126

Odp: Cudy AP3000 openwrt

Tak, możesz sobie podłączyć zewnętrzne, czemu nie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

127 (edytowany przez lukas280 2025-03-05 16:54:23)

Pytanie do bardziej doświadczonych kolegów: Czy na etapie budowania binarki do AP3000 istnieje możliwość dodania ethtool oraz wykonania komendy ethtool -s eth0 autoneg on, która naprawi problem z autonegocjacją portu Ethernet?

Mam jedną sieć z kilkoma AP3000 podpiętymi do gigabitowego switcha PoE i chciałbym uniknąć przepinania każdego ap na 2,5G.

128

Tak, zobacz inagebuilder lub firmware-selector

129

Kod budowałem już samodzilenie, bardziej mi chodzi o kwestię wykonania automatycznie w obrazie komendy ethtool -s eth0 autoneg on. W jaki sposób należałoby to wykonać?

130 (edytowany przez szyper 2025-03-05 20:19:33)

Np. w firmware selectorze robisz:
(Skrypt do uruchomienia przy pierwszym rozruchu (uci-defaults))
wpisujesz komendy po pierwszym boocie.
A jak w obrazie to w ścieżce "/etc/uci-defaults" dodajesz plik 99_custom gdzie wpisujesz listę komend.

Dobrze mówię, Cezary? :-)

131

Tak, ale jeżeli ma się to wykonywać po każdym restarcie to raczej

echo "ethtool -s eth0 autoneg on" > /etc/rc.local
echo "exit 0" >> /etc/rc.local

Wpisz w uci-defaults

132

Dziękuję za pomoc wink Jutro postaram się zbudować kod. Orientujecie się czy to jakiś grubszy problem z tą autonegocjacją portu skoro od grudnia nie zostało to naprawione w oficjalnym repo?

133

Nie ma ani jednego zgłoszenia na OpenWrt związanego z "AP3000". Więc skąd ktoś ma wiedzieć że coś jest zepsute i ew trzeba naprawić jak nikt nic nie zgłosił?

134 (edytowany przez olek210 2025-03-08 21:36:29)

lukas280 napisał/a:

Dziękuję za pomoc wink Jutro postaram się zbudować kod. Orientujecie się czy to jakiś grubszy problem z tą autonegocjacją portu skoro od grudnia nie zostało to naprawione w oficjalnym repo?

To pewnie ten sam problem, który miałem z PHY Realteka na WAX206. Został on rozwiązany w commicie.
Ewentualnie spróbujcie dodać tu linijkę:

compatible = "ethernet-phy-ieee802.3-c45";

tzn wpis powinien wyglądać wtdy tak:

&mdio_bus {
    phy1: phy@1 {
        compatible = "ethernet-phy-ieee802.3-c45";
        reg = <1>;
        interrupt-parent = <&pio>;
        interrupts = <38 IRQ_TYPE_LEVEL_LOW>;
        reset-gpios = <&pio 39 GPIO_ACTIVE_LOW>;
        reset-assert-us = <100000>;
        reset-deassert-us = <100000>;
    };
};

135

Cezary napisał/a:

Nie ma ani jednego zgłoszenia na OpenWrt związanego z "AP3000". Więc skąd ktoś ma wiedzieć że coś jest zepsute i ew trzeba naprawić jak nikt nic nie zgłosił?

Akurat w dniu, kiedy to napisałeś, ktoś utworzył zgłoszenie na repo OpenWrt: https://github.com/openwrt/openwrt/issues/18175

Jak na razie bez jakiegokolwiek odzewu.

136

Witam.
Dopiero zaczynam przygodę z openwrt. Posiadam tego accespinta i chciałbym zainstalować na nim openwrt. Jak to zrobić krok po kroku, aby nie uceglic cudy`ego ?

137

Jeżeli nic się nie zmieniło to najpierw wgrywasz soft przejściowy od cudy (link jest około postu 60 tego w wątku) a potem wgrywasz już openwrt.

138

Hej - pare pytań:
1. Którą dokładnie wersję masz v1 (okrągła) czy Outdoor (prostokątna, gigabit tylko).
2. Z wersją v1 jest jeszcze (i pewnie nie rozwiążą tego), że recovery to tylko przez konsole i transmisję szeregową nie tftp.
3. Nie udało mi się poprawnie wrócić do stocka - problem z licencją po restarcie... Wydaje się to małym problemem, bo:
- openwrt może być bardziej elastyczny.
- pojawiła się możliwość pracy ze sterownikami mtwifi - więc można zainstalować coś prawie podobnego jak stock wiec nic nie tracisz.
4. Przechodzisz na openwrt przez posredni obraz dostepny przez email producenta lub moge przeslac.

Pisz jakby co

139 (edytowany przez strcreative 2025-07-31 13:26:18)

ambrozy5 napisał/a:

dobre ziomki od cudy przesyłają intermediate sysupgrade ale bez u-boot recovery  . ja dopiero wieczorem siądę na to .

https://krakenfiles.com/view/zJULJwaDNh/file.html

Mam wersję V1 okrągłą i sieć 1 Gb
Czyli najpierw wgrywam przez przeglądarkę ten soft przejściowy a potem kompiluje openwrt  https://firmware-selector.openwrt.org/ i wgrywamy, czy instaluje sysupgrade tylko bez kompilacji ?

140

Hej, czyli to co ja.
jako AP (a pewnie tak chcesz to używać - chyba ze vlan - jako router), to osobiscie testuje ostatnio openwrt z sterownikami mediateka (na immortalu padavana z 24.10) - działa to ciut lepiej IMHO niż openwrtowski.

Co do procedury to upewnij się czy na pewno zależy Ci na funkcjonalności większej niż daje stock (brak powrotu, chyba ze ktoś dobrze odtworzy obrazy partycji, nie znam tu sie aż tak, mi nie wyszlo, ale może pomylilłem 2 sztuki między sobą i wgrałem nie ten...).
Jeśli tak, to firmware pośredni przez WWW, potem juz sysupgrade z czyszczeniem i masz openwrt. Potem zamiennie możesz sobie testować openwrt Cezarego, oficjalny czy moj immortal-mtwifi.
Pozdrawiam

141

Udało się wgrać openwrt bez problemów. Wydaje mi się, że wszystko działa nawet prędkość jest spoko. Dziękuję za pomoc. Teraz tylko poszperać w necie i rozpocząć przygodę z konfiguracją i funkcjami openwrt.

142

gdybyś mial problem z auto negocjacja na porcie i miał 100mbitow zamiast gigabita to można temu zaradzić skryptem lub poprawka w dts.
Miłego!

143

Pokazuje 1Gb/s. Zrobiłem też sieć gościa według instrukcji z dump wirles ap i też chyba działa tak jak powinno. Powiem, że cudy na openwrt działa lepiej niż TP-Link eap 650 i unifi u6+. Zasięg podobny transfery może nawet lepsze, ale kosztuje mniej tylko trzeba się pobawić z instalacją a w tamtych wszystko jest od razu.

144

Nie zwrociles uwagi czy na odw dodali vlany?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

145

maila mi podesłali, że na 24.10.02 naprawili autonegocjacje i spina sie po czystej instalce na 1Gb/s poza 2.5Gb/s , ktoś sprawdzić chce ?

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

146

Wiesz co, mi sie spinał ok, ale raz zauważyłem (parę tygodni wcześniej), że potrafi spaść na 100mbitów. W porównaniu dts'ow dla urządzeń cudy to brakuje mu jednej linii z definicją ....c45
Będę monitorował czy coś sie zmieni z czasem - u mnie działa na immortalu-mtk. Nie chce mi się chwilowo wracać na oryginalny openwrt, ale z kartą wifi w wingrozie mt7925 mam miłe okolice 2/2 Gbps. W końcu jak mediatek z mediatekiem.