IceG napisał/a:Ja mam ustawione wszystko zawsze na jednym porcie, przecież nie komunikujesz sie z modemem ciagle? tylko w miare potrzeby.
Jeżeli wszystkie inne dane są to albo nazwa wan do zmiany jezeli internet jest lub apn do weryfikacji bo ruch jakiś musi iść.
Odinstalowałem wcześniej modemband, a teraz odinstalowałem sms-tool i w 3ginfo dalej mam
Statystyki połączenia Oczekiwanie na dane połączenia...
Wystąpił problem z odczytem danych połączenia.
Proszę sprawdzić:
1. Połączenie modemu z internetem, poprawność wprowadzonego APN. Niektóre modemy wymagają wymuszenia APN w modemie za pomocą komend at, aby połączyć się z internetem.
2. Sprawdź, czy wybrany został właściwy interfejs przypisany do modemu. Domyślną nazwą interfejsu w pakiecie jest wan.
Internet jest cały czas i nic z internetem nie robiłem.
Wcześniej miałem modemband i 3ginfo i z ciekawości zainstalowałem sms-tool i od tego momentu 3ginfo działa u mnie tylko na 99,99%, a nie na 100%. 
Wcześniej jak nie miałem sms-tool to wszystko grało z 3ginfo.
Zrobię przywrócenie ustawień, pobiorę co trzeba na nowo i tyle, będzie działać jak wcześniej.
Więc pod tym względem to nie problem.
Czy jest możliwe, że sms-tool gryzie się jakoś z 3ginfo i mimo, że odinstalowałem sms-tool to coś zostało w routerze, bo używa tego 3ginfo i tego nie da się usunąć?