Odp: ZBT Z8102AX-M2-S (Z8102AX V01) - wsparcie OpenWrt
Ledy są dalej (8 i 13).
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZBT Z8102AX-M2-S (Z8102AX V01) - wsparcie OpenWrt
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
Ledy są dalej (8 i 13).
Ok, zabawa gpio pomogła router widzi już kartę sim, łączę się teraz za pomocą tej karty. Inna sprawa, że to ewidentnie nie działa tak jak powinno. jest proces który ciągle przestawia te gpio a mimo tego miałem brak karty. Chyba muszę to wywalić i wrzucić to do tego watchdog-a aby to tak nie mieliło bo i tak nic z tego nie ma..
Co przestawia gpio? Jakiś proces w userlandzie?
Co przestawia gpio? Jakiś proces w userlandzie?
Działa takie coś
#!/bin/sh /etc/rc.common
# Copyright (C) 2013 OpenWrt.org
START=58
USE_PROCD=1
log() {
logger -t "z8102" "$@"
}
start_service()
{
i=459
echo $i > /sys/class/gpio/export
echo "out" > /sys/class/gpio/gpio${i}/direction
echo "1" > /sys/class/gpio/gpio${i}/value
i=460
echo "1" > /sys/class/gpio/gpio${i}/value
i=461
echo "0" > /sys/class/gpio/gpio${i}/value
i=462
echo "0" > /sys/class/gpio/gpio${i}/value
}Znowu w sofcie ZBT znalazłem takie coś:
sim_switch.sh
#!/bin/sh
simType="$1"
if [ "$simType" != "sim" ] && [ "$simType" != "esim" ];then
echo -e "\033[31m 参数错误,使用方法:sim_switch sim/esim\033[0m"
exit 1
fi
simStatus=''
if [ "$simType" == "sim" ];then
simStatus='0'
elif [ "$simType" == "esim" ];then
simStatus='1'
fi
echo "${simStatus}" > /sys/class/gpio/sim1/value
echo "${simStatus}" > /sys/class/gpio/sim2/value
echo "0" > /sys/class/gpio/4g/value
echo "0" > /sys/class/gpio/4g2/value
sleep 1
echo "1" > /sys/class/gpio/4g/value
sleep 3
echo "1" > /sys/class/gpio/4g2/value
echo " 切换到${simType}成功"To jest zwykłe przestawianie gpio, wiec możesz sobie w dts to wyeksportować i od razu ustawić tka jak powinno.
Ale - czy on ma esima?
To jest zwykłe przestawianie gpio, wiec możesz sobie w dts to wyeksportować i od razu ustawić tka jak powinno.
Ale - czy on ma esima?
Nie ma esima myślę że jest jeden soft na x-wersji tego routera.
A co do dts-a w życiu się tym nie bawiłem nawet nie wiem od czego zacząć.
Zobacz np.
https://github.com/openwrt/openwrt/blob … hnd.dts#L4
Czyli
sim1{
gpio-export,name = "sim1";
gpio-export,output = <1>;
gpios = <&pio 4 GPIO_ACTIVE_HIGH>;
};
itd.
a na orginale modem i sim działa ?
Na każdym sofcie sprawdzałem, na ZBT, na ROOTer i na starcie zawsze miałem brak SIM, na ZBT wykrył mi tylko EM12-G, nic nowszego.
OK, czyli jak dobrze rozumuję mogę sobie dodać np. coś takiego
modem1-enable {
gpio-export,name = "modem1-enable";
gpios = <&gpio XX GPIO_ACTIVE_HIGH>;
};
sim1-select {
gpio-export,name = "sim1-select";
gpio-export,output = <0>;
};
modem2-enable {
gpio-export,name = "modem2-enable";
};
sim2-select {
gpio-export,name = "sim2-select";
gpio-export,output = <0>;
};Tylko możesz mi Cezary jeszcze wyjaśnić logikę numerowania gpio, normalnie mamy 459, itd a tu mamy &gpio XX GPIO, gdzie XX?
Dla twojego przypadku: jeżeli robisz to to z userlandu to numeracja gpio zaczyna się od 455 - pierwsze gpio, 465 - drugie itd.
jeżeli robisz to DTSu to tam nie ma offestu - jest zbiór gpio (i u ciebie z jakiegoś powodu nazywa się "pio" chyba) a numeracja jest od zera - czyli 0 to odpowiednik 455, 1 to odpowiednik 456 itd.
Może być kilka "zbiorów" gpio jak jest np, w realtekach/mediatekach - gpio0, gpio1 i gpio2 i ich numeracja z dts zaczyna sie od zera dla każdego zbioru. Ale żeby ci nie mieszać - ty masz jeden zbiór numerowany o 0 w dts lub od 455 w userlandzie.
455 to tylko offset, jaki gdzieś tam w sterowniku jest zdefiniowany i powoduje że gpio zaczynają się od tego numeru.
Dla twojego przypadku: jeżeli robisz to to z userlandu to numeracja gpio zaczyna się od 455 - pierwsze gpio, 465 - drugie itd.
jeżeli robisz to DTSu to tam nie ma offestu - jest zbiór gpio (i u ciebie z jakiegoś powodu nazywa się "pio" chyba) a numeracja jest od zera - czyli 0 to odpowiednik 455, 1 to odpowiednik 456 itd.Może być kilka "zbiorów" gpio jak jest np, w realtekach/mediatekach - gpio0, gpio1 i gpio2 i ich numeracja z dts zaczyna sie od zera dla każdego zbioru. Ale żeby ci nie mieszać - ty masz jeden zbiór numerowany o 0 w dts lub od 455 w userlandzie.
455 to tylko offset, jaki gdzieś tam w sterowniku jest zdefiniowany i powoduje że gpio zaczynają się od tego numeru.
Ok rozumiem, przy następnych kompilacjach obrazu pobawię się w edycję dts-a.
&pio 4 GPIO = gpio-459 ( |sysfs ) out hi
&pio 5 GPIO = gpio-460 ( |sysfs ) out hi
&pio 6 GPIO = gpio-461 ( |sysfs ) out lo
&pio 7 GPIO = gpio-462 ( |sysfs ) out loOgólnie przeniosłem wszystko z Linksysa do ZBT i mogę już testować sprzęt w domowym środowisku. Nie wiem co się porobiło (chyba się odblokował) ale po ręcznej zabawie gpio od slotów SIM router nie ma już problemów ze zmianą modemu i wykryciem karty SIM. Działa wszystko.. poza tym nieszczęsnym portem WAN.
Wróć...
Port WAN też już podobno działa, więc router jest kompletny. Plus ewentualnie tą modyfikację dts-a sprawdzę.
Wywaliłem tamten proces i dodałem ustawianie gpio od SIM-ek za pomocą dts i na ten moment modem działa, widzi SIM, więc zakładam że bangla.
Niestety port WAN dalej nie działa, Dairyman dodał proces do konfiguracji WAN, ale jego działanie kończy się utratą komunikacji z routerem.
Nie mogłem wkleić kodu tu, więc wrzuciłem na
https://pastebin.com/LPEScAJc
w tym firmware od ZBT wygrzebałem dwa plik z board.d, które są odpowiedzialne za konfigurację, tak mi się wydaje (wklejone na końcu).
Tu nic nie ma ciekawego. Generalnie to tylko ustawianie maców i konfiguracji sieci, tam właśnie robi się te rzeczy w openwrt. To co zrobił Dairyman to paskudne obejsce zewnętrznym skryptem, zamiast włożyć to do networku tak jak reszta openwrt to robi.
Moze i nie ma nic ciekawego w tych skryptach, ale zakladam że robily co mialy robic we wlasciwy dla Openwrt sposob..
Ogolnie router u mnie dziala, portu WAN nie uzywam i moglbym spokojnie już z tematem nie walczyć, ale z 2 strony korci.. moze jest opcja aby wsparcie dokończyć i aby to w 100% dzialalo.
Sprobuje zrobic debug tego skryptu i moze jakoś porównać z tym co mialem w forku od ZBT.
Ale co chcesz debugować? On tylko ustawia adres mac w sekcji i robi wan ma eth1. I tyle.
Ale co chcesz debugować? On tylko ustawia adres mac w sekcji i robi wan ma eth1. I tyle.
Napisalem Cezary wyzej, wgralem obraz ROOTer z ta poprawką/zbudowalem też swój obraz i po wgraniu już nie moglem się dostać do routera, więc moze ten skrypt robi coś poprawnie, ale.. do któregoś momentu?
On także restartuje całą sieć na końcu...
On także restartuje całą sieć na końcu...
Moze inaczej, a jak Cezary przenieść ten skrypt w poprawny sposób do Openwrt (tak jak się powinno to zrobic)?
Moglbys pokierować mnie na jakiś przyklad.
Dla ipq takie rzeczy są tu: https://github.com/openwrt/openwrt/tree … tc/board.d
https://github.com/openwrt/openwrt/comm … 0a16adc551 tu masz przykład dla mf287pro - po prostu dodawane są odpowiednie sekcje. Cześć rzeczy (jak przypisanie adresów mac) robi się także w DTSie.
Wifi działa ? Co to wogóle tam jest (w sensie co za osiągi tego wifi są) ?
...I jeszcze w opisie takie coś jest "....and built-in eSIM (QFN-8 6mmx5mm) card interface"
Czyli ,że jest tam pamięć na ten eSIM , tylko jakimś sposobem trzeba to tam wgrać , i już później da się go użyć ?
...I jeszcze w opisie takie coś jest "....and built-in eSIM (QFN-8 6mmx5mm) card interface"
Czyli ,że jest tam pamięć na ten eSIM , tylko jakimś sposobem trzeba to tam wgrać , i już później da się go użyć ?
Na forum quectela pisali że to są polecenia AT po prostu do których trzeba podać to co jest w qrcodzie (jak się zna te AT...).
IceG kilka postów wyżej twierdzi że to nie ma esima.
Wifi działa ? Co to wogóle tam jest (w sensie co za osiągi tego wifi są) ?
Wi-fi działa jak najbardziej, jest MediaTek MT7981. Osiągów nie podam, bo na ten moment mam tylko klientów AC.
Ten router jest w kliku jak nie kilkunastu wersjach, ja mam "bieda" wersję. Aukcja z Ali ze skromnym opisem https://pl.aliexpress.com/item/10050058 … t=glo2pol..
Tak , ale po zeskanowaniu kodu ten eSIM trafia do jakiejś pamięci ,coś jak tu https://www.pentestpartners.com/securit … rmal-sims/
Może mimo to , na płycie jest miejsce na taką pamięć QFN , a może nawet jest już zalutowana i można na nią w jakiś sposób wgrać taki eSIM...
Możesz wstawić zdjęcia środka tego sprzętu ?
Strony Poprzednia 1 2 3 4 5 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Sprzęt / Hardware → ZBT Z8102AX-M2-S (Z8102AX V01) - wsparcie OpenWrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc