326

Odp: Zmiana softu ZTE MF286D przez framework

Ja miałem identycznie. Router po wyjęciu z pudełka złapał b02 update. Dopiero później zobaczyłem, że może być problem. Wgrałem od razu frameworkiem na b02 openwrt i poszło bez problemu za drugim razem. Za pierwszym razem też nie szło. Wyłączyłem kartę wifi i firewalla. Antywirus też. Dopiero wtedy poszło. Myślałem, że jak zrobił update do b02 to trzeba będzie rozbierać. Myliłem się i bardzo dobrze wink
Później podniosłem do b12 poprzez openwrt.

327 (edytowany przez kristoferson897 2024-02-25 00:38:54)

Jest tak jak myślałem co innego w firmware modemu a co innego w gui operatora:

root@OpenWrt:/# gcom info
##### Wireless WAN Modem Configuration #####
Trying list of devices
Product text:
====

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_MF286DMODULEV1.0.0B03
SVN: 01
IMEI: 866xxxxxxxxxxxx
+GCAP: +CGSM
OK
====
Manufacturer:           ZTE CORPORATION
IMEI and Serial Number: 866xxxxxxxxxxxx
Manufacturer's Revision:
BD_MF286DMODULEV1.0.0B
Hardware Revision:

W openwrt nie działa qmi, ale dziala 3g.
Przywrócę teraz stockowy firmware i spróbuję jeszcze raz podnieść frameworkiem. Może teraz zadziała...

328 (edytowany przez Focus 2024-02-25 01:16:11)

kristoferson897 napisał/a:

qmi działa w OpenWrt, ale modem musi być TELIA, a nie to co masz teraz.

Edit.
Pokazałeś, że otrzymałeś jakieś informacje z gcom.
Czy poniższe komendy też zwracają jakieś informacje?
gcom info -d
gcom info -d /dev/tty
gcom info -d /dev/ttyUSB0

Tam gdzie USB0 trzeba zmienić sobie za każdym razem na USB1, USB2, USB3.

329

Przywrócę teraz stockowy firmware i spróbuję jeszcze raz podnieść frameworkiem. Może teraz zadziała...

To jest dokładnie efekt który wyszedł już dwa czy trzy razy po frameworku. Z jakiegoś powodu coś się zmienia w modemie i tak się zachowuje.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

330

Jest tak jak myślałem co innego w firmware modemu a co innego w gui operatora:

root@OpenWrt:/# gcom info
##### Wireless WAN Modem Configuration #####
Trying list of devices
Product text:
====

Manufacturer: ZTE CORPORATION
Model: MF286DMODULE
Revision: BD_MF286DMODULEV1.0.0B03
SVN: 01
IMEI: 866xxxxxxxxxxxx
+GCAP: +CGSM
OK
====
Manufacturer:           ZTE CORPORATION
IMEI and Serial Number: 866xxxxxxxxxxxx
Manufacturer's Revision:
BD_MF286DMODULEV1.0.0B
Hardware Revision:

Wrzuć stockowy ,ale B01 stąd np : https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/PLAY/

331

Ani na stockowym B01 z Play ani na oryginalnym nadal nie działa framework, cały czas mam update initializing ... brak progresu i po 2:40 się zatrzymuje

332

Skoro na B02 działało , to cz nie możesz po prostu użyć innego komputera ? A jak nie pójdzie , to jeszcze innego ?
Też pamiętam ,że na swoim miałem poinstalowane wiresharki , npcap , i też za chiny nie chciał , po prostu robiłem to na starszym lapku z czystym win10.

333 (edytowany przez mimik9000 2024-02-25 15:48:17)

est opcja downgrade z CR_NTTPLMF286DV1.0.1B02

Ja też robiłem frameworkiem z NTTPL B02 i poszło. Ale z laptopa, bo na kompie, gdzie mam różne writualne karty sieciowe, to nie chciał się nawet włączyć framework.
A z ciekawości, na tym oryginalnym firmware z linku https://dl.eko.one.pl/orig/zte_mf286d/PLAY/ jest hasło na GUI?

334

Jest
Albo to z nakleiki ( jeśli jest z Tmobile/Play) , albo jest do odcztania z konsoli

335 (edytowany przez mimik9000 2024-02-25 17:42:26)

Z konsoli przez UART? Te hasła na naklejce nie są różne dla każdego urządzenia? Może w readme mogłoby być hasło, jeśli ktoś je już odczytał.

336

Informacyjnie, w końcu update z frameworka  poszedł. Dopiero na trzecim kompie z Windows 10.
Na poprzednich dwóch miałem win 11 i win 10, wyłączone firewalle i pozostałe karty sieciowe.
Wychodzi na to, że oprócz routerów jeszcze w kilka kompów trzeba się zaopatrzyć ????
Dzięki wszystkim za rady i pomoc.

337

mimik9000 napisał/a:

Z konsoli przez UART? Te hasła na naklejce nie są różne dla każdego urządzenia? Może w readme mogłoby być hasło, jeśli ktoś je już odczytał.

Tak , z konsoli.
Tak ,hasła są różne dla różnych urządzeń ,  co lepsze generowane dla różnych FW , czyli na tym samym urządzeniu to hasło będzie inne dla orginalnego Play/T-Mobile , a po wgraniu frameworkiem Nordic zmieni się na inne.
Dałoby się ustawić na stałe admin edytując patycję z web.

338

Informacyjnie, w końcu update z frameworka  poszedł. Dopiero na trzecim kompie z Windows 10.
Na poprzednich dwóch miałem win 11 i win 10, wyłączone firewalle i pozostałe karty sieciowe.
Wychodzi na to, że oprócz routerów jeszcze w kilka kompów trzeba się zaopatrzyć ????

To może znajdziesz różnicę ,co ten trzeci miał smile

339

MiG25 napisał/a:

To może znajdziesz różnicę ,co ten trzeci miał smile

Albo czego nie miał wink

340 (edytowany przez mimik9000 2024-02-28 20:07:54)

Jak zrobić, żeby restartować tylko interfejs qmi przy pomocy komend AT? Czy się nie da? Bo np. wybieram robię AT+ZNLOCKBAND=1,0,4,0 (na B3) a potem AT+ZNLOCKBAND=1,0,20080800C5,0 (odblok). I potem chcę zrobić restart qmi, ale chciałbym to zrobić na tym samym ekranie GUI.
AT+CFUN=1,1 restartuje cały modem, a to długo trwa i włącza z powrotem diody. Chodzi mi o coś takiego jak robi przycisk "RESTART" na ekranie interfejsów.
A potrzebne mi to wszystko do tego, bo normalny transfer mam tylko gdy pasmo B3 jest podstawowym. Jak robię myk z lock na B3, potem odblok, to przez jakiś czas B3 zostaje podstawowe.
Użyłbym ZLOCKCELL, ale powoduje, że modem zaczyna gubić połączenie co jakiś czas, mimo że trzyma ten B3 jako podstawowy. I widziałem, że w drugim wątku na stronie 38 ktoś miał ten sam problem z orange. Przeczytałem dalej parę stron, ale nie wiem, czy komuś się udało dowiedzieć, dlaczego tak się dzieje.

341

mimik9000 napisał/a:

Jak zrobić, żeby restartować tylko interfejs qmi

ifup qmi

342 (edytowany przez MiG25 2024-05-01 13:44:00)

W routerze smile
A jak wyciągnąć to na tym forum też jest ( sam o tym pisalem).
Spoiler: żeby je odczytać trzeba rozbierać i podłączać się pod konsole, wie c można wgrać inną wersję (z jakimś standardowym haslem)

343

Zaktualizowałeś frameworkiem do Nordic B02 , I co później jeszcze raz framework? Co to miało za cel?

344

Cześć przyjaciele,

Niedawno zakupiłem MF286D z preinstalowanym oprogramowaniem Nordic Firmware. Aktualna wersja oprogramowania w GUI to "Nordic_MF286D_B12".  Wydaje mi się, że wersja modemu to B09, ponieważ użyłem inspektora sieci Chrome do sprawdzenia żądań sieciowych i znalazłem te dane w odpowiedziach HTTP. "wa_inner_version: BD_TELIAMF286DV1.0.0B09 [Jul 10 2021 00:33:56],
cr_version: Nordic_MF286D_B12"

Skonfigurowałem modem do używania 20+1+3. Główne pasmo przełącza się z B20 na B1 po kilku minutach i uzyskuję niższe prędkości. Mieszkam na wsi i prędkość spada z 80/25 do 30/7 Mb/s, gdy pasmo się przełącza. Napisałem skrypt bash, aby zautomatyzować zmianę pasm, ale działa on tylko wtedy, gdy jestem w domu i mój laptop jest włączony. Kiedy nie ma mnie w domu, moi rodzice nie mogą cieszyć się wysokimi prędkościami i oczywiście nie mogę oczekiwać, że będą logować się do interfejsu routera i zmieniać ustawienia co 10 minut.

Chciałbym zainstalować OpenWRT i zaktualizować modem do B12, aby móc zablokować główne pasmo na 20, a pasma pomocnicze na 1 i 3. W mojej okolicy mam tylko te 3 pasma w sieci Orange.

Przeczytałem wszystkie posty na forum, ale jestem naprawdę zdezorientowany. Kupiłem ten router za 300 zł i mogę go jeszcze zwrócić w ciągu najbliższych 4 dni, więc nie mogę sobie pozwolić na jego zniszczenie. Chciałbym użyć oprogramowania desktopowego ZTE do zainstalowania OpenWRT, ale nawet po przeczytaniu instrukcji nie jest dla mnie jasne, który framework powinienem zainstalować, ponieważ jestem już na Nordic B12 z modemem B09.

Ponadto, jeśli OpenWRT nie rozwiąże mojego problemu, czy jest możliwe ponowne zainstalowanie firmware'u Nordic, abym mógł go odesłać do sprzedawcy eBay?

Podłączyłem 2 routery Tenda MW6 do MF286D, a w aplikacji Tenda ustawiłem go na "Bridge Mode", aby przypisał zakres 192.168.32.* i uniknął "podwójnego NAT". Wyłączyłem WiFi na MF286D. Czy będzie to nadal możliwe po zainstalowaniu OpenWRT? Zamierzam używać MF286D tylko jako urządzenia LTE, ponieważ Tenda ma lepszy zasięg WiFi, a moje urządzenia mogą swobodnie poruszać się po całym domu bez utraty WiFi.

Dzięki za cierpliwość,
Alicja i SK

345

Framework i zmiana na openwrt i tak zmieni modem na 02, więc później i tak podbijasz ręcznie modem.
I tak, możesz później wrócić do oryginalnego softu bez żadnego problemu.

Bridge to bridge, połączy się przez to, nie ma to na razie nic wspólnego z zainstalowanym softem na routerze.

Masz niepotrzebny router, uszkodzony czy nie - chętnie przygarnę go.

346

Cezary napisał/a:

Framework i zmiana na openwrt i tak zmieni modem na 02, więc później i tak podbijasz ręcznie modem.
I tak, możesz później wrócić do oryginalnego softu bez żadnego problemu.

Bridge to bridge, połączy się przez to, nie ma to na razie nic wspólnego z zainstalowanym softem na routerze.

Którego pliku "framework" powinienem użyć do flashowania routera?

Widziałem plik o nazwie "Nordic to Nordic + openwrt" i ten schemat nazewnictwa mnie dezorientuje. Mam wersję oprogramowania routera Nordic B12 i po przeczytaniu setek postów nadal nie wiem, którego pliku powinienem użyć big_smile

Ponadto, czy muszę jakoś wykonać kopię zapasową bieżącego oprogramowania układowego? Mam aktualne hasło administratora routera, numer IMEI i numer seryjny.

Czy jeśli ktoś wróci do Nordic B12, to hasło i IMEI zostaną usunięte?

347 (edytowany przez smereka 2024-05-24 07:39:37)

Różnie bywa z IMEI. Teoretycznie powinno być ok jeśli nie zabraknie napięcia lub czegoś w trakcie zmiany oprogramowania nie zrobisz. Ale jeśli coś  pójdzie nie tak a czasem tak bywa modem może wejść w różne tryby. Czasem wystarczy wysłanie komendy AT a czasem trzeba do modemu wgrywać firmware od podstawy od cegły czyli tryb EDL. Jeśli nie będzie fizycznego uszkodzenia to ratunek jest możliwy i już to umiemy robić i jest to opisane na tym forum.

348

AlicjaNowak napisał/a:

Którego pliku "framework" powinienem użyć do flashowania routera?

Widziałem plik o nazwie "Nordic to Nordic + openwrt" i ten schemat nazewnictwa mnie dezorientuje. Mam wersję oprogramowania routera Nordic B12 i po przeczytaniu setek postów nadal nie wiem, którego pliku powinienem użyć big_smile

Ponadto, czy muszę jakoś wykonać kopię zapasową bieżącego oprogramowania układowego? Mam aktualne hasło administratora routera, numer IMEI i numer seryjny.

Czy jeśli ktoś wróci do Nordic B12, to hasło i IMEI zostaną usunięte?

Tam jest Nordic to Nordic + openwrt dla tych co nie wiedzą w którym miejscu należy dodać plik z OpenWrt i tylko tyle.
Możesz użyć frameworka bez tego z +openwrt ale wtedy nie będziesz znał hasła do routera.
Obojętnie co wybierzesz to w trakcie robienia frameworka ważne aby odczekać jakieś 5 min. aż router zrobi wszystko co ma zrobić, bo zdarzało się ludzie nie czekają tych 5 min. i odłączają router od prądu lub robią restarty i wtedy modem zostaje uwalony.

349

Focus napisał/a:

Tam jest Nordic to Nordic + openwrt dla tych co nie wiedzą w którym miejscu należy dodać plik z OpenWrt i tylko tyle.
Możesz użyć frameworka bez tego z +openwrt ale wtedy nie będziesz znał hasła do routera.
Obojętnie co wybierzesz to w trakcie robienia frameworka ważne aby odczekać jakieś 5 min. aż router zrobi wszystko co ma zrobić, bo zdarzało się ludzie nie czekają tych 5 min. i odłączają router od prądu lub robią restarty i wtedy modem zostaje uwalony.

Czyli mam po prostu flashować używając tego pliku .zip "MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt.zip".

Flashowanie tego da mi hasło do nordyckiego oprogramowania układowego? Chodzi mi o to, że mam już hasło do web GUI dla aktualnego firmware Nordic, czy jest ono zmieniane podczas korzystania z Framework?

Ponadto, czy muszę wykonać kopię zapasową partycji na routerze, jeśli chcę później wrócić do Nordic B12?

350 (edytowany przez Focus 2024-05-24 22:28:09)

AlicjaNowak napisał/a:

Czyli mam po prostu flashować używając tego pliku .zip "MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt.zip".

Flashowanie tego da mi hasło do nordyckiego oprogramowania układowego? Chodzi mi o to, że mam już hasło do web GUI dla aktualnego firmware Nordic, czy jest ono zmieniane podczas korzystania z Framework?

Ponadto, czy muszę wykonać kopię zapasową partycji na routerze, jeśli chcę później wrócić do Nordic B12?

Trzeba zacząć od tego, że mamy tylko 2 frameworki:
1. Play to Nordic
2. Nordic to Nordic
Osobno jest plik z OpenWrt, który należy umieścić w odpowiednim miejscu, jeżeli ktoś chce OpenWrt, a nie Nordic.
A więc bez umieszczenia pliku z OpenWrt w odpowiednim miejscu otrzymamy Nordic bez znajomości.hasła.
Framework powoduje, że nie znamy hasła do routera z Nordic.
Natomiast mając OpenWrt mamy możliwość utworzenia własnego hasła, bo nie mamy już Nordic, tylko OpenWrt.

W tym MF286D_Play_to_Nordic--Nordic_to_Nordic_Framework+OpenWrt.zip jest punkt 1 i punkt 2 z OpenWrt we właściwym miejscu.

Kopie partycji robisz jak chcesz wrócić do oryginału i przywracasz mtd8 i mtd9.
Z tym, że frameworkiem już tego nie zrobisz.
Framework jest żeby przejść z Nordic do OpenWrt.
W drugą stronę to nie działa.