351 (edytowany przez marcin397 2024-08-04 17:44:20)

Odp: Xiaomi AX3000T - kiedy wsparcie na eko.one.pl?

Jest to samo. Jest teraz możliwość powrotu na oryginalne oprogramowanie? Myślę czy nie przywrócić stock'a i ponownie spróbowac XMiR'em.

352

Przez tftp https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/ax … ock_layout

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

353

Problem w tym, że nie mogę włączyć trybu odzyskiwania.
Normalnie router się włącza po ok. 15s. Szybkie miganie, wolniejsze i niebieskie światło.

Jeśli klikam przycisk reset i podłączę zasilanie, niebieskie światło pojawia się po 3 sekundach.
Wtedy pod 192.168.1.1 wyświetla się Firmware update, który tak samo jak luci nie przyjmuje niczego.

Pluje sobie w brodę, że od razu nie użyłem patchera.

354

Więc przylutuj uart i wgraj soft z bootloadera. W ten sposób, skoro twierdzisz że tftp nie działa.

355

MiG25 napisał/a:

Za łatwo by było.... Ta niebieska dioda włącza się od razu po włożeniu zasilania , więc tak jakby sam uboot zaskoczył , a nie system się wgrał. No i rówież po ssh nie ma połączenia.
Ping do 192.168.1.1 jest po manualnym ustawieniu adresu na kompie , nie po dhcp , więc to też wskazuje na uboot.
No ale nie ma nic na przeglądarce... może jakaś ścieżka dłuższa jest potrzebna do wpisania w przeglądarce , a nie tylko ip ?

Mam podobnie jak tu, tftp skonfigurowany, wciskam reset, podpinam zasilanie, na dwie sekundy zapala się pomarańczowe światło, a następnie niebieskie. Powinno mrugać. hmm

Nie mam UART, chciałbym uniknąć rozbierania. Próbowałem wrzucać przez winscp, udało się wrzucić pliki do tmp, jednak instalacja sysupgrade przez ssh nie powodzi się.

356 (edytowany przez kari555 2024-08-05 14:07:31)

Cześć, mam problem po instalacji OpenWRT do tego routera. Od samego początku występował konflikt IP z routerem od Netii (ADB VV 5822), więc zmieniłem w /etc/network/config Xiaomi IP na 192.168.1.2. Po tej zmianie mogę połączyć się do routera Xiaomi przez SSH lecz gdy próbuję pobrać Luci dostaję zwrotkę o braku połączenia z internetem. Prosiłbym o pomoc w rozwiązaniu tego problemu, jestem totalnym laikiem jeżeli chodzi o takie sprawy.

#Edit, problem udało się rozwiązać ustawiając Xiaomi jako Dumb AP

357 (edytowany przez tomciu 2024-08-05 14:57:32)

Nie mogę dodać postu do kupię/sprzedam więc napiszę tutaj. Może Cezary nie usunie.

Odkupię uwalone, uceglone Xiaomi AX3000T od osób, którym nie udało się flashowanie, nie czują się na siłach aby dalej ciągnąć temat, a chcą odzyskać część kosztów.

Kwota jaką oferuję to ok. 55-60 zł za komplet (router, zasilacz, przejściówka, opakowanie) w zależności od stanu routera. Ja pokrywam koszty wysyłki.

Płatność blik, przelew, ewentualnie pobranie, ale tu sprzedający pokrywa wszystkie koszty.

Zainteresowane osoby proszę o wiadomość prywatną.
Głupie komentarze proszę sobie podarować.

358 (edytowany przez MiG25 2024-08-05 15:13:30)

Czyli ten post powinien wziąść wszystkich do większej motywacji, bo każdy Ax3000T da się uratować , i wcale do tego nie trzeba mieć nie wiadomo jakich narzędzi.

359

Głupi komentarz
#357 gość ma tupet smile

Xiaomi AX3000T - OpenWrt 25.12 (ubootmod) by Cezary
Cudy WR3000S - OpenWrt 25.12 by Cezary
I use Arch btw

360

er2de2 napisał/a:

Głupi komentarz
#357 gość ma tupet smile

kolega się trochę pogubił...

361

A ja bym chciał żeby ktoś w końcu podłączył uart i zobaczył czemu sysupgrade nie przechodzi.

362

No jak u mnie się posypał, to mrugnął po włączeniu na pomarańczowo a potem coś na niebiesko, ustawilem tftp i podeslalem mu bodaj kernel i wstal, poten sysupgrade i wszystko ok. Jak mruga jakkolwiek to dobry znak , jak nie to być może bootloader dziala i chciałby po tftp , w wyjątkowo niefortunnym przypadku wysłanie uboota przez serial. To prosty router jak budowa cepa.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

363

A jak przywrócić najszybciej stock firmware posiadając sprawne urządzenie na openwrt?

364

Czytaj: https://openwrt.org/inbox/toh/xiaomi/ax3000t#debricking

Przez tftp

365 (edytowany przez edek 2024-08-08 10:14:03)

@cezary Dzięki za link.
Czy w przypadku gdy nie doświadczam softbrick, ani hard to mogę postąpić jak tutaj??

czy dobrze rozumiem patrząc na tą komendę (ubiformat /dev/mtd8 -y -f /tmp/ubi.bin), że oryginalny obraz firmware przetrzymywany jest na partycji ax3000t? (nie mam uboot).
tak, jestem ciemny w te klocki smile

366

A masz ten backup?

367

zainstalowałem pakiet usteer żeby mi słabych klientów wywalało i przełączało na drugi AP,
problem jest tylko z 2 klientami  realme 7 pro którzy nawet jak są przy samym routerze to ich przełącza po jakiś paru minutach na drugi AP z słabszym zasięgiem.
mój config usteer:

config usteer
    option network 'lan'
    option syslog '1'
    option local_mode '0'
    option ipv6 '0'
    option debug_level '2'
    list ssid_list 'Xiaomi_5G'
    option min_snr '25'

jak tych dwóch klientów wyłaczyć z usteer?

368

jnowa2153 napisał/a:

zainstalowałem pakiet usteer żeby mi słabych klientów wywalało i przełączało na drugi AP,
problem jest tylko z 2 klientami  realme 7 pro którzy nawet jak są przy samym routerze to ich przełącza po jakiś paru minutach na drugi AP z słabszym zasięgiem.
mój config usteer:

config usteer
    option network 'lan'
    option syslog '1'
    option local_mode '0'
    option ipv6 '0'
    option debug_level '2'
    option min_snr '25'

A czemu chcesz ich przełączać między ap? Ja mam jeden ssid i samonsoe wszystko ogarnia, zawsze śmiga super, ale ja mam tylko kilka klientów po wifi, reszta na kablu.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

369

Cezary napisał/a:

A ja bym chciał żeby ktoś w końcu podłączył uart i zobaczył czemu sysupgrade nie przechodzi.

Może to wina tego, że mam inny bootloader tj:
https://cmi.hanwckf.top/p/mt798x-uboot-usage/

Kupiłem UART, podłączyłem, w puTTy mam U-Boot Boot Menu z następującymi opcjami:

1. Startup system (default)
2. Upgrade firmware
3. Upgrade ATF BL2
4. Upgrade ATF FIP
5. Upgrade single image
6. Load image
7. Start Web failsafe
0. U-boot console

Jeśli ktoś ma pomysł jak to dalej pociągać, żeby wrócić do stock'a bądź doprowadzić do porządku (brak wyświetlania initramfs mode) to będzie wdzięczny.

370

Uboot jest po to żeby system wystartował, nie ma bezpośredniego wpływu na wykonywanie aktualizacji w openwrt.

Zrób 7, będzesz miał w gui recovery, wgraj sobie jakiś obraz.

371

ambrozy5 napisał/a:
jnowa2153 napisał/a:

mój config usteer:

config usteer
    option network 'lan'
    option syslog '1'
    option local_mode '0'
    option ipv6 '0'
    option debug_level '2'
    option min_snr '25'

A czemu chcesz ich przełączać między ap? Ja mam jeden ssid i samonsoe wszystko ogarnia, zawsze śmiga super, ale ja mam tylko kilka klientów po wifi, reszta na kablu.

po to żeby słaby klient się rozłączył i połączył z mocniejszym AP

372

Cezary napisał/a:

Uboot jest po to żeby system wystartował, nie ma bezpośredniego wpływu na wykonywanie aktualizacji w openwrt.

Zrób 7, będzesz miał w gui recovery, wgraj sobie jakiś obraz.

Cezary, właśnie tego używałem od początku, wgrywam sysupgrade, aktualizacja się powodzi, wchodzę w openwrt, a initramfs mode nadal się świeci.

373

Jak masz uruchomiony initramfs to miałeś z jego poziomu zrobić aktualizację normalnym obrazem. Z poziomu działającego openwrt  a nie funkcji w uboocie.

374

Uczyniłem to sekundę temu, initramfs pozostaje.

375

To pokaż co jest na konsoli skoro uart masz podłączony,.