1 (edytowany przez janptak 2011-09-20 06:44:10)

Temat: Wiele zerwanych sesji SSH, przerywanie uploadu plików na serwer itp.

Witajcie,
Mam problem i  może powiecie mi gdzie szukać rozwiązania.
Mam OpenWrt+Luci na wdnr3000. Korzystam z połączenia 3G w orange.

Teraz, od momentu skonfigurowania OpenWrt mam problemy z utrzymywaniem sesji ssh, transferem plików przez SCP.
Mam także duży problem z mailami - za każdym razem jak przesyłam maile z załącznikami nawet po kilkadziesiąt kb - przerywa mi wysyłkę i wyskakuje błąd, że nie może wysłać. Próbowałem zwiększać timeouty w konfiguracji thunderbirda ale nie pomaga to zupełnie. Teraz radzę sobie w ten sposób, że próbuje wysłać aż do skutku - w końcu załapuje ale czasami muszę to robić 10 razy.

Ten sam problem jest jak próbuje wysyłać pliki na serwer przez przeglądarkę (http). jeśli jest to plik do ok 100kb to z reguły przechodzi. Ale im plik większy to prawdopodobieństwo przerwania transmisji jest większe. Plików powyżej 500kb to właściwie nie mogę przesłać - wtedy loguje się przez SCP i próbuje do skutku (też przerywa ale tworzy plik tymczasowy i ponownie ma mniej do wgrania)
Widzicie - czuje się jak w erze BBS i modemu 2400 kbodów.

Ogólnie połączenie trzyma, strony można przeglądać, pobierać pliki itp. Numer IP ten sam. Nazwe APN mam ustawioną na VPN, czyli omijam ten ich wynalazek z kompresją zdjęć.

Wcześniej miałem modem-ruter ZTE MF612 i wszystko działało.

Czy macie może pomysł jak można temu zaradzić?

Netgear WDNR3700 v2
Gargoyle 1.6.2.2 (r42647)
Modem 3G: Huawei E372

2

Odp: Wiele zerwanych sesji SSH, przerywanie uploadu plików na serwer itp.

Problem jest po stronie routera czy modemu? Co tak powoduje? Musiał byś mieć drugi router żeby to sprawdzić (lub komputer żeby udostępnić połączenie z modemu)

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

3 (edytowany przez janptak 2011-09-20 09:14:57)

Modemu chyba nie bo z drugim modemem E1750 są te same problemy - wygląda to raczej na openwrt no bo chyba nie jest to problem sprzętowy samego rutera netgear-a.

Sprawdze z modemem wpiętym w laptopa ale poprzednio był taki rurer-modem ZTE i to działało ok.

Netgear WDNR3700 v2

4

Chodzi o to żebyś znalazł co to powoduje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

5

Upewnij sie ze masz maxymalny zasieg sieci tzn jak ja uzywalem modemu 3g to tez mialem takie problemy przy czym mieszkam w miejscu gdzie  moj telefon pokazuje max zasieg a i tak z internetem byl problem raz po raz.
Problemy udalo mi sie zminimalizowac przez podlaczenia przedluzacza usb i wyprowadzienie modemu pod okno a nie ze jest wpiety gdzie za szafa do usb w routerze.

Takze poprawila sie jakosc polaczenia szybkosc transmisji oraz stabilnosc. Nie mowie ze to tez pomoze w towim przypadku bo moze juz tak zrobiles ale jak nie to zobacz czy bedzie jakakolwiek poprawa jesli  tak to przynajmniej wiesz gdzie szukac problemu a jak nie  ??????

smile

6

@Kris79 - dzięki, Modem mam już "pod oknem" Download działą na maksa tylko z uploadem są cyrki. Wczoraj włożyłem kartę playa i zaczęło działać super tak więc to tyko orange. Może faktycznie jest za słaby sygnał..

Netgear WDNR3700 v2