Odp: Zmiany w wydaniu OpenWrt 24.10
Out of memory nie dostał tyle pamięci ile chciał.
Dzięki. Na ciebie można zawsze liczyć.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 24.10
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Out of memory nie dostał tyle pamięci ile chciał.
Dzięki. Na ciebie można zawsze liczyć.
@Cezary a ten komunikat jest jakiś poważny:
Wed Dec 4 15:07:47 2024 daemon.warn odhcpd[2704]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Wed Dec 4 15:15:06 2024 daemon.warn odhcpd[2704]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Wed Dec 4 15:19:03 2024 daemon.warn odhcpd[2704]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Wed Dec 4 15:25:04 2024 daemon.warn odhcpd[2704]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Wed Dec 4 15:25:08 2024 daemon.warn odhcpd[2704]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!
Wed Dec 4 15:31:14 2024 daemon.warn odhcpd[2704]: No default route present, overriding ra_lifetime to 0!Nic ciekawego, od ipv6. Nie używasz to zignoruj.
Ok dziękuję.
@Cezary - już kompilujesz? dasz rady dorzucić kmoda do mellanoxa cx4 ? kmod-mlx5-core do x86 wiadomka, w sumie może i ten starszy tez, bez tego karty mellanoxa nie działają.
kmod-mlx4-core? czy coś innego?
kmod-mlx4-core? czy coś innego?
Te dwa tylko , mlx4 i mlx5.
No to są w repo. Oba.
Kolejne buildy są już dostępne. Mają zaktualizowany sterownik do AN8855 który nadal oficjalnie nie został dołączony do OpenWrt.
Dzięki!
Dzieki ![]()
Cezary: w Twoim buildzie dla BPI-R4 adres serwera syspugrade jest standardowy, a nie "dl.eko.one.pl". Zmieniłem na eko i poszedł upgrade. Pytanie czy można by to skorygować w kolejnych obrazach?
Cezary: w Twoim buildzie dla BPI-R4 adres serwera syspugrade jest standardowy, a nie "dl.eko.one.pl". Zmieniłem na eko i poszedł upgrade. Pytanie czy można by to skorygować w kolejnych obrazach?
W obrazach bez luci nie mam attendendsysupgrade, więc nie ma i gdzie podać serwera. Jeżeli sam zainstalowałeś pakiet to masz i standardowy serwer.
Mój właściwy jest wpisany już w obrazach z luci.
Cezary napisał/a:Ja też mam jako głupiego AP, wszystko podpięte głównie na 5GHz. Po kablu nie mam nic.
a ja mam 2 i moze tu jest problem, a o co chodzi nie mam pojecia, narazie nie upgraduje, na 25.05 nic sie nie dzieje, poczekam, moze glupio zrobilem, ze nie analizowalem logow, ale juz nie chcialo mi sie dlubac, cofnalem wersje i smiga wszystko jak smigalo.
No i cos poprawili w sterowniku 5G lub gdzieindziej, bo po ubgradzie na rc2 problemy zniknely jak narazie, w logach nic nie ma, protokoly sa przepuszczane prawidlowo.
Lekko OT: swego czasu w jakimś wątku pisaliśmy o pakiecie bridger że miał niby przyśpieszać zabawę z pakietami. I faktycznie to robi, ale nie przy NAT tylko przy trybie AP bo bawi się na poziomie bridga. Więc jeżeli ktoś używa np. takiego Xiaomi AX3000T jako AP to może doinstalować sobie pakiet bridger oraz włączyć WED'a.
A na innych platformach to zadziała? np na dziadku mt7621?
Powiedz mi jak ma się irqbalance na MT7621 2c4t ?? z tego co piszą, to opłaca się włączyć na cpu z wieloma rdzeniami min 4, ale no właśnie jak to dokładnie rozumieć? Chodzi o fizyczne rdzenie, czy wliczają się w to też wątki? Bo generalnie htop pokazuje ten procek jako "4 rdzenie CPU0 -CPU3"... Stąd moje pytanie.
w 24. weszło irqbalance do luci. - generalnie sporo kosmetycznie się zmieniło...
Do luci weszło też luci-app-filemanager i luci-app-filebrowser. Niby ok, ale nie polecam, bo bo ktoś może sobie coś kliknąć i usunąć przez przypadek ![]()
Wracając do pytania: commit przed 2 lat mówi "It also supports creating tc offload rules for hardware that supports it. Hardware offload support can be used with MT7622 + MT7915 once it is merged". Czyli jak rozumiem zalezy to od dostępności sprzętowego wsparcia dla offloadingu, więc teoretycznie mt7621 też jak i kilka innych rodzin mediateków
Do ax3000t mozna by spróbować ale i bez tego wysyca gigabit po wifi . Ciekawe czy jak się zrobi lagg na dwóch portach to czy będzie też wtedy offloadować.
Zrobiłem taki test w innym temacie "AX3100T kiedy wsparcie... " na 31 stronie i dochodziło do 1,5 Gbps po Wifi.
https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 70#p308670
Praktycznie zamykały się oba rdzenie przy tej prędkości z szyfrowaniem WPA2-PSK
Ale bez funkcji bridger.
Czy bridger odciąży CPU?
Na serwerze można uruchomić 2 instancje iperf3 na 2 różnych portach i łączyć się do niego z 2 różnych hostów jako pojedynczy klienci po jednym porcie na klienta.
Chodzi o test Wifi a nie o ideologię
Powinno. Włącz hw offloading, włącz wed'a, zainstaluj bridger i możesz sprawdzić.
Powinno. Włącz hw offloading, włącz wed'a, zainstaluj bridger i możesz sprawdzić.
Kiedyś sprawdzę ale jakoś nie chce mi się wierzyć że zamknę 2 Gbps po WiFi.
Htop nie kłamie a hwoffliading bardziej pomaga w NAT-cie niż przerzucaniu pakietów w bridgu.
PS. Ja wiem że wszyscy zakochani są w tym routerku ale trzeba twardo stąpać po ziemi.
Tu bardziej raczej chodzi o odciążenie procka niż osiągnięcie rekordów na wifi ![]()
Cezary, a ja mam ostatnio wrażenie, że sporo osób próbuje bić rekordy....
Ja siedzę na mt7621 jako router - er-x oraz kilka AP właśnie z tym prockiem. Po wifi ponad 500 w obu kierunkach....
Więc czy jest sens pchać się w coś mocniejszego?
A sporo osób (nie mam na myśli z eko) ale ogólnie nawet na forum openWRT chyba, dla zasady i samej chęci posiadania, przesiada się na platformy z 2.5 czy 10 Gb siecią. No chyba, że każdy tak obciąża sieć, że musi .... Hmmm
@lexmark3200
Testowanie prędkości to naturalna rzecz.
Skoro wydajesz kasę to chcesz wiedzieć na co stać Twój sprzęt.
Co w tym dziwnego?
O Wifi na każdy argument można znaleźć kontrargument.
Szybkie Wifi - słaby zasięg, dobry zasięg - słabe Wifi, lub zaszumienie eteru itd itp
Ogólnie szybkie Wifi sprawia, że dla kilku klientów będzie spoko transfer.
Twoje Wifi 500 na 2 klientów nie poleci po 250 bo są koszty podziału.
Może poleci 2 x 210 co da w sumie 420.
A jak masz 1500 to na 2 klientów jest szansa że osiągniesz po 600 "na głowę" uwzględniając straty podziału radia (2 x 600 = 1200 z 1500 przy jednym kliencie)
No tak i chcecie mi wmówić, że każdy klient wykorzystuje 500 na swoje potrzeby....
Nawet gdybyś synchronizował zdjęcia czy filmy, to robisz to raz na jakiś czas a nie przez cały dzień... Więc potrzebujesz chwilowo szerokiego pasma.
Oglądając stream z N czy innych platform, max co Ci potrzebne to 15-20Mb bo i tak bitrate jest tak spakowany, że więcej nie trzeba nawet dla 4k HDR.
Poza tym po wifi i tak gdy nie potrzebny Wam wysoki transfer, to każdy smartfon "zwalnia" żeby oszczędzać baterię. Podobnie jest z laptopami. Dlatego robiąc test, wielokrotnie nawet gdy zapięty jest na full ma chwilę zwątpienia, zanim wystrzeli na max. Najlepiej jest rozłączyć wifi i ponownie połączyć. Choć w teorii jesteś zapięty np na 866 na 5GHz.
Pomijam aspekty finansowe.... Bo to każdego indywidualne podejście..
Nie przekonacie mnie, że dla zwykłego Kowalskiego łan w postaci 1 Gb to za mało i trzeba inwestować grubą kasę w 2.5 lub 10 Gb.
A jak chcecie mieć stabilnie i szybko, to to co się da to łączy się kablem, a nie po wifi i nie pomoże tutaj żaden nowy standard...
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 9 … 25 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Zmiany w wydaniu OpenWrt 24.10
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc