51

Odp: MC888 Pro

Hej,
Odgrzebuje temat, bo mam podobny w domu MC888. Znalazłem na sieci posty stich86 na różnych forach, że możnaby sie jakoś dobrać do adb i coś dodać od siebie, więc zacząłem grzebać.
Znalazłem na github sposób stich86 na wejście do download z linux'a, wysłanie sg_raw powoduje permamentne wejście do download, później AT+ZCDRUN=F, wraca go do domyślnego CDROM. Trzeba wyłaczyć usb_modeswitch jak ktoś ma, bo domyślnie on próbuje go przestawić w product 1402, co kończy się brakiem cdrom.
Będąc w download można łatwo wejść do edl, wysyłając "edl sahara" ale brakuje firehose pod sdx62 więc nie za bardzo da się coś zrobić. Kombinowałem jak mu wymusić adb, jest skrypcik "enableadb" w paczce edl, ale on niestety nie działa, próbowałem też przez web, ale też lipa.
Macie może jakieś pomysły jak odpalić adb będąc w download mode?
Musze jeszcze poszukać gdzie jest uart na płycie, ale mam podejrzenie że jest na dolnej warstwie pod dużym heatsink, dobierał się ktoś może do uart w MC888?

52

MC888 to jest coś innego niż MC888Pro. W MC888 nie będzie IPQ5018 , i uarta pewnie też nie....

53

Tak nie ma, rozebrałem go już wcześniej, że zobaczyć co on tam ma. Muszę się przyjrzeć bliżej samej płytce sdx.

54

Cześć,

mam pytanie o model ZTE MC888A Ultra od operatora 3 AT. Chciałbym doprowadzić do odpalenia n41 na tym routerze i w tym celu chciałem sprawdzić stronę debug mode routera; niestety jednak, standardową metodą nie daje się otworzyć tej strony, co jest prawdopodobnie znanym objawem w nowych firmware. Czy posiada ktoś może sposób na uruchomienie strony z debug mode na nowych modelach ZTE?

Wgłębiam się w temat od paru godzin, wyczytałem, że prawdopodobnie istnieje nowy super-użytkownik tcadmin, który potencjalnie mógłby dostęp do tej strony umożliwić, ale niestety, nie widzę, jak się do niego dobrać sad Podobno istnieje możliwość odszyfrowania pliku backupu konfiguracji i wgranie nowego z podmienionym hasłem, ale i do tej operacji potrzebne jest z kolei hasło odszyfrowania backupu... smile

Mam też dostęp do QPST i interfejsu AT w routerze, ale nie mam pojęcia, jak mógłbym przy ich pomocy zbadać/podmienić konfigurację oferowanych bandów.

Co ciekawe, 3 AT oferuje co prawda 5G na 2600TDD, niestety jednak pod bandem 38, w przeciwieństwie do Plusa.

Czy miałby ktoś jakieś pomysły? smile

55

Cześć, mam podobną sztukę na której sieci się dioda power na biało oraz dioda network. Działa interfejs diagnostyczny da się zrobić backup itd..  poszukuje firmware-u do MC888 PRO ktoś może posiada?

56 (edytowany przez frutis 2025-10-11 10:12:48)

@smereka Jako, że IPQ5018 jest już obsługiwane i można portować to czy na tym routerze da się odpalić niepodpisany firmware?

57 (edytowany przez smereka 2025-10-11 13:59:18)

Nie wiem.Ja chyba swoj z tego co pamietam ubilem calkowicie lutujac bodajze.Nie zagladalem do konetnerka z nim ponad rok chyba.Na pewno tam chyba modem sprawny jest no ale nie umiemy go na owrt odpalic.