51

Odp: Wgranie OpenWRT do NSA310

to jednak trochę potrwa, odezwę się jutro z pytaniami o detale. Pracuję nad kompilacją smile.

52

mam kilka pytań,

1. Zastanawiam się jaki pakiet użyć, na ten moment mam dwa w systemie wybrane: SAMBA4 czy ksmbd. Moje potrzeby to zasób sieciowy w LAN dla LINUX, Windows i MacOS oraz Android TV, będę na nim trzymał podręczny katalog ze zdjęciami. 3..4 konta raz ustawione.

2. które pakiety mogę usunąć z urządzenia: Firewall? obsługa ppp etc, dnsmasq. Ten sprzęt to tylko NAS będzie co mogę usunąć z obrazu?

3. miałem problem jak go wyłączyć, jak ten soft obłsuguje wyłączenie? Długie naciśnięcie?

4. Status - urządzenia Dyskowe, bardzo fajna sprawa, jakie pakiety muszę włożyć do obrazu żeby to było?

5. Monitorowanie urządzenia i temperatury, jakie pakiety?

dziękuję.

53

1. Oba robią to samo - obsługę protokołu smb. Tylko że ksmbd robi tylko to, a samba ma jeszcze printserwera, obsługę active domain i kilkanaście innych funkcjonalnosci. Zależy więc czego potrzebujesz.
2. Więc możesz je usunąć. Firewalla nie potrzebujesz, serwera dhcp też nie, ppp, modemów itd.
3. Kliknięcie power powinno być wystaraczające, w openwrt jest domyślnie skrypt od poweru. Zależy jeszcze jaki system wgrałeś.
4. O tym piszesz? https://github.com/gSpotx2f/luci-app-disks-info
5. luci-app-collectd, w w/w repo też znajdziesz inny pakiet: https://github.com/gSpotx2f/luci-app-temp-status

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54

kiedyś usunałem z gotowego obrazu firewall to się router całkowicie zablokował, czy ja obraz będzie wadliwy do się jakoś inaczej go wgrać do urządzenia? Ponownie Kabelek szeregowy?

55

Albo w failsafe albo serial i zobacz co go boli. Sam robisz obraz, więc sam jesteś odpowiedzialny za te problemy...

56

Mam pytanie, jak duży dysk obsłuży mi OpenWRT. Oryginalny Soft Zexyla i NSA310 potrafił obsłużyć HDD maks. 2TB.

57

Ja chyba 6T wkładałem (chyba?)

58

natrafiłem na jakiś błąd przy kompilacji obrazu:

ERROR: package/feeds/packages/rust [host] failed to build.

Cezary czy kojarzysz taki błąd, nie mogę namierzyć kóry pakiet go powoduje i co usunąć z kompilacji.

59

Nie skompilował ci się rust. Któryś pakiet go potrzebuje do kompilacji, a który to już musisz poszukać wśród tych które masz zaznaczone.

60

a jak zrobic zeby sie skompilowal?

61

WodnyTraper napisał/a:

a jak zrobic zeby sie skompilowal?

Masz zrobić smile

Napierw to uruchom kompilację z V=s -j1 i zobacz na czym się wywalił.

62

WodnyTraper napisał/a:

Mam pytanie, jak duży dysk obsłuży mi OpenWRT. Oryginalny Soft Zexyla i NSA310 potrafił obsłużyć HDD maks. 2TB.

seagate  exos 20tb btrfs w nsa 325 smigał ok, jedynie formatowanie dość dlugo może trwać.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

63

CARGO_HOME=/home/XYZQ/openwrt/dl/cargo TARGET_CFLAGS="-Os -pipe -fno-caller-saves -fno-plt -fhonour-copts -mfloat-abi=soft -fmacro-prefix-map=/home/XYZQ/openwrt/build_dir/target-arm_xscale_musl_eabi/rust-1.84.0=rust-1.84.0 -Wformat -Werror=format-security -fstack-protector -D_FORTIFY_SOURCE=1 -Wl,-z,now -Wl,-z,relro" python3 /home/XYZQ/openwrt/build_dir/target-arm_xscale_musl_eabi/host/rustc-1.84.0-src/x.py --build-dir /home/XYZQ/openwrt/build_dir/target-arm_xscale_musl_eabi/host/rustc-1.84.0-src/build --config /home/XYZQ/openwrt/build_dir/target-arm_xscale_musl_eabi/host/rustc-1.84.0-src/config.toml dist build-manifest cargo llvm-tools rustc rust-std rust-src
downloading https://static.rust-lang.org/dist/2024- … gnu.tar.xz
ERROR: unable to run `curl --version`: [Errno 2] No such file or directory: 'curl'
Please make sure it's installed and in the path.
Build completed unsuccessfully in 0:00:00
make[3]: *** [Makefile:109: /home/XYZQ/openwrt/build_dir/target-arm_xscale_musl_eabi/host/rustc-1.84.0-src/.built] Error 1
make[3]: Leaving directory '/home/XYZQ/openwrt/feeds/packages/lang/rust'
time: package/feeds/packages/rust/host-compile#0.20#0.04#0.24
    ERROR: package/feeds/packages/rust [host] failed to build.
make[2]: *** [package/Makefile:177: package/feeds/packages/rust/host/compile] Error 1
make[2]: Leaving directory '/home/XYZQ/openwrt'
make[1]: *** [package/Makefile:173: /home/XYZQ/openwrt/staging_dir/target-arm_xscale_musl_eabi/stamp/.package_compile] Error 2
make[1]: Leaving directory '/home/XYZQ/openwrt'
make: *** [/home/XYZQ/openwrt/include/toplevel.mk:233: world] Błąd 2

Nie bardzo wiem co jest nie tak sad.

64

curla nie masz zainstalowanego.

65

Ale po co robiłeś? Trzeba było curla doinstalować po prostu.

66

zaraz to zrobię smile.

67

Dlaczego tego nie zrobiłeś od razu?

68 (edytowany przez WodnyTraper 2025-02-20 18:39:58)

bo szukałem curl w pakietach openwrt. Teraz trwa wstępna kompilacja.

69

Tak, jest. Ale kompilujesz openwrt i wymagany jest curl do ściągania paczek, więc na hoście masz mieć zainstalowany...

70

warto byłoby to dopisać w Twoim poradniku o Kompilacji OpenWRT w opisie wymaganego środowiska.

71

1. curl zwykle jest w systemie operacyjnym....
2. Samo kompilowanie openwrt nie wymaga curla. Natomiast zaznaczyłeś coś co z curla korzysta i to to sie wywaliło
3. Napisałem też w poradniku - że system może wymagać jeszcze dodatkowych pakietów i wypisze to podczas kompilacji. Wypisał to, a ty to zignorowałeś.

72

najważniejsze, że się kompiluje smile.

73

Wyskoczył WARNING o błędzie SHA-512 na czerwono, czy to coś ważnego?

74

Nie, wszystko jest w najlepszym porządku.

75

No dobrze, więc tak. Udało mi się skompilować w końcu obraz, ale ma 30MB, zaś Twój obraz ma tylko około 10MB. Ponadto pojawił się problem w jaki sposób (nie wiem tego na ten moment) wkompilować do obrazu pakiety luci-app-disks-info oraz luci-app-temp-status.  Więc pozostanę na razie na Twoim obrazie. Usunąłem zbędne pakiety i jest ok.

Mam pytanie, jak włożę czysty dysk bez żadnych partycji, to czy z poziomu Luci go skonfiguruję i jak duż SWAP muszę zrobić? Jaki system plików będzie najlepszy/najszybszy w pracy? Ext4?

A może lepiej przygotować go najpierw, zrobić katalogi i powgrywac dane i dopiero podłączyć w NAS, jaki system plików smile?