dla mniej zaawansowanych - USTEER, DAWN potrafi komunikować się innym kanałem, bez podawania niczego. Rozważ taki mechanizm, o ile nie jest jakoś strasznie skomplikowany w napisaniu.

154

spamsool napisał/a:

Czy jeśli APcontroller jest zainstalowany na hoście który również lokalnie ma podłączonych klientów wifi to również trzeba go dodać do sekcji Devices i wtedy również pobiera swoje lokalne dane przez ssh?

Tak

155

kmaras77 napisał/a:

Co do nazw, to fajnie, gdyby wszystkie nazwy, MACe i IP klientów wpadały do jednej bazy i przy wyswietlaniu były uzywane w kontekście innych klientów.

Przykład: DHCP jest na AP1, a dzięki temu w liście widać IP i nazwę z DHCP klienta podłączonego do AP2, ale za pomocą danych z DHCP AP1.

W tej chwili u siebie rozwiązuję o tak, że plik /tmp/dhcp.leases każdy AP pobiera sobie z routera na ktorym jest DHCP.

Nie w temacie ale spróbuj wykonać komendę i sprawdzić czy pojawią się IP: arp-scan -qxlN -I br-lan | awk '{print $1}' | xargs fping -q -c1

156

kmaras77 napisał/a:

W tej chwili u siebie rozwiązuję o tak, że plik /tmp/dhcp.leases każdy AP pobiera sobie z routera na ktorym jest DHCP.

A to coś nic kompletnie nie będzie z tym robiło. Tylko wizualizuje dane jak są to wyświetla, jak nie ma to nie wyświetla, a czy Ty sam robisz sobie przesyłanie lasów czy nie to już tylko od Ciebie zależy. Apcontroller nie ma pojęcia gdzie jest serwer dhcp i gdzie właściwie dane są. Jak ap/routery podają dane to jest wyświetla, jak host na którym jest zainstalowany AP ma te dane to jest uzupełnia. A jak jakiś inny sprzęt w sieci ma dane to apcontroller już sam się tego nie domyśli i nie będzie ich używał.

Zainstaluj  apcontrollera na AP1 to będziesz miał nazwy hostów skoro on przydziela adresy po dhcp.

157

Cezary napisał/a:

Apcontroller nie ma pojęcia gdzie jest serwer dhcp i gdzie właściwie dane są. Jak ap/routery podają dane to jest wyświetla, jak host na którym jest zainstalowany AP ma te dane to jest uzupełnia.

Czyli apcontroler wzbogaca wyświetlane informacje o to, co wie AP, na którym jest konsola. I to jest mega wartość dodana, która zwiększa użyteczność tego pakietu.

158

Nie, o ap nic nie wie. Za to korzysta z funkcji luci na którym jest zainstalowany, pisałem o tym kilka postów wcześniej.

159

U mnie w tej nowej wersji nie działa zapis wi-fi do AP przez konsolę.

160

Focus napisał/a:

U mnie w tej nowej wersji nie działa zapis wi-fi do AP przez konsolę.

I mam wrażenie że poza Tobą nikt tego nie testował jeszcze. Kto może potwierdzić że nie działa lub działa?

161 (edytowany przez ambrozy5 2025-09-13 10:00:51)

cosi działa , nie kompatybilny z argonem na wąskim ekranie i ucina , na szerokim pewnie ok . do działania potrębuje sshpass na czystym openwrt więc jak nie ma w systemie to trzeba najpierw zainstalować. jak jest kanał na auto ustawiony to pokazuje auto a nie nr kanału. testuje na sophos ap55c i xiaomi ax3000t u rodzinki.
https://i.imgur.com/Wuke0B6.png

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

162

Nie całość, bo wiem że działa smile. Zakładanie sieci wifi w routerze.

163

https://i.imgur.com/BMDrYbB.png  no i mogło by tak być.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

164

Utworzyłem sieć wifi w zakładce "Wi-Fi" następnie utworzyłem grupę z trzema AP w zakładce "Grupa AP", przypisałem do grupy wcześniej utworzoną sieć WiFi i na końcu kliknąłem "Wyślij" przy grupie - otrzymałem efekt taki jak na screenie.
Sprawdzając pliki /etc/config/wireless na AP, żadne zamiany nie zostały naniesione
https://i.imgur.com/pMyytlU.png

165

Matt napisał/a:

Utworzyłem sieć wifi w zakładce "Wi-Fi" następnie utworzyłem grupę z trzema AP w zakładce "Grupa AP", przypisałem do grupy wcześniej utworzoną sieć WiFi i na końcu kliknąłem "Wyślij" przy grupie - otrzymałem efekt taki jak na screenie.
Sprawdzając pliki /etc/config/wireless na AP, żadne zamiany nie zostały naniesione
https://i.imgur.com/pMyytlU.png

Nie wyrzuciło timeouty tylko nie włożył konfiguracji do routerów.

Teraz z konsoli: zrób

/usr/bin/apcontroller-sendconfig $(uci -X show apcontroller | awk -F[.=] '/=group/{print $2}' ) verbose

Jeżeli wyrzuci błąd - zrób

sh -x /usr/bin/apcontroller-sendconfig $(uci -X show apcontroller | awk -F[.=] '/=group/{print $2}' ) verbose

I podeślij mi mejlem to co wyszło.

166

Zróbcie

rm /usr/share/apcontroller/apcontroller-agent-setconfig
wget http://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/apcontroller-agent-setconfig -O /usr/share/apcontroller/apcontroller-agent-setconfig
chmod 755 /usr/share/apcontroller/apcontroller-agent-setconfig

(to są trzy linie, engine forum jedną zwija)

I testujcie ponownie.

167

HOME1_AP1 (172.16.10.20): OK
HOME1_AP2 (172.16.10.21): OK
HOME1_AP3 (172.16.10.22): OK

Teraz zadziałało
sprawdzając /etc/config/wireless na poszczególnych AP oczywiście zmiany zostały naniesione, a sieć WiFi pojawiła się w eterze

168

Tak osobiście podczas użytkowania tego narzędzia, brakuje mi troszkę takiej opcji odświeżenia "na życzenie" podłączonych urządzeń do AP'ków, wiem że można ustawić odświeżanie nawet co minutę - ale fajny byłby np. pod listą podłączonych urządzeń guziczek "odśwież" dzięki któremu nie trzeba by było czekać do najbliższego interwału odświeżania danych tylko otrzymać nowe informacje od razu.
No i również fakt usuwania istniejących sieci Wi-Fi, tak jak było wspominane we wcześniejszych postach - nawet guziczek "Usuń wszystkie sieci Wi-Fi" w danej grupie byłby wystarczający smile
Ale to tylko takie moje luźne przemyślenia po kilku godzinach użytkowania roll

169

@Focus, sprawdź na innym jak masz.

170

Cezary napisał/a:

@Focus, sprawdź na innym jak masz.

Sprawdzę wieczorem, bo nie ma mnie w domu teraz.

171 (edytowany przez Focus 2025-09-13 18:57:26)

Zainstalowałem AP Controller na OpenWrt 24.10-SNAPSHOT z dl.eko ze zmianami z postu 166 i z poziomu luci zapisało zmiany na tym samym routerze i w AP gdzie mam 21.02-SNAPSHOT od Cezarego, a tam gdzie mam czyste OpenWrt 22.03.7 nie zapisuje zmian mimo, że AP Controller pokazuje, że OK.

Tam gdzie mam OpenWrt 22.03.7 z AP Controller z poziomu luci nie wysyła zmian i mam timeouty.
Wygląda jakby działało na obrazach od Cezarego ale z czystym OpenWrt niekoniecznie.
Musiałbym pobrać kilka obrazów od Cezarego i z OpenWrt i porównać, ale nie wiem, czy to ma sens.

Edit.
Nie działa mi tylko AP Controller w czystym OpenWrt 22.03.7.

A tam gdzie pisałem, że "nie zapisuje zmian mimo, że AP Controller pokazuje, że OK." to sprawdziłem w konfigu i zapisuje, po prostu luci nie pokazywało, że coś dodano.

172

Kolejny dzień, kolejna wersja. Ze zmian to to co było poprzednio
- url do gui

oraz

- dodałem przycisk do odświeżania który podciąga ponownie dane. W zależności od tego ile jest danych to będzie to ileś tam trwało, dodałem też sztucznie 2s opóźnienie żeby wszystko zdążyło się zapisać i zsynchronizować
- zmieniłem sposób przeliczania bajtów - przedtem liczone było jak *1000, teraz jest jako *1024, stad też zmiana jednostek na MiB, GiB (to luci samo w sobie robi)
- naprawiłem wyniki swojego niemyślenia i poprawiłem kilka pomniejszych rzeczy

173

A gdzie to teraz schowałeś, bo w test apcontroller nic nie ma?

174

Na gicie jest, tam gdzie zawsze: https://github.com/obsy/apcontroller/releases

175

Cezary napisał/a:

Na gicie jest, tam gdzie zawsze: https://github.com/obsy/apcontroller/releases

A tu: https://dl.eko.one.pl/test/apcontroller/ w ramach testu macie wersje z dodatkową opcję "Usuń wszystko" w sekcji "Grupa AP".

Jak jest zaznaczone to przy wykonywaniu skryptu, przed założeniem usuwa wszystkie istniejące sekcje wifi. Nie ogląda się za siebie czy powinno czy nie powinno i czy może, tnie wszystko co istnieje aby przygotować miejsce na sieci które są zdefiniowane w konfigu. Więc ostrożnie z tym, żeby ktoś sobie nie usunął sieci z których aktualnie korzysta. Oczywiście domyślnie opcja jest wyłączona.