26 (edytowany przez Focus 2023-07-23 20:15:02)

Odp: sms_tool zwrotny kod ussd przesłany smsem na telefon

Wczoraj poniższe polecenia działały, a dziś już nie
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -R ussd "*125*#"
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -R ussd "*115*1#"
sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -R ussd "*103*#"

Zrobiłem reboot i bez zmian, czyli odpowiedź brzmi
No response from modem.

Zmiana portów do wysyłania kodów USSD nic nie daje.

27

Ale w czym? Jak w mf286d to zły interfejs jest, /dev/ttyUSB1 powinien być. Nie masz uruchomionego czegoś innego na tym porcie? 3ginfo, smstools, cokolwiek co czyta stan modemu?

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

28

Cezary napisał/a:

Ale w czym? Jak w mf286d to zły interfejs jest, /dev/ttyUSB1 powinien być. Nie masz uruchomionego czegoś innego na tym porcie? 3ginfo, smstools, cokolwiek co czyta stan modemu?

Tak, to mf286d.
Modemband odinstalowałem i zostawiłem 3ginfo i sms_tool.
Poprzestawiałem interfejsy i ussd w terminalu jak i w LuCi teraz działa z tym, że w terminalu działa mi na USB1 i USB2

root@Router-LTE:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB2 -R ussd "*103*#"
Zlecenie przyjeto do realizacji, poczekaj na wiadomosc SMS.
root@Router-LTE:~# sms_tool -d /dev/ttyUSB1 -R ussd "*103*#"
Zlecenie przyjeto do realizacji, poczekaj na wiadomosc SMS.

w LuCi w sms_tool ustawiłem /dev/ttyUSB1 dla smsów, ussd i komend AT, a w 3ginfo /dev/ttyUSB2

i teraz 3ginfo ześwirowało

Statystyki połączenia    Oczekiwanie na dane połączenia...

pozostałe dane się wyświetlają.

Na górze strony w LuCi wyświetla się

Wystąpił problem z odczytem danych połączenia.

Proszę sprawdzić:

1. Połączenie modemu z internetem, poprawność wprowadzonego APN. Niektóre modemy wymagają wymuszenia APN w modemie za pomocą komend at, aby połączyć się z internetem.
    2. Sprawdź, czy wybrany został właściwy interfejs przypisany do modemu. Domyślną nazwą interfejsu w pakiecie jest wan.

ale nie działają tylko te statystyki, bo reszta działa.
Zmiana interfejsu jak i reboot nic nie zmienia.

29

Jeden proces może w danej chwili sięgać do interfejsu, dopóki na stałe nie korzysta z niego to nie ma problemu żeby i sms i  3ginfo i modemband korzystały z tego samego interfejsu. One tylko odczytują dane i przestają korzystać z interfejsu.

Ale - jeżeli użyłeś nie qmi a proto 3g do połączenia to na tym interfejsie nie możesz używać wspomnianych programów.

30

Ja mam ustawione wszystko zawsze na jednym porcie, przecież nie komunikujesz sie z modemem ciagle? tylko w miare potrzeby.

Jeżeli wszystkie inne dane są to albo nazwa wan do zmiany jezeli internet jest lub apn do weryfikacji bo ruch jakiś musi iść.

Używasz moich pakietów/obrazów z github?
Chcesz abym dalej je rozwijał i tworzył nowe?
Postaw kawę

31

IceG napisał/a:

Ja mam ustawione wszystko zawsze na jednym porcie, przecież nie komunikujesz sie z modemem ciagle? tylko w miare potrzeby.

Jeżeli wszystkie inne dane są to albo nazwa wan do zmiany jezeli internet jest lub apn do weryfikacji bo ruch jakiś musi iść.

Odinstalowałem wcześniej modemband, a teraz odinstalowałem sms-tool i w 3ginfo dalej mam

Statystyki połączenia    Oczekiwanie na dane połączenia...

Wystąpił problem z odczytem danych połączenia.

Proszę sprawdzić:

1. Połączenie modemu z internetem, poprawność wprowadzonego APN. Niektóre modemy wymagają wymuszenia APN w modemie za pomocą komend at, aby połączyć się z internetem.
    2. Sprawdź, czy wybrany został właściwy interfejs przypisany do modemu. Domyślną nazwą interfejsu w pakiecie jest wan.

Internet jest cały czas i nic z internetem nie robiłem.
Wcześniej miałem modemband i 3ginfo i z ciekawości zainstalowałem sms-tool i od tego momentu 3ginfo działa u mnie tylko na 99,99%, a nie na 100%. smile
Wcześniej jak nie miałem sms-tool to wszystko grało z 3ginfo.

Zrobię przywrócenie ustawień, pobiorę co trzeba na nowo i tyle, będzie działać jak wcześniej.
Więc pod tym względem to nie problem.

Czy jest możliwe, że sms-tool gryzie się jakoś z 3ginfo i mimo, że odinstalowałem sms-tool to coś zostało w routerze, bo używa tego 3ginfo i tego nie da się usunąć?

32

Miałeś już wyjaśnione wcześniej - proces korzysta z portu i przestaje. Więc nie. Tym bardziej że 3ginfo od IceG korzysta właśnie z smstoola, więc nie możesz odinstalować bo jest w zależnościach dla 3ginfo.