101 (edytowany przez ambrozy5 2025-01-29 15:34:32)

Odp: Cudy AP3000 openwrt

Nie śpieszą się jak wszyscy, poza tym wiedzą, że i tak ciulate to będzie. Ja mialem nadzieję, że sprawnie to pójdzie i co? Pstro... Wifi 6 mi wystarcza, a gdzie nie muszę to poprowadziłem światlowody wielomodowe i ani trochę na wifi 7 nie czekam.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

102

Rzeczywiscie, na laptopa z AX/BE i 2 antenami to chyba cudow nie bedzie nie wyciagnie sie wiecej niz 200 MB/s - ktoś może widział pod 300 na jakims forum?
Ale całościowo na jakieś kilka osób z laptopami to sie robi krucho z grubą rurą i 2.5 to mało - patrząc z tamtej strony...

103

Cześć. Czy jest sposób na poprawne ustawienie ledów na ap3000 aby nie swieciły jak policja oraz działały mniejwięcej jak przy oryginalnym sofcie ?

104

Są trzy diody programowo dostępne - od statusu i od wifi 2.4 i 5GHz. Nimi możesz sterować.

A jak działały na oryginalnym sofcie?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

105

Można ustawić ich kolory wg uznania lub wygasić, próbuj - u mnie te kolory policji rzeczywiście dawały nocą po pokoju ;-)
Daj znać czy działa, bo ja sie bawiłem na buildzie zrobionym wcześniej nieoficjalnym, ale chyba zmian nie było wielkich w DTSie.

106 (edytowany przez Kazdo 2025-01-30 14:53:11)

Cezary napisał/a:

A jak działały na oryginalnym sofcie?

Na oryginalnym bodajze niebieska i czerwona działa w piorytecie  jeśli jest link 2.4 i 5 ghz to swieci tylko niebieska a czerwona wyłączona

Drugie pytanie.  Czy jest jakaś  opcja żeby ustawić 160 i 80 MHz jednocześnie? Mam parę urządzeń  obslugujacych 160 MHz które linkują  się na 2400mbs natomiast urzadzenia na 80mhz nie widzą sieci  wtedy . Jak to na oryginalnym cudy jest rozwiązane ze auto.atycznie się linkują  na 80 zamiast 160?

107

Jeżeli w openwrt ustawisz 160Hz to klient zepnie się na 20, 40 i 80 w zależności od jego możliwości.

Jeżeli nie widzi sieci to raczej dlaczego że kanałem podstawowym jest coś czego klient nie obsługuje, a nie że za dużą szerokosć sieci ustawiłeś. Jeżeli AP by nie wspierał danej szerokości lub miał by zajęte lub nieznany kanały to po prostu nie uruchomił by radia na takiej szerokosci.

108

Kazdo napisał/a:

Cześć. Czy jest sposób na poprawne ustawienie ledów na ap3000 aby nie swieciły jak policja oraz działały mniejwięcej jak przy oryginalnym sofcie ?

Ja ustawiłem diody zaświecone na stałe. Bo to miganie w zależności od aktywności interfejsu strasznie biło po oczach nawet w dzień. Włączenie "na stałe" czerwonej i niebieskiej daje ładny fiolet, który aż tak nie przyciąga wzroku.
Mam dwa skrypty, które cron mi w nocy wyłącza, a rano włącza.

Led_on.sh

#!/bin/sh
#
# Wlaczenie diod led 2025
#
# Destination /sbin/led_on.sh
#
echo "0" > /sys/class/leds/amber:status/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/red:wlan-2ghz/brightness
echo "0" > /sys/class/leds/blue:wlan-5ghz/brightness
echo "1" > /sys/class/leds/red:wlan-2ghz/brightness
echo "1" > /sys/class/leds/blue:wlan-5ghz/brightness

Ten skrypt na początku wyłącza wszystkie "kolory", ponieważ przy różnych próbach zmian kolorów, gdy nie wyłączymy wszystkich, to efekty mogą inne niż oczekujemy.

Led_off.sh

#!/bin/sh
#
# Wylaczenie diod led 2025
#
# Destination /sbin/led_off.sh
#

Dodatkowo mam wpis w /etc/rc.local:

sleep 20

sleep 5
echo "1" > /sys/class/leds/red:wlan-2ghz/brightness
echo "1" > /sys/class/leds/blue:wlan-5ghz/brightness

exit 0

Ten wpis zapobiega sytuacji, żeby po starcie znów nie było "dyskoteki" ledów.

109 (edytowany przez Kazdo 2025-01-30 23:27:36)

Mam kolejne pytanie a raczej problem ktory się urodził. ISP: 940/120 speedtest po kablu na pc +/- pokrywa się z warunkami od dostawcy. Na ap3000 nie mogę osiągnac powyzej 400mbs   dodam ze ap spięty jest switchem 2.5gb  wykrywa link 2.5gb. Ponadto  iperf na linku 1200mbs 80mhz wypluwa około 900mbs  a na linku 2400 160mhz 1.4-1.6 gbs. W czym może być problem ?

110

Pracuje jako router czy jako AP? Jeżeli to pierwsze to przyśpieszanie masz opisane w faq na górze tej strony. Jeżeli to drugie to zainstaluj bridger i włącz WED: https://forum.openwrt.org/t/enabling-we … 0/139829/2

111 (edytowany przez Kazdo 2025-01-31 05:36:37)

Cezary napisał/a:

Pracuje jako router czy jako AP? Jeżeli to pierwsze to przyśpieszanie masz opisane w faq na górze tej strony. Jeżeli to drugie to zainstaluj bridger i włącz WED: https://forum.openwrt.org/t/enabling-we … 0/139829/2

udało się włączyć " root@Cudy-AP-3000_OpenWrt:~# cat /sys/module/mt7915e/parameters/wed_enable Y"

Natomiast nic nie pomogło. Speedtesty po wifi z urzadzeń są jakby blokowane do 400 mbs i nic nie pomaga nie zaleznie jak sie zestawi czy 1200 czy 2400 80/160mhz ax, na oryginalnym sofcie cudy dochdziło do 800, na sofcie przejsciowym openwrt tez było znacznie wiecej od 400, wewnetrzny speedtest  w konsoli Download: 980.97 Mbit/s Upload: 155.32 Mbit/s . Czy tylko u mnie wystepuje taki problem? Jakie predkości na waszych urządzeniach udało się osiągnać.?

112

Witam, chciałbym zainstalowac OpenWrt na tym AP.  Jak zrobić backup oryginalnego softu, gdyby coś poszło nie tak? Czy może ktoś posiada zrobiony i może wysłać ?

113

Ponieważ instaluje się przez przeglądarkę i soft "przejściowy" , prawdopodobieństwo uwalenia podczas tego procesu jest zerowe ( no chyba ,że prądu braknie itp). A jak już będziesz na openwrt to sobie będziesz mógł backupy partycji porobić.

114 (edytowany przez adreskontaktowy 2025-02-02 02:28:41)

Kazdo napisał/a:

Czy tylko u mnie wystepuje taki problem? Jakie predkości na waszych urządzeniach udało się osiągnać.?

Ja mam Xiaomi AX3000T i mam 600 Mbps od operatora i dwa pokoje od routera mam na laptopach 600 Mbps (LUCI 24.10).
Zestawiane jest 1200-1700 Mbps (laptopy z WIFI 6 i WIFI 6E).

115

Cześć, z tego co widzę Openwrt w wersji 24.10 jest już dostępne Cudy AP3000.
Próbowałem wgrać firmware przez: "Firmware Upgrade" i wskazując plik z kernelem (openwrt-24.10.0-mediatek-filogic-cudy_ap3000-v1-initramfs-kernel.bin). Niestety dostaje błąd : "File is invalid. Please retry." Czy najpierw powinienem wgrać intermediate firmware? Czy aktualnie jest potrzeba rozbierania urządzenia aby wgrać nowy os?

116

Najpierw intermediate (tutaj masz: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 3#p308053) a później sysupgrade (nie initramfs).

117

Dzięki za info. Sysupgrade rozumiem, że wgrywam analogiczne tzn. przez panel www?

118

Jak już masz openwrt to robisz wszystko plikiem z sysupgrade w nazwie, czy to z konsoli czy przez luci.

119

Oczywiście udało mi się uceglić AP3000 wgrywając

cudy_ap3000-v1-sysupgrade from cudy.bin  12434 KB

Świeci się tylko fioletowa dioda.

Z racji tego, że jest w miare nowy AP moge prosić o wskazówki jak przywrócic go do zycia? Mam kopnsole bo wgrywałem po konsoli softy do tplików...Ale tutajk widze ze trzeba by się wlutowac w płytkę...

Drugie pytanie - czy po openwrt można tworzyć wiecej ssidów i czy AP obsługuje vlany?

120 (edytowany przez szyper 2025-02-24 12:49:17)

Hej,
1. Lutujesz 3 kabelki (po podniesieniu radiatora), potem pracujesz na otwartym urządzeniu, bez pokrywy, radiator przykrecasz oczywiscie.
2. Patrzysz co jest nie tak z ucegleniem, może wystarczy z konsoli naprawić zmieniając coś.
3. Samo wgranie jest trudne z poziomu seriala, bo transfery po serialu sa dosyć kapryśne, u mnie to loteria czy ymodem, czy xmodem, ale da sie wgrać i poleceniami z wgrania przez tftp:

setenv bootfile initramfs-kernel.bin
tftpboot
bootm

wyrzucasz tftboot, czyli setenv, potem transfer serialem pliku od Cezarego np, potem bootm, a po ruszeniu sysupgrade.
Nie udało mi się wrócić do recovery cudy, niestety brak pliku lub dobre metody.

Jakby co to pisz.

121

szyper napisał/a:

Hej,
1. Lutujesz 3 kabelki (po podniesieniu radiatora), potem pracujesz na otwartym urządzeniu, bez pokrywy, radiator przykrecasz oczywiscie.
2. Patrzysz co jest nie tak z ucegleniem, może wystarczy z konsoli naprawić zmieniając coś.
3. Samo wgranie jest trudne z poziomu seriala, bo transfery po serialu sa dosyć kapryśne, u mnie to loteria czy ymodem, czy xmodem, ale da sie wgrać i poleceniami z wgrania przez tftp:

setenv bootfile initramfs-kernel.bin
tftpboot
bootm

wyrzucasz tftboot, czyli setenv, potem transfer serialem pliku od Cezarego np, potem bootm, a po ruszeniu sysupgrade.
Nie udało mi się wrócić do recovery cudy, niestety brak pliku lub dobre metody.

Jakby co to pisz.

Dziękuję odpowiedź. Zostawiłem go bez prądu na kilka minut i zaskoczył. Śmiga na openwrt. Tera próbuję ogarnąć vlany do ssid. Jesteś w stanie mi w tym pomóc? Ogólnie vlany ogarniam, segmentację sieci etc ale na openwrt to działa w jakiś pokręcony sposób.

Mam vlan menagmentowy 192.168.2.x i dwa vlany 192.168.30x oraz 192.168.20.x. Ni jak tego nie moge ustawić do ssidów. Zaczynam się zastanawiać czy ten AP w ogóle wspiera takie coś..

122

Co ty masz? Jaki vlan konkretnie? Czy po prostu trzy różne podsieci (i nie ma to nic wspólnego z vlanami?)

123

Cezary napisał/a:

Co ty masz? Jaki vlan konkretnie? Czy po prostu trzy różne podsieci (i nie ma to nic wspólnego z vlanami?)

Nie, to sa vlany - lecą po 802.1x

Vlany sa stworzone na fortigate jako interfejsy -> switch zarządzalny tplik - na nim są rodzielane do iot, kamer itd - ogólnie segmentacja działa. Na switchu wychodzą portem nr 5 - 2 vlany tagowane vlan 20 i vlan 30 no i oczywiście vlan 1 jako natywny.

vlan 1 adresacja 192.168.2.0/24
vlan 20 adresacja 192.168.20.0/24
vlan 30 adresacja 192.168.30.0/24

Trzeci oktet odpowiada vlanom żeby łatwej było się zorientować o co kamman.
Na logikę to do portu na AP wpada link - vlan nr 1 nietagowany i dwa tagowane 20 i 30. I czy ten AP potrafi roztagować ten ruch, przypisać vlany do ssid i przekierować potem ruch z określonego ssidu do portu..

124

Takie coś robisz: https://openwrt.org/docs/guide-user/net … sing_vlans

Robisz oddzielnie podsieci (nie muszą mieć nawet adresu - robisz proto none), opierasz je na stworzonych br-lan.1, br-lan.20 i br-lan.30, robiąc odpowiednio vlany, w /etc/config/wireless wskazujesz nowe networki przez co wifi doda się do tych bridge.

125

Dzięki za informację - ogarnięte!
Znalazłem jeszcze takie 4 instrukcje :

Create 802.1q device

Create bridge for the 802.1q device

Create interface for the new bridge

Select the interface as the network to use for the SSID

W sumie jak już się załapie jak to jest rozwiązane w openwrt to leci łatwo - ten soft dla mnie to nowość - siedzę głownie w Forti, Aruba i Hua.

Pytanie techniczne - kupiłem tego AP głownie do testów. Widzę, że ma anteny na złaczach..myslisz, że można by było zamontować zamiast tych wewnętrznych np 4 zewnętrzne? Wiem że pewnie moc ogranicza radio..ale jednak...