Odp: Jaki energooszczędny mini-PC jako AP do wifi + HA?
jakie to to ma porty RJ45 ?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Mini komputery → Jaki energooszczędny mini-PC jako AP do wifi + HA?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
jakie to to ma porty RJ45 ?
Jest w opisie 2x1000M
No i dziś po rozmowach na czacie Pani chinka powiedziała ,że mi tego nie wyślą , mam na coś wymienić albo anulować zamówienie , więc anulowane....
No szkoda, bo była by nowa zabawka do sprawdzenia.
To dobrze bo to slabe jest za te kase.
To już zależy do czego to miałoby być.... Na pewno pod openwrt i router to tak...
Ale miałem go zamiar przeznaczyć na HA , bo w tej chwili mam to na starym lapku z i5 , i po odpaleniu motion procesor na 80% , wentylator się odpala, no i pewnie zaczyna żreć prąd , więc taki N100 byłby ok , i tam nie potrzebne LANy 2,5Gb.
Z drugiej strony nic tańszego na N100 chyba nie ma....
Witam,
Obecnie mam Linksys 7500v2 służący tylko jako AP do wifi + switch netgar 8x1GB i Home Assistant (haos_generic-x86-64) postawiony na leciwej płycie intela DN2800MT z 4GB RAM.
Chciałbym zastąpić EA7500v2 (tylko jako AP) i DN2800MT (tylko HA) jednym energooszczędnym mini-PC i zostawić switcha do podziału przewodowego.
Zastanawiają mnie 2 warianty:
- markowa używka z procesorem starszej generacji
- chiński mini-PC na CPU n100
Będę wdzięczny za merytoryczne porady za i przeciw wraz z polecanymi urządzeniami.
Pozdrawiam
Widzę, że jest problem z WIFI jako AP z dobrymi transferami (najlepiej w dual 2,4 i 5Ghz), więc ostateczne jako opcję zostawiłbym tego linksysa jako AP.
Cezary pisałeś, że lepiej postawić na N100 (to raczej logiczne). Mnie bardziej chodziło o taniego chińczyka N100 vs markowy starszy sprzęt jak np. CHROMEBOX 3 ASUS CN65 i7-8550U.
nie, chromebook nie. Za dużo tam zbędnych rzeczy.
nie, chromebook nie. Za dużo tam zbędnych rzeczy.
Dziękuję, w takim razie co w budżecie do 600pln?
Witam,
Podepne się do tematu.
a co dalej? Postawie open wrt na promoxie i jak dalej z konfiguracją takiej karty ? Instalacja sterowników przez terminal ? A następnie włączenie jej w GUI open wrt czy bardziej schody z tym są ?
Analizując wszystkie za i przeciw zdecydowałem się na taki zakup:
Intel Firewall Router N100 4x2.5G i226 No Ram No Storage
Zadecydował niezintegrowany ram i przyszłościowe porty lan.
Planuję na proxmox postawić HA, OpenWrt, Jellyfin.
I mam jedno pytanie, czy warto się teraz pchać w drogi 16GB ram, czy wystarczy 8GB, a ewentualnie w przyszłości zrobić upgrade?
Zwykłe kości pamięci są, możesz sobie później dodać.
Zwykłe kości pamięci są, możesz sobie później dodać.
Raczej zamienić, bo n100 chyba tylko jeden slot Ram obsługuje i max 16GB:
ark.intel.com
I rozumiem, że sugerujesz, że na początek te 8GB mi wystarczy do tej powyższej instalacji?
Aukcja mówi o dwóch slotach. Wiec co chińczyk da to już zobaczysz jak będzie na miejscu.
Aukcja mówi o dwóch slotach. Wiec co chińczyk da to już zobaczysz jak będzie na miejscu.
Aukcja jest ogólna i dotyczy kilku CPU, w opisie jest:
Model N100:
-4xintel i226-V 2.5G RJ45 LANs, 1 xusb3. 0, 5 xusb2.0, konsola 1 xrj45 COM, 1x5G gniazdo SIM, 1x4G/3G gniazdo SIM.
-1 xddr5 SODIMM nOn-ecc ram slot, wsparcie 4800MHz.
-Obsługa dwóch pamięci: 1xM. 2 nvme/pcie3.0 x 2 2280 SSD + 1x2,5 ''sata3. 0 7mm SSD/HDD.
-1 gniazdo xSIM, 1 gniazdo bezprzewodowe xMPCIE, obsługa połączenia WiFi/4G/3G(3 wybrać 1)..
Ok, bo domyślnie ustawia się inny model jak klikniesz na link który dałeś.
Nie wiem skąd oni to wysyłają, ale dziś już dostałem paczkę z moim miniPC, wygląda na to że ram z Krakowa będzie dłużej szedł ![]()
Wszystko co planowałem już postawiłem, pozostała tylko karta wifi na mPCIE , która ma pracować jako AP zamiast Linksysa EA7500v2.
Ktoś coś doradzi? Zbliżają się urodziny "ali" i może coś by się udało fajnego wyrwać.
gwidon napisał/a:Cezary napisał/a:Zwykłe kości pamięci są, możesz sobie później dodać.
Raczej zamienić, bo n100 chyba tylko jeden slot Ram obsługuje i max 16GB:
ark.intel.com
I rozumiem, że sugerujesz, że na początek te 8GB mi wystarczy do tej powyższej instalacji?https://www.reddit.com/r/MiniPCs/commen … gb_of_ram/
32 giga ramu obsłuży, strzelam że 64 też by dał radę.
Testowali na N305 wersję 48GB
https://forums.servethehome.com/index.p … ram.41842/
Dziś w Chinach można kupić coś taniej...
Udało się kupić N100 16G 512G EU stąd https://pl.aliexpress.com/item/10050052 … pt=glo2pol
Za 545PLN .... Zobaczymy czy tym razem przyjdzie...
Zależy od karty. Jeżeli znajdziesz kartę która ma dwa radia (a nie nie jedno dwupasmowe) to obsłuży obie na raz.
A są takie na mini PCIe i czy openwrt na pewno uruchomi oba radia w tym samym czasie z jednej karty?
Cezary napisał/a:Zależy od karty. Jeżeli znajdziesz kartę która ma dwa radia (a nie nie jedno dwupasmowe) to obsłuży obie na raz.
A są takie na mini PCIe i czy openwrt na pewno uruchomi oba radia w tym samym czasie z jednej karty?
Ktoś robił taką kartę ale nie pamiętam producenta.
Na początek chciałem potestować to z kartą Compex WLE900VX.
Proxmox wykrywa ją jako:
06:00.0 Network controller: Qualcomm Atheros QCA986x/988x 802.11ac Wireless Network Adapter Niestety nie potrafię sobie poradzić jak dodać tę kartę pci do VM z openwrt, aby ją widział.
Ktoś naprowadzi, pomoże?
Przekazujesz urządzenie pci do maszyny wirtualnej: https://www.youtube.com/watch?v=_hOBAGKLQkI. Ale przeczytaj na początek to: https://pve.proxmox.com/wiki/PCI_Passthrough
Czytałem to i lipa.
Próbowałem też dodać urządzenie PCI (jest widoczne w tej zakładce) tak samo jak dodawałem urządzenia usb,
ale niestety openwrt się nie podnosi (jak usunę to znów działa).
Strony Poprzednia 1 2 3 4 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Mini komputery → Jaki energooszczędny mini-PC jako AP do wifi + HA?
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc