Odp: O przyszłości routerów
Lekkie OT: @RafalB: zrobiłeś dwa tygodnie temu zajawkę długości prawie shorcika, coś będzie z tego więcej?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → O przyszłości routerów
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Lekkie OT: @RafalB: zrobiłeś dwa tygodnie temu zajawkę długości prawie shorcika, coś będzie z tego więcej?
Temat jest dość złożony i poruszą wiele aspektów.
Tak dostałem funbox10 - jest wielki(waży ponad 1.3kg) i wielce ograniczony, UI jest brzydkie i biedne. aż płakać się chce
Niestety orange nie jest zainteresowany "power userami", soft ma być tępy jak większość użytkowników, żeby jak najmniej popsuć i jak najłatwiej pomóc tym, którzy nawet coś tak prostego popsują
Brak obsługi trybu bridge, za to wiele trybów uśpienia/oszczędzania energii elektrycznej - mój się usypiał ot tak w ciągu dnia i brak netuDlatego pojawił się pomysł na zastąpienie tego bezużytecznego klocka - niestety albo stety temat ogarniecia ruchu na poziomie 8gbitów nie jest prosty, większość dostępnych na rynku routerów/rozwiązań nie dzwignie PPPoE na poziomie 8gbitów, a to co podoła kosztuje majątek.
Dalej mamy urządzenia za routerem typu komputery itp. Popularność portów 10gb jest w zasadzie żadna.Na szczęście dla mnie, rok temu dostałem banana pi bpi-r4, kilka tygodni temu dostałem kartę WiFi B14(WiFi7) a nie dalej niż 2 tygodnie temu, MTK wydał kilka fajnych patchy co pozwala na ognięcie łącza 8gbit PPPoE - dosłownie można wysycić łącze od orange!
Jaka przyszłość czeka rynek? Z pewnością magia liczb robi robotę...u mnie zrobiła
Choć tak szybkie łącza to bezsens, nie udało mi się znaleźć serwera po za Polska, który poszedł szybciej niz 2gbity.
Rynek power userów nie jest wielki, operatorzy nie są tym zainteresowani i nie sądzę, że w tym kraju coś się zmieni. Sukcesem będzie dostarczanie samych wkładek SFP i ONT.
Ważny (przynajmniej dla mnie) jest również upload i takie łącze 8/1Gbps wydaje się potężna rurą w kierunku Internetu. Pewnie tak szybkie łącza będą standardem w miastach za kilka lat. Natomiast zauważyłem, że Orange tą rurę umiejętnie przyciął w tej ofercie. Dlaczego przyciął, to nie wiem, ale przyglądając się pozostałym ofertom światłowodowym Pomarańczowych 300/50, 600/100, 1000/300 i 2000/600 widać proporcje Download/Upload na poziomie 6:1 i ok. 3:1, a w ofercie 8/1 Gbps mamy stosunek aż 8:1 ! Podejrzewam, że brak konkurencji na rynku dla Orange jeśli chodzi o oferowany upload i też brak u innych zew. IP, (ale to inny temat) powoduje, że firma idzie za trendem marketingowym "Dać masę gigabitów downloadu, a zabrać na maksa upload".
Jeśli nie mam racji, a odpowiednie prędkości wymusza technologia, to mnie poprawcie.
Tylko pewnie tym razem nie robił tego w pracy:) konkurencja nie śpi i zaraz byłoby to samo co z netia u Rafała ![]()
Natomiast zauważyłem, że Orange tą rurę umiejętnie przyciął w tej ofercie. Dlaczego przyciął, to nie wiem, ale przyglądając się pozostałym ofertom światłowodowym Pomarańczowych 300/50, 600/100, 1000/300 i 2000/600 widać proporcje Download/Upload na poziomie 6:1 i ok. 3:1, a w ofercie 8/1 Gbps mamy stosunek aż 8:1 !
A co powiesz na 300/25 lun 600/50 w Multimedia/Vectra?
Często przez LTE jest szybciej w UL, nawet czasem ping jest lepszy niż w HFC.
ZbiG napisał/a:Natomiast zauważyłem, że Orange tą rurę umiejętnie przyciął w tej ofercie. Dlaczego przyciął, to nie wiem, ale przyglądając się pozostałym ofertom światłowodowym Pomarańczowych 300/50, 600/100, 1000/300 i 2000/600 widać proporcje Download/Upload na poziomie 6:1 i ok. 3:1, a w ofercie 8/1 Gbps mamy stosunek aż 8:1 !
A co powiesz na 300/25 lun 600/50 w Multimedia/Vectra?
Często przez LTE jest szybciej w UL, nawet czasem ping jest lepszy niż w HFC.
Napisałem dalej, że
Podejrzewam, że brak konkurencji na rynku dla Orange jeśli chodzi o oferowany upload i też brak u innych zew. IP, (ale to inny temat) powoduje, że firma idzie za trendem marketingowym "Dać masę gigabitów downloadu, a zabrać na maksa upload.
mając na myśli właśnie tego typu oferty.
Strony Poprzednia 1 2 3
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → O przyszłości routerów
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc