476 (edytowany przez MiG25 2024-08-25 07:23:24)

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

A jakich plików użyłeś?
Czy możesz potwierdzić, że te z eko.one są dobre ,czy nie ?

EDIT: No I co Ci się udało z tego wątku? Bo wskazuje na post , gdzie ktoś odczytał nazwę Flasha przez obudowę przy pomocy latarki...Nic o postawieniu na nogi.

477

Nie, skoro konsole podlutowalem piny, to na 1 stronie jest flash 8 pinowy a na 2 procki, po rozkresceniu widac nazwe na kosci :-) no okulary potrzebne. Nie wiem jaki czy stary czy nowy, ale zakladalem ze bedzie dzialalo, skoro jakies stare wsady wzialem, tzn, ze mam stary flash bo na tym zadzialalo, consola pokazywala po uwalce, ze nie rozpoznaje flasha.
ten post:
https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … 180490/859

uzylem defaultowych, mialem backup orginalu  na szczescie zrobilem - FIP ubi BL2
Ale wydaje sie ze Cezarego rozwalaja u-boota

najpierw Go Back to stock from Openwrt U-Boot
plik sysupgrade -F -n /tmp/openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-initramfs-recovery.itb
stad
https://downloads.openwrt.org/snapshots … k/filogic/

1. Force flash openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-initramfs-recovery.itb

sysupgrade -F -n /tmp/openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-initramfs-recovery.itb

2. Format ubi and Nvram

ubidetach -p /dev/mtd8; ubiformat /dev/mtd8 -y; ubiattach -p /dev/mtd8
mtd erase Nvram

3. Install kmod-mtd-rw

opkg update && opkg install kmod-mtd-rw

insmod /lib/modules/$(uname -r)/mtd-rw.ko i_want_a_brick=1

4. Flash stock images from backup

mtd write /tmp/BL2.bin BL2
mtd write /tmp/FIP.bin FIP
mtd write /tmp/ubi.bin ubi

Pozniej wgralem sysupgrade najnowszy od Cezarego i smiga, mam oryginalnego u-boota i recovery  i niech tak zostanie, za duzo nerwow i czasu poszlo. Nie bede probowal juz u-boota podmieniac, tym bardziej te od Cezarego, nie wiem co jest pozmieniane oproch flasha, ale sie wywala przy procedurze z oficjalnego forum:

https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/ax3000t

a debrika, zrobilem serialem mtk_uartboot.  z tym samym openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-initramfs-recovery.itb co wspomnialem wyzej. Bo od Cezarego po restacie wracal do stanu uwalenia.
a przeszedlem ta procedure:
z: https://forum.openwrt.org/t/openwrt-sup … 180490/860
plik wskazany przez nich openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip nie Cezarego, a w zasadzie z tej samej strony:
https://downloads.openwrt.org/snapshots … k/filogic/

plik
immortalwrt-23.05-snapshot-r27946-868b12b200-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip

Grab bl2-mt7981-bga-ddr3-ram.bin from https://github.com/981213/tf-a-mtk/releases 6
Now enter:
./mtk_uartboot -s /dev/serial0 --aarch64 -p bl2-mt7981-bga-ddr3-ram.bin -f openwrt-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip

Moze ktos sprobuje zrodel Cezarego na od wczorajszych Chinskich dostawach, moze mu sie uda, ja juz nie probuje zostawiam jak jest. Tyle miejsca az nie potrzebuje, czy bootowanie wolniejsze, czy fajne recovery, wazne zeby dzialal, dziala i niech tak juz zostanie.
sysubgrade po odzyskaniu powtorzeniu procedury crackowania, ten  od Cezarego ostani smiga OK.

478

Czyli  mtk_uartboot zrobiłeś ze swoimi backupami FIP i BL2 ?
Rozumiem ,że z plikami od Cezarego próbowałeś , ale nie poszło ?
Z innymi też próbowałeś ? (Choćby z najnowszymi snapshotami ?)

479

MiG25 napisał/a:

To po prostu pobierz Tftp64 i uruchom , za pierwszym razem zapyta się o pozwolenie do sieci , trzeba się zgodzić.
Później naciskasz Browse Dir , i wskazujesz katalog z fw ,który chcesz wgrać , i to wszystko.

Reszta to odpowiednie wprowadzenie AX3000T w tryb ( czyli wyciągnięte zasilanie , trzymanie reset i włożenie zasilania , i czekanie aż zacznie mrugać pomarańczowy LED) . To wszystko z wpiętym kablem Lan , no i ustawionym odpowiednio IP na kompie.
Jak wszystko jest dobrze , to router sam zarząda od tftpd64 pobierania pliku o odpowiedniej nazwie , i to będzie w logu tego programu.

Odpaliłem wszystko jak napisałeś, ale przez ten program xiaomi (zmienilem IP na 192.168.31.100, podpialem router kablem, uzylem agrafki i wlaczylem zasilanie routera) i coś mi tam mieli - pokazala sie ikona wgrywania z postepem (w kilka sekund wczytalo), router zaczal migać na niebiesko, kokazaly się kolejne znaczki w programie. Nie wiem ile mam tak czekać aby coś ruszyło, ale dam mu z 10minut i wyłączę po prostu. Chyba nic nie uwale?

480 (edytowany przez MiG25 2024-08-25 10:01:20)

Wg tego: https://www.androidpimp.com/wireless-ro … 0t-router/
Jest "Wait few minutes until the status light turns blue and re-power the router." Czyli downgrade powinien się powieść.
Tylko co było powodem ,że poprzednio się nie udawało...

481 (edytowany przez jaca85 2024-08-25 10:12:20)

Poszlo wszystko jak z bata strzelił.
Downgrade, 1sze zalogowanie do routera, patcher, i w nim 2 później 7. Na koniec wgranie aktualizacji openwrt przez www z IP routera.

Problem był banalny. Zawsze czego bym nie robił z resetowaniem routera agrafka, to router miał zasilanie. Wystarczyła sztuczka z resetem na wyłączonym routerze i dopiero wpiąć zasilanie...

Nawet na stronie która podałeś przed chwilą nie jest napisane aby robić reset na wyłączonym zasilaniu - a u tkwił problem.

Dzięki wielkie za pomoc. OpenWRT już na pokładzie: -)

482

Tam jest napisane: "Use a paper clip, hold down the reset button and power on the router then release it after 8 sec and wait for the router to flash the firmware."

czyli ...hold reset and power on...

Ja też pisałem:

MiG25 napisał/a:

Reszta to odpowiednie wprowadzenie AX3000T w tryb ( czyli wyciągnięte zasilanie , trzymanie reset i włożenie zasilania , i czekanie aż zacznie mrugać pomarańczowy LED)

483

No dobra... jakoś tego nie przetlumaczylem jak patrzylem na instrukcje, a na bank nie pomyslalem, ze jest to tak istotne... no i miałem na własne życzenie stracone 2 popoludnia ????
Ważne, że się udało- DZIEKUJE BARDZO ZA POMOC!

484

MiG25 napisał/a:

Czyli  mtk_uartboot zrobiłeś ze swoimi backupami FIP i BL2 ?
Rozumiem ,że z plikami od Cezarego próbowałeś , ale nie poszło ?
Z innymi też próbowałeś ? (Choćby z najnowszymi snapshotami ?)

dokladnie

i juz nie probuje z innymi, probowalem z Cezarego, najnowsze snapshoty uzylem do recovery, juz nie mam zamiaru probowac u-boota wgrywac, starczy.

485 (edytowany przez MiG25 2024-08-25 12:05:24)

Z ciekawości u siebie :
-najpierw zaktualizowałem AX3000T do najnowszej wersji od Cezarego z Luci ,czyli  r24041
- później ściągnąłem pliki FIP i BL2 ( również z tej samej wersji luci od Cezarego )  , odblokowałem partycje do zapisu , zrobiłem nimi "mtd write ... " odpowiednio do partycji.
I router normalnie działa, reaguje białą diodą na wciśniecie reset podczas włączania zasilania , system OpenWRT startuje ,więc te pliki wadliwe ogólnie nie są i działają na AX300T ze starym flashem XMC.
@Cezary , czy jest szansa , że coś się nie zpatchowało dla tych najnowszych z Winbondem ? ( bo kolega @roblad taki właśnie ma).

486

Pozniej wgralem sysupgrade najnowszy od Cezarego i smiga,

Więc patch jest włożony skoro obrazy się normalnie uruchomiły.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

487

Obrazy tak , ale koledze się na uboocie zatrzymywał ( uboot sam z siebie nie reagował na konsolę np.)

488

Mam router AX3000T, na który kilka miesięcy temu z braku laku (gotowych obrazów) wgrałem wersję WR30U (OpenWrt U-boot layout) od Cezarego, z opcją recovery. Wszystko działa, sysupgrade również, ale dla porządku z kosmetyką chciałbym wgrać mu wersję AX3000T i w związku z tym mam pytanie: czy sysupgrade aktualizuje u-boot, to jest czy wymuszając sysupgrade do wersji AX3000T załatwię sprawę kompleksowo?

Jeśli nie, to podejrzewam, że najprościej zrobić sysupgrade to recovery i następnie wgrywam recovery, BL2, FIP i sysupgrade jak przy pierwszej instalacji?

489 (edytowany przez MiG25 2024-08-26 08:54:21)

Ja bym to robił od razu na tym co masz.
Partycje masz tak samo: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 13#p304013
Jeśli tak to po prostu zamieniasz partycję FIP , BL2 i sysupgrade z opcją -F softem od AX300T ( z uboot mod)....

490 (edytowany przez Damian96 2024-08-27 19:24:10)

Cześć,
Mam problem. Przyjechał do mnie Xiaomi AX3000T RD03 z Winbondem i systemem w wersji 1.0.84.
Próbowałem wgrać system przez UART zgodnie z instrukcją użytkownika alexq z oficjalnego forum openwrt, niestety nie jestem w stanie wgrać firmware przez tftpd - ARP Retry count exceeded. Laptop podłączony do portu 3 routera licząc od lewej.
Próbując wgrać plik .fip przez uart z tego forum, model "Xiaomi Mi Router AX3000T (OpenWrt U-Boot layout)", wyskakuje informacja że nie może znaleźć takiego pliku.

mtk_uartboot -s COM5 --payload bl2-mt7981-bga-ddr3-ram.bin --aarch64 --fip luci-23.05-snapshot-r24041-a07a531329-mediatek-filogic-xiaomi_mi-router-ax3000t-ubootmod-bl31-uboot.fip && putty.exe -serial COM5 -sercfg 115200,8,n,1,N

W ogóle chyba coś dziwnego się stało, po paru loop'ach z info, że nie może znaleźć pliku .itb, dostałem konsolę w której mogę wprowadzać komendy

MT7981>

@Edit
Dobra, jestem w konsoli. Tylko że nie mogę nic zrobić winscp, laptop nie pinguje routera w ogóle :c

491

Jakie winscp? Winscp używaj do transferu plików, putty z ssh lub uartem, w zalezności co robisz.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

492

Źle się wyraziłem, jestem newbie we flashowaniu routera na openwrt-  przepraszam.
Mam połączenie przez putty z uartem do u-boota - co jest dziwne, bo ciągle wyskakiwały mi timeouty i CTRL+C wrzuciło mnie do u-boota.
W u-boot nie mogę nic zrobić. W bootmenu żadna opcja nie działa. Po kilkunastu-dziesięciu sekundach dostaję zwrotkę "ARP Retry count exceeded".
Nie wiem co dalej robić za bardzo.
Wygląda mi to na problem komunikacji laptopa z tftpd z routerem. Firewall mam wyłączony, windows defender wyłączony. Linuxa nie mam pod ręką aktualnie żeby na nim sprawdzić.

493

ustawiłeś na kompie stały adres 192.168.31.100 ? Wtedy odpalasz tftpd64 , wyłączasz zasilanie routerowi , i trzymając cały czas reset włączasz spowrotem zasilanie. No i router wtedy z serwera tftp zacznie pobierać oprogramowanie.
Nic w konsoli uboota nie robisz.

494

Ustawiłem 192.168.1.254. Czemu 192.168.31.100? O taki prosi oryginalny firmware? Mnie zawsze w UART prosi o IP tftp 192.168.1.254.
Niestety ta operacja nic nie zrobiła, dostaję po UART info "Hello BL31!!!" czyli lipa.

495

Jeśli uboot prosi o plik z adresu 192.168.1.254 to najprawdopodobniej już zamieniłeś sobie go na ten z openwrt... Więc wykłądaj mu plik sysupgrade uboot mod...

496

Problem mam taki, że laptop nie widzi routera na żadnym porcie. arp -a nie pokazuje routera, ping 192.168.1.1 nie działa. Da radę wgrać sysupgrade przez uart, czy tylko po ethernecie?

497

A kto napisał ,że ma widzieć ?
Router tylko na chwilę włącza port , patrzy czy istnieje serwer tftp na adresie 192.168.1.254 i zamyka , więc trudno w tą chwilę trafić , no i router wcale niekoniecznie musi mieć adres 192.168.1.1 w tym momencie...

498

Możesz użyć programu netdiscover na Linux by sprawdzić jakie IP ma router.

499

MiG25 napisał/a:

Ja bym to robił od razu na tym co masz.
Partycje masz tak samo: https://eko.one.pl/forum/viewtopic.php? … 13#p304013
Jeśli tak to po prostu zamieniasz partycję FIP , BL2 i sysupgrade z opcją -F softem od AX300T ( z uboot mod)....

Dzięki, elegancko poszło wszystko z poziomu SSH, i_want_a_brick, aktualizacja FIP i BL2, a AX3000T łyknął bez zająknięcia konfigurację ustawioną na obrazie WR30U. smile

500

Udało mi się zainstalować initramfs-factory.ubi. Niestety nie mam teraz połączenia przez ethernet, ani nie widzę wifi. Ktoś miał taki problem? Zainstalowałem najnowszy snapshot z dzisiejszego poranka.