Odp: Fibocom FM350-GL modem 5G/LTE/WCDMA pod OpenWrt
Hej, dodam kilka informacji od siebie, nic twórczego wszystko do znalezienia w internetach i na tym forum ale może komuś się przyda.
Sprzęt:
Setup 1: Mikrotik RBM33G + Fibocom FM350-GL + duży radiator na całą powierzchnię modemu robi mi w Orange/Tmobile 250Mbps, szukam opcji jak na tym sprzęcie przekroczyć ten limit.
Setup 2: Modem na Windowsie, przejściówka NGFF na USB 3.0 z dodatkowym wejściem USB-C na zasilanie. Z tą samą karta sim wyciąga nawet 700Mbps ale przy tych prędkościach kursor myszki się zacina chyba USB za mocno obciążone XD.
Stabilność:
Bez radiatora nie ma co próbować, ten modem zaraz wykręca temperatury ponad 80° i craszuje.
Z mikrotikiem modem działa wystarczająco stabilnie do moich potrzeb, pracuje jako główny internet w domu. Narazie max wytrzymał mi 5 dni, po tym czasie coś padło, zainstalowałem watchcata po tej akcji ale narazie cały czas przy nim grzebie więc nie udało się zreprodukować tych 5 dni.
Na windowsie już nie jest tak kolorowo ale wydaje mi się że to kwestia zasilania, testowałem kilka powerbanków i zasilaczy na USB, większość nie radziło sobie z utrzymaniem napięcia na 5V, najlepiej było ze starym zasilaczem od Huawei który dawał 5.1V ale i tak udało się go scrashowac w ciągu doby. Szukam dalej. Na ten moment modem działa stabilnie z zasilaczem od raspberry (3A i 5.1V).
SIM/ESIM:
Tutaj miałem największy problem mój modem przyszedł z włączonym trybem esim, żeby działała fizyczna karta SIM trzeba go wyłączyć (AT+GTDUALSIM=0).
ESIM też jak najbardziej działa w moim modelu. Trzeba włączyć AT+GTDUALSIM=1. Na 4PDA jest instrukcja jak wgrać esim. Czego nie ma tam napisane wprost to który Port COM wybrać (u mnie wszedł pierwszy z AT w nazwie). Po kliknięciu w Refresh pojawią się profile z esim u mnie były wgrane jakieś 2 profile domyślnie. Usunąłem oba. Dodałem swój przez Download potem włączyłem (Enabled) i reset modemu.
Darmowe/prawie darmowe opcje na 5G do potestowania:
Fizyczny SIM - Orange na kartę z 1000 GB na rok. Wystarczy starter w innej sieci i przenieść do orange na kartę.
ESIM - Tmobile esim 5G - niby na miesiąc nielimitowany ale...
OpenWrt ATC i jednoczesne korzystanie z 3ginfo/modemband/sms tools.
[TLDR]
Pakiety działają z modemem jednak trzeba kilka modyfikacji.
- https://github.com/4IceG/luci-app-3ginf … issues/106 problem opisany tutaj proste rozwiazanie to przerobienie skryptu zeby zawsze zwracał 1 jezeli nie moze odczytac z komendy AT.
- zastopowanie ATC opisałem niżej w poście, potrzebne jeżeli chcemy obsluge smsów przez sms tool
Cezary pisał że nie można tego pogodzić bo fibocom ma tylko jeden port AT i skrypt atc bierze go dla siebie, ale chyba nie do końca. Skrypt ATC z którego korzystam (https://github.com/mrhaav/openwrt/tree/ … b-fm350_gl) po konfiguracji modemu teoretycznie nawet jak jest aktywny to nie zabiera portu dla siebie. Nasłuchuje tylko na URC ale mając włączonego watchcata można by zaraz po zestawieniu połączenia zastopować skrypt atc (on potrafi zareagować na przyjście smsa, potem go zapisuje w pliku i usuwa z karty SIM -> tu może być konflikt z sms tools). Zainstalowałem sobie te 3 pakiety i coś tam działa. 3ginfo świruje z Luci, przy pierwszym odpaleniu działa ale jak odświerze stronę to mieli i nic mimo że komendy at wykonują się poprawnie a w zakładce diagnostyka dane są dostępne w formie tekstowej. Ten temat jeszcze będę badał jak mi się uda to pogodzić to dam znać.