476

Odp: Netgear LBR20 Orbi

Tłukę LBR20 od momentu kiedy zrobiłem obrazy i powiem wam że jest dobrze. Fajnie się całość zachowuje pod OpenWrt.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

477

To może zrobisz kolejną testową ... Bo trochę zmian kolega Chorwat wprowadził , a ja na ślepo wykonuję to co chce....
Wczoraj jeszcze zwiększyłem ten kernel , no i  tworzenie obrazów to co @frutis proponował też poszło....

478

Teraz to trzeba by było robić kompilację już z wersji rozwojowej, żeby testować czy wszystko z nowym kernelem działa.

479

Sama kompilacja działa,  nie mam już najnowszej rozwojowej ( bo tylko jak bym ją podniósł , to na PR pojawiłby się drugi commit ...)
ale się kompiluje , i obazy działają ( no ale testowane tylko tak , żeby wgrać przez sysupgrade i zobaczyć czy się uruchomi).

480 (edytowany przez frutis 2024-02-18 10:29:08)

@MiG25 usuń z PR podbicie ipq-wifi.

Jak rozmiar kernela jest zwiększony to może sprawdzicie czy bez tej opcji teraz działa:

UBINIZE_OPTS := -E 5

Zastanawiam się co dodatkowo trzeba zrobić żeby ten problem z sysupgrade i wpiętym kablem nie występował...

481

Cezary pisał ,żeby to zrobić... No i tamtem Chorwat też: "please update the ipq-wifi package".... Ni taki sam PR znalazłem też miesiąc temu ,więc to z niego przykład: https://github.com/openwrt/openwrt/pull/14356 , i był zmegrowany przez tego samego gościa....

482

Ze swojego PR od lbr20 wywal fragment dotyczący ipq-wifi bo zgłosiłeś osobny PR do tego.

483

frutis napisał/a:

@MiG25 usuń z PR podbicie ipq-wifi.

Jak rozmiar kernela jest zwiększony to może sprawdzicie czy bez tej opcji teraz działa:

UBINIZE_OPTS := -E 5

Zastanawiam się co dodatkowo trzeba zrobić żeby ten problem z sysupgrade i wpiętym kablem nie występował...

To UBINIZE to dawało pięć enterów do ubi stworzonego z rootfs i rootfs_data , więc tam rozmiar kernela w squash nie miał nic do tego.... sprawdzę.

484

Cezary napisał/a:

Ze swojego PR od lbr20 wywal fragment dotyczący ipq-wifi bo zgłosiłeś osobny PR do tego.

Ok, on chce odwrotnie...

485 (edytowany przez MiG25 2024-02-18 11:13:55)

Więc ten dzisiejszy PR (tylko na ipq-wifi) był niepotrzebny ?

486

Tak, zmienia zdanie jak rękawiczki.

487 (edytowany przez MiG25 2024-02-18 11:33:40)

dobra , poprosi o zamkniecie , to go zamknę....

EDIT: Ok , on jednak odpisał , czego nie zauważyłem... Dobra ,zamknąłem.

488

Natomiast bez tego UBINEZE też już działa.... Nie wiem ,czy to ten większy rozmiar kernela , czy może nowszy main... Próbowałem wgrać orginał ,poźniej na to img , później sysupgrade , i jest ok. No i nie wiem , czy to usunąć ,czy jednak zostawić...

489

Usuń to raczej nie będzie już potrzebne.

490

Albo Twója zmiana tworzenia obrazów pomogła smile

491

Wrzucili ipq-wifi do nowej wersji przy okazji ipq60xx. Możesz wyrzucić to ze swojego PR'a bo zaraz konflikt interesów będze

492

Raczej chyba dodać linie dotyczące lbr20 na ten uaktualniony , bo przecież jak wyrzucę to same się nie dodadzą...

493

Tak tak, właśnie to.

494

PS. Sprawdziłem SMS i USSD. Normalnie można wysłać i odbierać (Orange).

495

Wrzuciłem najnowszą zawartość Makefile , dopisałem te dwie linijki od lbr20 , ale git go ciągle porównuje z pierwotnym...
Przejdzie ? A jak nie o jaka byłaby komenda , aby zaktualizować ten tlko plik ? Bo zdaje się całych commitów nie mogę łączyć , bo to się zaraz nie zcheckuje ,bo będzie więcej niż jeden commit....

496

Cezary napisał/a:

PS. Sprawdziłem SMS i USSD. Normalnie można wysłać i odbierać (Orange).

No ja ani na plusie ani na Tmoile wysłać nic mi się nie udało...

497

MiG25 napisał/a:

Wrzuciłem najnowszą zawartość Makefile , dopisałem te dwie linijki od lbr20 , ale git go ciągle porównuje z pierwotnym...
Przejdzie ? A jak nie o jaka byłaby komenda , aby zaktualizować ten tlko plik ? Bo zdaje się całych commitów nie mogę łączyć , bo to się zaraz nie zcheckuje ,bo będzie więcej niż jeden commit....

Coś ci nie poszło, bo do swojego commita włączyłeś zmiany które już są w pakiecie ipq-wifi w repo openwrt. Tak jak byś wcześniej nie zrobił rebase na źródłach i nie wciągnął ostatnich zmian.

498

No dobra , to teraz potrzebuję dokładną komendę , bo to za dalko jest ,żeby coś popsuć , a wiem ,że jeden fałszywy ruch , i to się rozsypie....
to jak zrobić rebase na źródłach ?

499

git pull origin main —rebase

Ale zanim to zrobisz to zrób sobie kopię i nie wysyłaj pusha. O ile masz main a nie master. Pewnie Twój kod nie będzie się zgadzał, będziesz musiał poprawiać błędy itd. Nie umiem na tyle gita żeby ci uniwersalnie napisać co ma być zrobione.

500

@MiG25 używasz jakiegoś IDE? W vscode możesz łatwo zrobić rebase i interaktywny merge: https://github.com/microsoft/vscode