Cześć przyjaciele,
Niedawno zakupiłem MF286D z preinstalowanym oprogramowaniem Nordic Firmware. Aktualna wersja oprogramowania w GUI to "Nordic_MF286D_B12". Wydaje mi się, że wersja modemu to B09, ponieważ użyłem inspektora sieci Chrome do sprawdzenia żądań sieciowych i znalazłem te dane w odpowiedziach HTTP. "wa_inner_version: BD_TELIAMF286DV1.0.0B09 [Jul 10 2021 00:33:56],
cr_version: Nordic_MF286D_B12"
Skonfigurowałem modem do używania 20+1+3. Główne pasmo przełącza się z B20 na B1 po kilku minutach i uzyskuję niższe prędkości. Mieszkam na wsi i prędkość spada z 80/25 do 30/7 Mb/s, gdy pasmo się przełącza. Napisałem skrypt bash, aby zautomatyzować zmianę pasm, ale działa on tylko wtedy, gdy jestem w domu i mój laptop jest włączony. Kiedy nie ma mnie w domu, moi rodzice nie mogą cieszyć się wysokimi prędkościami i oczywiście nie mogę oczekiwać, że będą logować się do interfejsu routera i zmieniać ustawienia co 10 minut.
Chciałbym zainstalować OpenWRT i zaktualizować modem do B12, aby móc zablokować główne pasmo na 20, a pasma pomocnicze na 1 i 3. W mojej okolicy mam tylko te 3 pasma w sieci Orange.
Przeczytałem wszystkie posty na forum, ale jestem naprawdę zdezorientowany. Kupiłem ten router za 300 zł i mogę go jeszcze zwrócić w ciągu najbliższych 4 dni, więc nie mogę sobie pozwolić na jego zniszczenie. Chciałbym użyć oprogramowania desktopowego ZTE do zainstalowania OpenWRT, ale nawet po przeczytaniu instrukcji nie jest dla mnie jasne, który framework powinienem zainstalować, ponieważ jestem już na Nordic B12 z modemem B09.
Ponadto, jeśli OpenWRT nie rozwiąże mojego problemu, czy jest możliwe ponowne zainstalowanie firmware'u Nordic, abym mógł go odesłać do sprzedawcy eBay?
Podłączyłem 2 routery Tenda MW6 do MF286D, a w aplikacji Tenda ustawiłem go na "Bridge Mode", aby przypisał zakres 192.168.32.* i uniknął "podwójnego NAT". Wyłączyłem WiFi na MF286D. Czy będzie to nadal możliwe po zainstalowaniu OpenWRT? Zamierzam używać MF286D tylko jako urządzenia LTE, ponieważ Tenda ma lepszy zasięg WiFi, a moje urządzenia mogą swobodnie poruszać się po całym domu bez utraty WiFi.
Dzięki za cierpliwość,
Alicja i SK