Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?
Tak ku archiwum - niektóre xioami mają inny, trzeci rodzaj flash - Foresee.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 56 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Tak ku archiwum - niektóre xioami mają inny, trzeci rodzaj flash - Foresee.
Xiaomi ma jakiś lęk przed wersjonowaniem tych routerków.
Skoro mamy trzy rodzaje pamięci i dwa różne switche to nie może być to ta sama wersja HW.
Różnie jest to u różnych producentów, jedni to robią a inni w oprogramowaniu uwzględniają wszystko.
Tu jest link do obrazów ze wszystkimi łatkami: https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … 80490/1817
Wygląda to na że sytuacja nie jest prosta i dopóki xiaomi co chwilę będzie sprzęt modyfikowało to pojawi się więcej informacji postów że ktoś uwali sprzęt bo ma np. za nowy.
Zgłoszony został PR ze sterownikiem do AN8855. Ciekawe czy go włączą czy będą narzekać że nie spełnia jakiś tam wymogów.
EDIT: chcą to zintegrować z istniejącym sterownikiem ![]()
Dzień dobry.
Postaram opisać dokładnie problem.
Posiadam internet światłowodowy od dostawcy i router Huawei. Chciałem rozszerzyć zasięg internetu w mieszkaniu, mam wyprowadzoną skrętke w skrzynce teletechnicznej, która dochodzi do salonu i tam mam gniazdo ethernet. Do tego gniazdka podpiąłem kabel ethernet i do niego router xiaomi ax3000t.
Router (wersja CN, RD03, nie wiem jaki chip) fabrycznie przyszedł z oprogramowaniem 1.0.47, uruchomił się, ustawiłem nazwy sieci i hasła do wifi 2.4Ghz oraz 5Ghz. Zaktualizował się do 1.0.64 samoczynnie. Po tym wgrałem OpenWRT z oficjalnej strony 23.05 stable poprzez Xmir Patcher.
Uruchomiłem w LuCi radio0 oraz radio1. Połączyłem się na telefonie poprzez Wi-Fi z radio1, internet działa. Jednakże gdy chce wejść przez połączoną sieć w ustawienia routera (standardowo 192.168.1.1) to nie mogę wejść, z kolei gdy wpisze 192.168.100.1 uruchamia się strona do ustawienia routera dostawcy (czyli w tym przypadku Huawei).
Wykonywałem reset i za każdym razem sytuacja się powtarza. Ba, gdy już ustawie radio0 i radio1, wykonam restart routera z podłączonym LANem do laptopa i wpiętym ethernetem do gniazdka to już laptop nie wykrywa go jako urządzenie (Xiaomi 1939) tylko pokazuje nazwę Wi-Fi routera dostawcy (Huawei). Dodam, że laptop połączony poprzez LAN sam w sobie nie dostaje internetu z AX3000T.
Wgrałem obecnie OpenWRT z forum eko.one wersję LuCi 23.05 (w nazwie jest napisane, że to wersja snapshot) i te same objawy, z tym, że telefon łączy mi się z AX3000T poprzez sieć Wi-Fi z radia0 i radio1, a laptop w ogóle nie chce się połączyć.
Czy jest coś nie tak z routerem? Nieodpowiednia wersja OpenWRT? Ewentualnie co muszę konkretnie zmienić w ustawieniach routera?
Będę wdzięczny za odpowiedź, bo to moja pierwsza przygoda z OpenWRT...
https://openwrt.org/docs/guide-user/net … /bridgedap
Oczywiście dostosuj adresację sieci do swojej.
Jakie adres IP dostajesz na telefonie jak się podłączyć?
https://openwrt.org/docs/guide-user/net … /bridgedap
Oczywiście dostosuj adresację sieci do swojej.
Mnie interesuje zawartość na tej stronie "Configuration via LuCI"? Żeby dostać się do routera głównego (dostawcy, Huawei) wpisuje192.168.100.1, to w AX3000t muszę zmienić na 192.168.100.2?
Jakie adres IP dostajesz na telefonie jak się podłączyć?
Wrócę z pracy to sprawdzę. Tylko dziwne, że na wersji stable ze strony OpenWRT laptop się łączył, a tu z eko.one tylko telefon się łączył, a laptop nie mógł się połączyć ani z radio0 ani radio1.
Dziwne nie dziwne, jak nie pokażesz danych to można tylko gdybać.
Oczywiscie rozumiem. Przed tym wykonam jeszcze reset z poziomu LuCi i ustawię od nowa radio0 oraz radio1, być może jakieś ustawienia kolidują z wersji ze strony OpenWRT, a wolałbym zostać właśnie na sofcie z eko one, całkiem fajne tweaki są.
Adres IP
192.168.100.24
Brama
192.168.100.1 (taki sam adres jak w routerze dostawcy - Huawei)
Czyli do routera się nie dostaniesz.
Robisz głupiego ap: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady
ustawiasz mu 192.168.100.2 na lanie, wyłączasz sewer dhcp, fizycznie podłączasz kablem do portu LAN
Czyli do routera się nie dostaniesz.
Robisz głupiego ap: https://eko.one.pl/?p=openwrt-konfigura … zmaskarady
ustawiasz mu 192.168.100.2 na lanie, wyłączasz sewer dhcp, fizycznie podłączasz kablem do portu LAN
Okay, zaraz będę działał, a co z dostępem do internetu poprzez LAN na laptopie? Dlaczego nie ma dostępu.
Bo dostał adres od routera? Najpierw ustaw, podłącz i dopiero testów ponownie.
Bo dostał adres od routera? Najpierw ustaw, podłącz i dopiero testów ponownie.
Jedyny dostęp do routera jaki mam po LANie podłączonym z PC istnieje poprzez LuCi na sofcie LuCi 23.05 z eko.one.
Próbuję się połączyć z routerem w xmir Patcher (czyli w konsoli) wybierając opcję 2 (send exploit) wywala komunikat, że mam wykonać konfigurację (make initial configuration). Hasło jest nadane, radia skonfigurowane itd. Na sofcie z OpenWRT miałem połączenie.
Co jest przyczyną, że xmir Patcher nie może się połączyć z routerem? W jaki sposób połączyć się z nim?
Coś czuję, że OpenWRT dla zwykłego zjadacza chleba to ciężki orzech do zgryzienia.
Czemu chcesz tego patchera używać? Masz openwrt, zresetuj go przyciskiem do domyślnych ustawień. Podłącz go do komputera bezpośrednio i musisz się do niego dostać o ile tam jeszcze system żyje.
Czemu chcesz tego patchera używać? Masz openwrt, zresetuj go przyciskiem do domyślnych ustawień. Podłącz go do komputera bezpośrednio i musisz się do niego dostać o ile tam jeszcze system żyje.
Nie trzeba było zerować.
Mówię po trupach do celu i zrobiłem z tego linku co wysłał kolega @Q002, bo przez konsole nie miałem w ogóle połączenia z routerem, zrobiłem konfigurację w całości poprzez LuCi.
Nie wiem do końca co zrobiłem, ale pewnie "Głupi AP", ale mam dostęp przez wifi do ustawień LuCi routera AX3000T, mam Wi-Fi zarówno na laptopie i telefonie. Ogólnie na ten moment działa wszystko co powinno, chyba...
Informatyka chyba nie dla mnie
W każdym bądź razie dziękuję koledze Q002 oraz Panu Cezaremu za bardzo szybkie i sprawne odpowiedzi, jestem pod wrażeniem panowie! Jestem dłużny dobry obiad. Pozdrawiam.
Okay, ostatnia sprawa jaka mnie interesuje.
W wersji od Cezarego jest zainstalowany Adblock, w zakładce Adblock mam informacje, że jest włączony, ale reklamy i tak są. Postaram się wrzucić screenshot.
Czy może ktoś po chłopsku powiedzieć co zrobić/wyłączyć aby te reklamy faktycznie były blokowane? Gdzieś mi się przywinęło, że trzeba wyłączyć dnsmasq. W LuCi trzeba wejść w sieć > DHCP i DNS > i kliknąć usuń?

Do znudzenia to samo - nie wszystkie reklamy da się zablokować. Da się tylko domeny blokować w ten sposób, więc blokowane będą reklamy pochodzące z innych domem. np zablokujesz
reklama.onet.pl
ale nie zablokujesz reklamy pochodzącej z
onet.pl/reklama
bo wtedy zablokowało by cały onet. Cześć zniknie, część nadal będzie istania. I nie, nie na się w taki sposób zablokować reklam na YT. Już nie.
Adblock przeglądarkowy działa na innej zasadzie i dlatego blokuje więcej. pihole i adguard działają na takiej samej zasadzie, jeżeli blokują coś więcej to tylko dlatego że masz włączone inne źródła domen.
Jeżeli wyłączasz dnsmasq nie będziesz miał ani dnsów ani dhcp. Raczej nie chcesz tego i to zła rada, gdziekolwiek to wyczytałeś lub wyrwałeś z kontekstu.
Nie mówię o blokowaniu YT, tylko ogólnie, uruchamiam właśnie stronę onet.pl, każdą inną na której są reklamy np między częściami artykułu na jakiejś stronie. Czy to tak ma być?
Tak, o ile reklama nie pochodzi w innej domeny. Onet różnie to serwuje.
Nie bardzo rozumiem tego:
https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 3e6b4c4eee
Czyli jeśli mam pamięć Winbond i switch ABN8855 to mogę już używać bootloadera Openwrt czy nie?
W uboocie nie dodali chyba łatek do nowego winbonda ani tym switcha.
Strony Poprzednia 1 … 26 27 28 29 30 … 56 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Oprogramowanie / Software → Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc