76 (edytowany przez smereka 2024-02-13 23:16:30)

Odp: Quectel RM530N-GL w T-Mobile zwraca pdn-ipv4-call-throttled

a skąd jesteś ja potrzebowałem szybko ale odpuściłem i czekam aż będą urodziny ali to może coś więcej kupie i taniej wyjdzie a i przesyłka wyjdzie ta 10 dniowa wtedy a nie ponad pół roku o ile w ogóle dojdzie smile

77

Kraków, widać na speedtestach i long/lat z wież tongue

78

No ja dziś też się uzbroiłem w sprzęty do testowania z T-Mobile na N78... Był Zyxel NR7103 , ZTE MC7010 i telefon Galaxy S21 5G....
Generalnie wszystkie sprzęty agregowały na raz łącznie 5bandów : B7+B1+B3+B20+N78 ( w Galaxy S21 program NetMonster pokazuje BW i są tam szerokości bandów po kolei: 15+15+10+10+100 ,czyli to się zgadza).
Co do prędkości to niestety najszybszym okazał się tez Galaxy ,który osiągnął DL ~720Mbps... Reszta nie przekroczyła 250Mbps....
Tłumaczę to tym , że jestem max 15m od tego nadajnika ( ja na ostatnim piętrze on tuż nade mną smile ) i te anteny w tych Outdoorowych sprzętach po prostu przesterowywują sygnał...

79 (edytowany przez MiG25 2024-02-14 09:33:25)

rhqq napisał/a:

a co do anten... https://www.aliexpress.com/item/1005005947940316.html xD

Testowałeś tą antenę ? Generalnie ja wszystkie takie anteny PCB , które z aliexpresu kupiłem ,były gorsze od orginalnych anten (też patyków ,np z Huawei B818 ) , a na jednych to już w ogóle modem się na nich co chwila resetował ( tak , opis był LTE , częstotliwości 700Mhz - 2600Mhz , wzmocnienie też oczywiście duże ... ) . Także mam awersję do anten z aliexpress....

EDIT: Te co mam wyglądają jakby stąd : https://pl.aliexpress.com/item/10050042 … ry_from%3A

Nr 12 słabiej od jakiś orginalnych , ale działa ,  Nr 7 to tłumik...

EDIT: No i testowałeś , to znaczy z jakiś większych odległości niż 100m wink

80 (edytowany przez smereka 2024-02-14 12:04:31)

Ja dzisiaj zapomniałem wziąć zyxelika - wybaczcie jutro testy zrobię. Natomiast jeśli chodzi o MC801a i pasma LTE przy połączeniu z N78 to dzisiaj jakoś kulawo chodzi bo N78 z agregacją LTE B7 dobija do koło 370 wiec słabiutko. Chyba ludzie powoli doposażają się w sprzęty 5G

a jak ten zyxelik 7103 przędzie?

81 (edytowany przez rhqq 2024-02-14 13:13:59)

smereka napisał/a:

Chyba ludzie powoli doposażają się w sprzęty 5G

Dlatego brałem modem z mmwave, bo jak zacznie 5G być popularne, to siłą rzeczy będzie kolejny krok, a ja będę gotowy. Nie bedę wydawać dwa razy.

MiG25 napisał/a:

Testowałeś tą antenę ? Generalnie ja wszystkie takie anteny PCB , które z aliexpresu kupiłem ,były gorsze od orginalnych anten (też patyków ,np z Huawei B818 ) , a na jednych to już w ogóle modem się na nich co chwila resetował ( tak , opis był LTE , częstotliwości 700Mhz - 2600Mhz , wzmocnienie też oczywiście duże ... ) . Także mam awersję do anten z aliexpress....

No to jest aktywnie w użyciu i daje radę. Generalnie to siłą rzeczy nie mam żadnej oryginalnej anteny, ale kolega zakupił VNA do 6Ghz i się do niego przejdę z wszystkimi antenami i będziemy testować. Najwiekszy problem bedzie żeby te na ipexy4 testować, ale coś sie wymyśli. Co do odległości to testuje tylko na 100m od wieży, bo tak mam okno, i więcej mi nie trzeba.

a co do tych z aliex, mam jeszcze https://www.aliexpress.com/item/1005005356998721.html numer 9, ale nie testowałem - nie mogłem ich zapiąć w gniazdko, wiec się poddałem tongue

W sumie to chyba założę nowy wątek, bo aktualnym problemem jest skrajnie mizerna wydajność USB na linuksach pod proxmoxem, bo zarówno świeży archlinux jak i openwrt tak samo miałczą wydajnością.

82

rhqq napisał/a:

W sumie to chyba założę nowy wątek, bo aktualnym problemem jest skrajnie mizerna wydajność USB na linuksach pod proxmoxem, bo zarówno świeży archlinux jak i openwrt tak samo miałczą wydajnością.

@rhqq Nie musisz zakładać nowego wątku. Już jest temat na forum dot. tej przypadłości:

Problem z wydajnością modemów LTE-A/5G na USB3

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

83 (edytowany przez rhqq 2024-02-16 00:19:42)

IceG napisał/a:
rhqq napisał/a:

@rhqq Nie musisz zakładać nowego wątku. Już jest temat na forum dot. tej przypadłości:

Problem z wydajnością modemów LTE-A/5G na USB3

No to nie jest problem, z którym się borykam, bo to jest problem z wirtualizacją USB w moim przypadku - VM z archlinuxem miała też 100% softirq i podobne przepustowości. Ale na 95% znalazłem obejście tego problemu, ale na razie inwestyguję ;-) ogranicza mnie trochę hardware, ale na openwrt mialem juz 750+ dzisiaj. walczę z ustawieniami proxmoxa póki co.