Odp: Pomoc w wyborze routera.
znalazłem jeszcze taki model Banana Pi - R3 - Router Open Source, WiFi6, 5G, 2GB-DDR4, 8GB eMMC, USB 3.0
czy ktoś miał z tym do czynienia?
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Pomoc w wyborze routera.
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
znalazłem jeszcze taki model Banana Pi - R3 - Router Open Source, WiFi6, 5G, 2GB-DDR4, 8GB eMMC, USB 3.0
a nie chcesz asusa ax4200? ja mam kilka sprzetow z ax ale jak narazie to najlepiej wifi smiga na tym całym mediateku filogic, qualcom jakos niedorobiony jest . oczywiscie glownego routera z pfsnse za nic nie zmienie, no chyba ze na sophosa .
a nie chcesz asusa ax4200? ja mam kilka sprzetow z ax ale jak narazie to najlepiej wifi smiga na tym całym mediateku filogic, qualcom jakos niedorobiony jest . oczywiscie glownego routera z pfsnse za nic nie zmienie, no chyba ze na sophosa .
Zdecydowanie się zgadzam filogic jest dobrze ogarnięty i stabilny, mój AX6000 postawiony i zero problemów. Z qualcom cały czas problemy ze stabilnością i WiFi.
Banan też jest na filogic. Doliczając anteny, obudowę, chłodzenie i ewentualnie pamięć wychodzi ponad 700zl. Wydaje mi się, że to trochę dużo.
Sam o nim myślę ale czekam na jakąś ciekawą ofertę cenową.
...oczywiscie glownego routera z pfsnse za nic nie zmienie, no chyba ze na sophosa .
z tych wspieranych przez Openwrt są takie:
https://openwrt.org/toh/views/toh_stand … %5D=sophos
Internety coraz szybsze, Play daje 5 Gbps itd
bo jak zrobiłem szybkie porównanie CPU to pierwsze 3 z tych Sophosów tak trochę biednie, 4-ty to Twój CPU ze stopki (zdjęcia), a 5-ty to taki stary ale popularny CPU.
https://www.cpubenchmark.net/compare/28 … 557vs3144/
Co mógłbyś powiedzieć o tych Sophosach, żeby zachęcić potencjalnego kupującego do wzięcia taki sprzęt pod strzechy...
ambrozy5, a jak ten asus ax4200 działa?
ambrozy5, a jak ten asus ax4200 działa?
Nie wiem, podobno dobra maszyna, ja Cię tylko podpuszczalem do przetestowania
.
Jeśli chodzi o sophosy to można.jes tanio dorwać tu i tam, jak ktoś nie potrzebuje portów szybszych jak 1gbps to można brać, x86 to zawsze będzie wydajne no i można pfsense/ opnsense zainstalować. Ja teraz appnete mam na tym atomie c2558 ,mam aes-ni i qat i to robi robotę w pfsense, niemniej jednak ja czekam cierpliwie na rozwój sytuacji i dostawców w swoim miejscu zamieszkania bo chcę coś szybszego od 1gbps a są w trakcie modernizowania, ideałem by było 10/10 na xgs-pon , Orange mam 200m od domu ale nie chcą mnie podłączyć do siebie...
Teraz kupiłem na testy Lenovo m920q z i5-8500t , dołożę kartę dwuportową 40 gbps na testy i zobaczę jak to będzie działać z openwrt i pfsense. Ids i pfblocker &DNS blocker jednak trochę obciążają atoma.
Jak wpadnie mi w ręce to chętnie przetestuje..
ambrozy5 napisał/a:...oczywiscie glownego routera z pfsnse za nic nie zmienie, no chyba ze na sophosa .
Co mógłbyś powiedzieć o tych Sophosach, żeby zachęcić potencjalnego kupującego do wzięcia taki sprzęt pod strzechy...
O, fajnie że dodali oficjalne buildy OpenWrt pod hardware Sophosa. Ale oprócz sprzętu ten producent, chyba jako jedyny, oferuje swój w pełni funkcjonalny korporacyjny firewall za darmo (licencja Home), z limitem 4 core i 6 GB RAM. Można go postawić na PC (Intel, konieczne wyłączenie UEFI boot), zwirtualizować lub aktywować na starszym sprzęcie SG/XG bez wykupionej licencji. Dobra alternatywa dla pfsense/opnsense.
Tak, sophos home działa bardzo fajnie, można się pobawić, jednak to jest utm i trochę zasobów będzie potrzebował jak się chce skorzystać z pełnej funkcjonalności ids / ips itp. Ja mam jednego SG 105 bodaj v3, nie miałem czasu się nim jeszcze w sumie pobawić. Tyle wiem , że fajny mały i mało papu potrzebujem
Strony Poprzednia 1 2
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → Pomoc w wyborze routera.
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc