51

Odp: Router/firewall/NAS DIY na terminalu Fujitsu FUTRO S940. Czy się uda?

Adam1394 napisał/a:
bern napisał/a:

Ciekawe....
może lepiej byłoby użyć gniazda Pcie i tam przylutować kabelki?

Pewnie tak, pomysł/projekt nie jest mój, podpowiedział mi pewien człowiek na YT.

Co do switchownania linii PCIe z PoE na M2.
Chyba za dużo zachodu, skoro można sobie wyciągnąć tę samą linię, a tracimy drugie SATA. Chyba że switchować drugi port SATA z M2 na zwykle gniazdo… ciekawe.

edycja: trzeba pamiętać że jedynie karty/adaptery wykorzystujące tylko 3.3V ruszą na takiej modyfikacji PoE->PCIe, ewentualnie trzeba ciągnąć 12V ze złącza PWR (2A = ~20W) albo FAN (1A = ~10W), matematycznie się nie zgadza ale nie chcemy chyba męczyć ścieżek na płycie?

Nie ma co zbyt głęboko ingerować w płytę. Wiąże się z dużym ryzykiem jej uszkodzenia.
Spróbuję do gniazda PoE podłączyć dysk m.2 nvme. W wolnej chwili zrobię przejściówkę PoE 2x10pin->m.2 (m key),  zobaczymy co wyjdzie...
Idealnie gdyby udało się bootować system z tego dysku.
inne urządzenia PCI (np karty wlan) mogą dodatkowo potrzebować dwóch sygnałów USB +/- . Ale jest na płycie gniazdo z wolnymi pinami USB2.0 więc w razie czego jet gdzie się podpiąć...

52

bern napisał/a:

bios najprawdopodobniej nie obsłuży takiego startu, ale jest rozwiązanie dla biosów AMI a ten fujtisu chyba z niego korzysta
https://winraid.level1techs.com/t/howto … bios/30901
swego czasu dodałem tym możliwość bootowania z dysku nvme do terminala hp t610, do tej pory korzystam też z pc na intel 3gen z tym modem i gdyby nie to to pewnie dawno zmieniłbym ten sprzęt na nowszy

53

Piękne rzeczy wyciągacie na wierzch. Nic nie wiedziałem o tym projekcie.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

54

M4tEUSh napisał/a:
bern napisał/a:

bios najprawdopodobniej nie obsłuży takiego startu, ale jest rozwiązanie dla biosów AMI a ten fujtisu chyba z niego korzysta
https://winraid.level1techs.com/t/howto … bios/30901
swego czasu dodałem tym możliwość bootowania z dysku nvme do terminala hp t610, do tej pory korzystam też z pc na intel 3gen z tym modem i gdyby nie to to pewnie dawno zmieniłbym ten sprzęt na nowszy

Dzięki. Być może ruszy natywnie bo ma już sterowniki nvme wgrane w bios. Podobno dysk nvme startuje podpięty do zwykłego złącza pcie x1 na płycie za pomocą przejściówki:
https://forum.arturhome.pl/t/fujitsu-fu … ta/9582/61

55 (edytowany przez Adam1394 2024-12-18 11:13:14)

M4tEUSh napisał/a:
bern napisał/a:

U mnie na zwykłym porcie PCIe x1 Futro normalnie bootuje przy przejściówce PCIe->M2 NVMe, wiec pewnie po pinach PCIe ze złącza PoE też powinno pójść.

edit: dlatego zastanawiam się nad przelutowaniem slotu z x1 na x4, co da 800MiB/s…

Dodatkowo wyszły ostatnio kontrolery Realtek’a RTL 8126 które potrafią robić nawet 5Gbit/s ale tutaj ograniczeniem będzie właśnie ta nieszczęsna pojedyncza linia PCIe 2.0 która obetnie nam wydajność do ~3.5 Gbit/s.

Ahh, gdyby tylko Fujitsu zrobiło terminal z procesorem J5005 i slotami z S920 to by była bajka.

56 (edytowany przez bern 2024-12-19 21:04:27)

Adam1394 napisał/a:
M4tEUSh napisał/a:
bern napisał/a:

U mnie na zwykłym porcie PCIe x1 Futro normalnie bootuje przy przejściówce PCIe->M2 NVMe, wiec pewnie po pinach PCIe ze złącza PoE też powinno pójść.

edit: dlatego zastanawiam się nad przelutowaniem slotu z x1 na x4, co da 800MiB/s…

Dodatkowo wyszły ostatnio kontrolery Realtek’a RTL 8126 które potrafią robić nawet 5Gbit/s ale tutaj ograniczeniem będzie właśnie ta nieszczęsna pojedyncza linia PCIe 2.0 która obetnie nam wydajność do ~3.5 Gbit/s.

Ahh, gdyby tylko Fujitsu zrobiło terminal z procesorem J5005 i slotami z S920 to by była bajka.

No tak J5005 jest dość wiekowy i obsługuje pcie v.2.0 ale jego następca N6005 Jasper Lake z 2021 obsługuje już pcie 3.0 i przepustowość teoretyczną 8G na pojedynczej linii pcie. Można byłoby wtedy bez problemu podpiąć RTL 8126 5Gbit/s. Trzeba byłoby poszukać nowszego sprzętu z prockiem N6005 (lub N100) z dużą ilością dostępnych złącz pcie.  No jeszcze gdyby niedrogie i oszczędne switche 5GBASE-T były... Eh..

57

Hej, a jesteś w stanie podzielić się eksportem z shorewalla? Ciekaw jestem jak masz to ustawione. Cały czas bije się z myślami co instalować na tym pudełku. Czy iść w opnsense i tylko jako fw, czy stawiać owrt i zrobić router+ap, czy stawiać Linuxa i zrobić all in one. W sumie na linuxie jest też quemu a to otwiera drogę do wirtualizacji.

58 (edytowany przez bern 2024-12-25 19:29:00)

mielcu3 napisał/a:

Hej, a jesteś w stanie podzielić się eksportem z shorewalla? Ciekaw jestem jak masz to ustawione.

Mam cztery interfejsy sieciowe i trzy karty sieciowe (wcześniej opisane): WAN (eno1), Lan (enp2s0), wifi 5Ghz (wlan1), wifi 2.4Mhz (wlan0).
WAN mam ustawiony w netplan jako statyczny adres IP. Od mojego ISP otrzymuję adres 192.168.15.244, który na zewnątrz jest widoczny jako publiczny adres 46.xxx.xxx.xxx. Na WAN mam zainstalowany pihole + unbound działający jako rekursywny serwer DNS.

el@akacja:~$ sudo cat /etc/netplan/01-netcfg.yaml
network:
    renderer: networkd
    ethernets:
        eno1:
            dhcp4: no
            addresses: [192.168.15.244/24]
            routes:
                - to: default
                  via: 192.168.15.1
            nameservers:
              addresses: [192.168.15.244]
        enp2s0:
            addresses: [10.10.10.1/24]
        wlan0:
            addresses: [10.10.11.1/24]
        wlan1:
            addresses: [10.10.12.1/24]

version: 2

Dla reszty interfejsów (LAN i oba wifi) mam zdefiniowany serwer DHCP (używam KEA DHCP server):

el@akacja:~$ cat /etc/kea/kea-dhcp4.conf
{
    "Dhcp4": {
        "interfaces-config": {
            "interfaces": [ "enp2s0/10.10.10.1", "wlan0/10.10.11.1", "wlan1/10.10.12.1" ],
            "dhcp-socket-type": "raw"
        },

"subnet4": [
            {
                "id": 1,
                "subnet": "10.10.10.0/24",
                "pools": [ { "pool": "10.10.10.10 - 10.10.10.99" } ],
                "option-data": [
                    {
                        "name": "routers",
                        "data": "10.10.10.1"
                    },
                    {
                        "name": "domain-name-servers",
                        "data": "10.10.10.1"
                    }
                ]
            },
            {
                "id": 2,
                "subnet": "10.10.11.0/24",
                "pools": [ { "pool": "10.10.11.10 - 10.10.11.99" } ],
                    {
                        "data": "10.10.11.1"
                    },
                    {
                        "data": "10.10.11.1"
                    }
                ]
            },
            {
                "id": 3,
                "subnet": "10.10.12.0/24",
                "pools": [ { "pool": "10.10.12.10 - 10.10.12.99" } ],
                    {
                        "data": "10.10.12.1"
                    },
                    {
                        "data": "10.10.12.1"
                    }
                ]
            }
        ]
    }

Reszta konfiguracji sieci to shorewall. Podstawowy opis jak to zrobić dla dwóch interfejsów na stronie projektu:
https://shorewall.org/two-interface.htm
U mnie dla czterech interfejsów wklejam zawartość plików konfiguracyjnych:

/etc/shorewall/interfaces
###############################################################################
#ZONE    INTERFACE    BROADCAST    OPTIONS
net    eno1        detect    tcpflags,logmartians,nosmurfs
loc    enp2s0          detect    dhcp
loc    wlan1        detect    dhcp,maclist
loc    wlan0        detect    dhcp,maclist

/etc/shorewall/zones
#ZONE    TYPE    OPTIONS            IN            OUT
#                    OPTIONS            OPTIONS
fw    firewall
net    ipv4
loc    ipv4

/etc/shorewall/policy
#SOURCE        DEST        POLICY        LOG LEVEL    LIMIT:BURST
loc        net        ACCEPT
loc        $FW        ACCEPT
$FW        net        ACCEPT
$FW        loc        ACCEPT
net        all        DROP        info
# THE FOLLOWING POLICY MUST BE LAST
all        all        REJECT        info

/etc/shorewall/rules
########################################################################################################################################################################
#ACTION        SOURCE        DEST        PROTO    DEST    SOURCE        ORIGINAL    RATE        USER/    MARK    CONNLIMIT    TIME        HEADERS        SWITCH        HELPER
#                            PORT    PORT(S)        DEST        LIMIT        GROUP
?SECTION ALL
?SECTION ESTABLISHED
?SECTION RELATED
?SECTION INVALID
?SECTION UNTRACKED
?SECTION NEW

#       Don't allow connection pickup from the net
#
Invalid(DROP)    net        all        tcp
#
#    Accept DNS connections from the firewall to the network
#
#DNS(ACCEPT)    $FW        net
#
#    Accept SSH connections from the local network for administration
#
#SSH(ACCEPT)    loc        $FW
SSH(DNAT-)    loc        10.10.10.1    -    2225    -    46.xxx.xxx.xxx
#
#    Allow Ping from the local network
#
Ping(ACCEPT)    loc        $FW

#
# Drop Ping from the "bad" net zone.. and prevent your log from being flooded..
#

Ping(DROP)    net        $FW

ACCEPT        $FW        loc        icmp
ACCEPT        $FW        net        icmp
#
#
ACCEPT        net        $FW        tcp        6535
ACCEPT        net        $FW        tcp        2225

/etc/shorewall/snat
###########################################################################################################################################
#ACTION            SOURCE            DEST            PROTO    PORT    IPSEC    MARK    USER    SWITCH    ORIGDEST    PROBABILITY
SNAT(192.168.15.244)    10.10.10.0/24,\
            10.10.11.0/24,\
            10.10.12.0/24    eno1

59

@bern

Czy byłaby możliwość żebyś sprawdził kartę m-PCIe (najlepiej jakiś kontroler SATA) czy rzeczywiście działa?

Z 3 złączami PCIe x1 można z tego wyczarować niezły NAS (ewentualną kartę sieciową 2.5Gbit na USB3).

60

Adam1394 napisał/a:

@bern

Czy byłaby możliwość żebyś sprawdził kartę m-PCIe (najlepiej jakiś kontroler SATA) czy rzeczywiście działa?

Z 3 złączami PCIe x1 można z tego wyczarować niezły NAS (ewentualną kartę sieciową 2.5Gbit na USB3).

W najbliższych dniach spróbuję zrobić i przetestować przejściówkę PoE->m.2 (dla dysku nvme). Więc jak będę miał rozbebeszony komp to sprawdzę to wlutowane eksperymentalnie złącze mPCIe czy działa. Kilka kart mpcie, które mam do ewentualnych testów to tylko wifi.

61 (edytowany przez Adam1394 2025-01-07 19:01:41)

Wysłałem wiadomość osobistą, wyślę ci kontroler 2xSATA.

edit: sprawdzałem ją na Futro S920 i pod PCIe 2.0 (po modyfikacji) robi na SSD okolice 400MiB/s read/350MiB/s write.

62 (edytowany przez bern 2025-01-11 10:47:23)

W końcu otrzymałem części i przymierzyłem się do zrobienia przejściówki ze złącza PoE 2x10pin do M.2 (M key). Dla dysku systemowego. O dziwo działa wink.
adapter

Wcześniej miałem dysk m.2 na przejściówce usb3->m.2 ale trochę denerwował mnie dyndający kabel no i 'pośrednik' czyli układ tłumaczący USB3 na pcie niepotrzebnie konsumował zasoby.
Gdyby ktoś kiedyś się za to zabrał trzeba uważać bo wtyczka PoE w komputerkach Fujitsu ma raster 2.0 a nie 2.54 jak początkowo myślałem (...i zrobiłem). Kabelki też powinny być cienkie. Użyłem trochę zbyt grubych (28AWG). Lepsze byłyby (30AWG).
Miejsca było mało (bo jeszcze obok są 2 dyski talerzowe 2.5") więc postanowiłem to zrobić na krótkich kabelkach i przylutować bezpośrednio do PCB (bez gniazda PCIe). Skróciłem też samą przejściówkę i dopasowałem do dysku o rozmiarze 2230. Ponieważ PCB  leży w metalowej obudowie musiałem jakoś to zaizolować i od spodu przykleiłem taśmę izolującą.

insie1

Dysk normalnie jest wykrywany przez bios w czasie bootowania. Ubuntu rozpoznaje go jako:

el@akacja:~$ lspci
...
04:00.0 Non-Volatile memory controller: Samsung Electronics Co Ltd NVMe SSD Controller PM9B1 (DRAM-less) (rev 02)

el@akacja:~$ lsblk
…
sda           8:0    0 931.5G  0 disk
└─sda1        8:1    0 931.5G  0 part /mnt/harddisk1
sdb           8:16   0   4.5T  0 disk
└─sdb1        8:17   0   4.5T  0 part /mnt/harddisk
nvme0n1     259:0    0 238.5G  0 disk
├─nvme0n1p1 259:1    0     1G  0 part /boot/efi
└─nvme0n1p2 259:2    0 118.2G  0 part /var/hdd.log

insie2

Jeśli chodzi o prędkości odczytu to szału nie ma:

el@akacja:~$ sudo hdparm -t --direct /dev/nvme0n1
/dev/nvme0n1:
 Timing O_DIRECT disk reads: 1182 MB in  3.00 seconds = 393.48 MB/sec

no ale to pcie v. 2.0 i jedna linia pcie. Na dysk systemowy wystarczy smile
Zmniejszyło mi się trochę zużycie w Idle. Teraz z czterema interfejsami sieciowymi (w tym dwa wifi AP) i trzema dyskami (w tym dwa 2.5" uśpione) to okolice 9W:
pow_cons

Chciałem podziękować autorowi:
https://github.com/Krysio/Fujitsu-Futro-PoE
za to, że zgłębił temat i udostępnił sposób połączenia oraz @Adam1394 za podanie namiarów.

63

bern napisał/a:
Adam1394 napisał/a:

@bern

W najbliższych dniach spróbuję zrobić i przetestować przejściówkę PoE->m.2 (dla dysku nvme). Więc jak będę miał rozbebeszony komp to sprawdzę to wlutowane eksperymentalnie złącze mPCIe czy działa. Kilka kart mpcie, które mam do ewentualnych testów to tylko wifi.

Sprawdziłem eksperymentalnie wlutowane gniazdo minipcie na płycie. Niestety nie działa....
Myślałem, że jak podepnę brakujące linie USB 2.0 na pinie38 USB D- i na pinie36 USB D+ to ruszy ale niestety nie ruszył.
Przy włożonych kartach minipci wifi w  dmesg zaczęły mi się pojawiać komunikaty:

usb usb2-port3: Cannot enable. Maybe the USB cable is bad?

Również jak włożyłem przejściówkę minipcie->m.2 z dyskiem dysk nie był widoczny.

64 (edytowany przez Adam1394 2025-01-12 20:34:01)

Czyli słodko (PoE) gorzkie (mPCIe) wieści, niemniej dziękuje za próbę.

edit: chyba zalanie ciepłym klejem tych lutów nie będzie złym pomysłem?

65

kupiłem za dużo gniazd pcie x1 , jak chcecie to tanio odsprzedam kilka sztuk. może ktoś by się połasił i płytkę zaprojektował to by adapter z pomocą pcbway ogarnął .

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Podróżne : GL.Inet MT3000  +1TB hdd
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

66

Adam1394 napisał/a:

Czyli słodko (PoE) gorzkie (mPCIe) wieści, niemniej dziękuje za próbę.

edit: chyba zalanie ciepłym klejem tych lutów nie będzie złym pomysłem?

Powinno trochę pomóc w izolacji od otoczenia i  unieruchomieniu połączeń.

Przeróbki i ogólnie DIY byłyby łatwiejsze gdyby były dostępne schematy. Zwłaszcza w przypadku tej płyty schemat by się przydał, bo sygnały pcie (w zależności od wersji konfiguracji)  za pomocą rezystorów 0 ohm-jumperów  są kierowane albo do jednego albo do drugiego złącza. Przy PCB, która ma 6 warstw, nie jest łatwo (przynajmniej dla mnie amatora) śledzić gdzie biegną ścieżki i gdzie są przełączane.

ambrozy5 napisał/a:

kupiłem za dużo gniazd pcie x1 , jak chcecie to tanio odsprzedam kilka sztuk. może ktoś by się połasił i płytkę zaprojektował to by adapter z pomocą pcbway ogarnął .

Ja dziękuję bo już mam przejściówkę smile Ale może innym się przyda..?

67

Gdzie zamówiłeś taki wtyk 20pin?

68

mielcu3 napisał/a:

Gdzie zamówiłeś taki wtyk 20pin?

Na Ali...
https://www.aliexpress.com/item/1005005911635369.html
2x10 20P
i piny czyli: 50pcs terminal

To są naprawdę małe piny do zaciskania. Moja zaciskarka ENGINEER PA-21 nawet na najmniejszym zacisku 1.6mm ledwo sobie poradziła. Musiałem wcześniej pobielić cyną końcówki kabli. Być może gdyby udało Ci się zdobyć wtyczkę do USB3 (jak w oryginale u autora, do której można bezpośrednio przylutować kabelki) byłoby to lepsze rozwiązanie?

69

bern napisał/a:

Sprawdziłem eksperymentalnie wlutowane gniazdo minipcie na płycie. Niestety nie działa....

Jakie kondensatory, rezystory wlutowałeś wokół gniazda minipcie?

Czy masz może jakieś zdjęcie okolic samego tego gniazda?

Będę lutował wkrótce gniazdo sata i przy okazji chcę sprawdzić, czy może u mnie minipcie pójdzie. Pewnie będzie tak jak u Ciebie, ale spróbować nie zaszkodzi smile

70

Dzięki Bern. Dzisiaj przyjechały mi kolejne adaptery mPCIE --> m2. Będę działać. Póki co, zainstalowane jest Ubuntu + webmin do łatwego zarządzania przez web + shorewall + kilka vmek. Wywalone wifi, bo nie potrzebuję. Karta intel 226 2,5Gbe dual. SSD msata 120GB.

71

wszystko pięknie ale z tym pcie x1 zamiast 4x to spory krok wstecz względem s920.

Dom : router https://i.imgur.com/IuB6Zwy.png | TP-LINK T1700G-28TQ |Zyxel XGS-1210-12 | 6x Ruckus r310 unleashed  + Ruckus icx7150-c12p | Truenas scale 124TB 25Gb| Xpenology 12TB | apc smart ups 750 lcd smile 100Mb/s - 25Gb/s
Działka : rb260gs 1j wdm 1Gb+ ruckus r310 + nb m5 + kilka kamer ip  + panel 285Wp + lifepo4 12v 60Ah .

72

ambrozy5 napisał/a:

wszystko pięknie ale z tym pcie x1 zamiast 4x to spory krok wstecz względem s920.

To zależy. Liczba złącz PCIe jest ograniczona przez SoC i można z niej zrobić albo mniej złącz o prędkości x4 lub x2 albo więcej x1. W zależności od potrzeb wybierasz sprzęt. Jednym pasuje mniej złącz pcie ale szybszych innym więcej złącz ale wolniejszych.

73

mielcu3 napisał/a:

Wywalone wifi, bo nie potrzebuję. Karta intel 226 2,5Gbe dual. SSD msata 120GB.

Nie pójdzie ci na raz pełne 2.5Gbit bo tam jest PCIe 2.0 i max 400MiB/s a dwa interfejsy 2.5Gbit to 565MiB.

Finalnie z portu na port przepuścisz max 1.6-1.7Gbit

ambrozy5 napisał/a:

Myślę że jak zalutuje się złącze 4x to będą tam 2 linie PCIe, wynika to ze specyfikacji J5005.

74

Adam1394 napisał/a:
mielcu3 napisał/a:

Wywalone wifi, bo nie potrzebuję. Karta intel 226 2,5Gbe dual. SSD msata 120GB.

Nie pójdzie ci na raz pełne 2.5Gbit bo tam jest PCIe 2.0 i max 400MiB/s a dwa interfejsy 2.5Gbit to 565MiB.

Finalnie z portu na port przepuścisz max 1.6-1.7Gbit

ambrozy5 napisał/a:

Myślę że jak zalutuje się złącze 4x to będą tam 2 linie PCIe, wynika to ze specyfikacji J5005.

Wyse 5070 extended ma zdaje się  pełne cztery linie do pcie. Ciekawe.

75 (edytowany przez bern 2025-01-15 15:21:47)

tommyg napisał/a:
bern napisał/a:

Jakie kondensatory, rezystory wlutowałeś wokół gniazda minipcie?

Czy masz może jakieś zdjęcie okolic samego tego gniazda?

Będę lutował wkrótce gniazdo sata i przy okazji chcę sprawdzić, czy może u mnie minipcie pójdzie. Pewnie będzie tak jak u Ciebie, ale spróbować nie zaszkodzi smile

Poniżej masz linki do zdjęć (warstwa górna i dolna) fragmentów płyty wokół gniazda minipcie z zaznaczonymi miejscami na kondensatory i rezystory, które użyłem:
bottom

1. 0402; 1uF
2. 0402; 10nF (nano)
3. 0603; 10uF
4. 0402; podwójny rezystor 0 ohm jumper

Możesz spróbować zastąpić podwójny rezystor 0 ohm przez 2 kondensatory 0402; 10nF.
Powodzenia!

-----------------------------------
EDIT:
Podsyłąm jeszcze link do tech manuala wypasionej wersji:
FUJITSU_D3543-S3
na stronie 28 znajdziesz pinout gniazda minipcie tej płyty.