101

Odp: Easyconfig parę pytań

Cezary napisał/a:

Nie. pingraw jest binarką, easyconfig - tylko skryptami i działa na wszystkim

Zainstalowałem sobie ten pingraw z najnowszym easyconfig, no i działa.
Planujesz udostępnić jego źródła na githubie, aby każdy mógł to skompilować pod siebie?

102

Tak, wrzucę później. Ale nie przyzwyczajaj się do niego, fping dostał opcję wyniku w json i na jego docelowo chcę przejść jak tylko pojawi się nowa wersja w repo openwrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

103

Edytowałem /www/easyconfig.html
i pod przyciskiem Logowanie dopisałem

<input type="button" class="btn btn-primary" id="loginbtn" onclick="login();" value="Logowanie">
<br><br>
<div class="text-center"><label style="font-weight: bold;">PCB</label></div>

Po to żeby patrząc na stronę logowania easyconfig widzieć od razu czy loguję się na PCA czy PCB.
Zmiana błaha ale cieszy.
Robiąc aktualizację owut rozumiem, że moja zmiana w easyconfig.html zniknie. O ile kojarzę tak było.
Zastanawiam czy podczas rozbudowy easyconfig które robisz dość często, również zmieniana jest zawartość pliku /www/easyconfig.html
Ponieważ jeśli nie jest zmieniany w ogóle to dopisałbym go do /etc/sysupgrade.conf żeby po wykonaniu owut moje zmiany się zachowały.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

104

Zmieniam. Prościej będzie jak w skrypcie startowym (uci-defaults) zmienisz sobie sedem to.

sed -i 's|value="Logowanie">|value="Logowanie"><br><br><div class="text-center"><label style="font-weight: bold;">PCB</label></div>|' /www/easyconfig.html

105

Teraz czas na PCA. Tu jest mini pc który ma 3 porty LAN (tak nietypowo).
W związku z tym dostosowuje /etc/config/network i ustawiam tak:

config device
    option name 'br-lan'
    option type 'bridge'
    list ports 'eth1'
    list ports 'eth2'

config interface 'wan'
    option device 'eth0'
    option proto 'dhcp'

config interface 'wan6'
    option device 'eth0'
    option proto 'dhcpv6'

Oraz dla poprawności wyświetlania w easyconfig w /etc/board.json robię tak:

"network": {
        "lan": {
            "ports": [
                "eth1",
                "eth2"
            ],
            "protocol": "static"
        },
        "wan": {
            "device": "eth0",
            "protocol": "dhcp"
        }
    }}

Także jest pytanie czy po aktualizacji owut zachowają się moje zmiany?. Czy będę musiał je ponownie wprowadzić.

TP-Link TL-WDR4300 Mod, CPU 700MHz, Flash 16 MB, Gargoyle 1.5.11.4, extroot + dysk zewnętrzny Samsung (S2), kamerka MS LifeCam HD-5000
TP-Link TL-WR1043ND Mod, RAM 64 MB, chłodzenie pasywne, Gargoyle 1.5.10.14, extroot, kamerka Logitech HD Webcam C270

106

board.json dodaj sobie do listy zachowywanych plików.

107

Mini pc u siostry stoi na komodzie. Jego niebieskie podświetlanie przycisku Power, bije po oczach.
Wątpię żeby dało się to wyłączyć programowo ale można spróbować. 
W easyconfig jest zakładka Tryb nocny. Diody LED. Klikałem na Wyłącz ale nic to nie daje.
Coś jeszcze mogę spróbować?.

108

Raczej nie jest to led którą możesz sterować. Czarna taśma do przyklejenia jeżeli nie chcesz fizycznie odłączać diody.

109

Na mini pc u siostry kończę aktualizację do Openwrt 25.12.
Na którym jest sieć dodatkowa wyklikana w easyconfig.
W lokalizacji /etc/config/network
w sekcji jak poniżej pojawiło się option bridge_empty '1', którego wcześniej na 24.12 raczej nie było.

config device
    option name 'br-lan'
    option type 'bridge'
    list ports 'eth1'
    list ports 'eth2'
    option bridge_empty '1'

Także nie wiem do czego jest option bridge_empty '1' i co go utworzyło, sieć dodatkowa?.

110

Było, było. To jest po to żeby bridge się podniósł jak nie ma interfejsów dodanych. w/w przypadku masz interfejsy więc opcja nie ma znaczenia, ale możesz zrobić np. na tych portach inne sieci a lan zostawić tylko do wifi które wstaje później. I wtedy potrzebujesz tą opcją.

easyconfig ją ustawia dla pewności żeby lan zawsze się podniósł.