Temat: Wiele zerwanych sesji SSH, przerywanie uploadu plików na serwer itp.
Witajcie,
Mam problem i może powiecie mi gdzie szukać rozwiązania.
Mam OpenWrt+Luci na wdnr3000. Korzystam z połączenia 3G w orange.
Teraz, od momentu skonfigurowania OpenWrt mam problemy z utrzymywaniem sesji ssh, transferem plików przez SCP.
Mam także duży problem z mailami - za każdym razem jak przesyłam maile z załącznikami nawet po kilkadziesiąt kb - przerywa mi wysyłkę i wyskakuje błąd, że nie może wysłać. Próbowałem zwiększać timeouty w konfiguracji thunderbirda ale nie pomaga to zupełnie. Teraz radzę sobie w ten sposób, że próbuje wysłać aż do skutku - w końcu załapuje ale czasami muszę to robić 10 razy.
Ten sam problem jest jak próbuje wysyłać pliki na serwer przez przeglądarkę (http). jeśli jest to plik do ok 100kb to z reguły przechodzi. Ale im plik większy to prawdopodobieństwo przerwania transmisji jest większe. Plików powyżej 500kb to właściwie nie mogę przesłać - wtedy loguje się przez SCP i próbuje do skutku (też przerywa ale tworzy plik tymczasowy i ponownie ma mniej do wgrania)
Widzicie - czuje się jak w erze BBS i modemu 2400 kbodów.
Ogólnie połączenie trzyma, strony można przeglądać, pobierać pliki itp. Numer IP ten sam. Nazwe APN mam ustawioną na VPN, czyli omijam ten ich wynalazek z kompresją zdjęć.
Wcześniej miałem modem-ruter ZTE MF612 i wszystko działało.
Czy macie może pomysł jak można temu zaradzić?
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372