smereka napisał/a:Chyba ludzie powoli doposażają się w sprzęty 5G
Dlatego brałem modem z mmwave, bo jak zacznie 5G być popularne, to siłą rzeczy będzie kolejny krok, a ja będę gotowy. Nie bedę wydawać dwa razy.
MiG25 napisał/a: Testowałeś tą antenę ? Generalnie ja wszystkie takie anteny PCB , które z aliexpresu kupiłem ,były gorsze od orginalnych anten (też patyków ,np z Huawei B818 ) , a na jednych to już w ogóle modem się na nich co chwila resetował ( tak , opis był LTE , częstotliwości 700Mhz - 2600Mhz , wzmocnienie też oczywiście duże ... ) . Także mam awersję do anten z aliexpress....
No to jest aktywnie w użyciu i daje radę. Generalnie to siłą rzeczy nie mam żadnej oryginalnej anteny, ale kolega zakupił VNA do 6Ghz i się do niego przejdę z wszystkimi antenami i będziemy testować. Najwiekszy problem bedzie żeby te na ipexy4 testować, ale coś sie wymyśli. Co do odległości to testuje tylko na 100m od wieży, bo tak mam okno, i więcej mi nie trzeba.
a co do tych z aliex, mam jeszcze https://www.aliexpress.com/item/1005005356998721.html numer 9, ale nie testowałem - nie mogłem ich zapiąć w gniazdko, wiec się poddałem 
W sumie to chyba założę nowy wątek, bo aktualnym problemem jest skrajnie mizerna wydajność USB na linuksach pod proxmoxem, bo zarówno świeży archlinux jak i openwrt tak samo miałczą wydajnością.