Odp: Dlink DSP-W215 (gniazdeczko elektryczne zdalnie sterowane) na openwrt
W weekend może sprawdzę ponownie.
Nie jesteś zalogowany. Proszę się zalogować lub zarejestrować.
eko.one.pl → Inne → Dlink DSP-W215 (gniazdeczko elektryczne zdalnie sterowane) na openwrt
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
W weekend może sprawdzę ponownie.
Dobra poradziłem. Trzeba sobie pobawić się lucyną aby załapać logikę działania tego pakietu. Teraz działa jak należy włącznie z priorytetyzacją
Napisz dla potomnych co zrobiłeś.
Napisz proszę czemu to nie działa. Dodałem do /etc/config/luci
config command
option command 'echo 1 > /sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value'
option name 'wlaczenie przekaznika'
config command
option command 'echo 0 > /sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value'
option name 'wylaczenie przekaznika'
potem wciskam wykonaj i nie idzie. Oczywiście w konsoli polecenia działają
Zrób z tego oddzielne skrypty i wołaj te skrypty. Strzelam że przeszkadzają mu np. znaki >
Napisz dla potomnych co zrobiłeś.
W zakładce travelmate--> Interface wizard w okienku the uplink interface name wpisałem po prostu wwan1.
Nie wiem czemu domyślnie nie chciało działać dla wwan
Napisz proszę czemu to nie działa. Dodałem do /etc/config/luci
[..]
option command 'echo 1 > /sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value'
[..]
potem wciskam wykonaj i nie idzie. Oczywiście w konsoli polecenia działają
Tak jak piszesz Cezary, to jest kwestia przekierowań - w luci widać, że jakieś eskejpowanie się dzieje, w wynikach wykonania widać:
# echo 0 ">" "/sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value"
0 > /sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/valueJeśli bardzo się chce bezpośrednio, to można przez komendę
eval "echo 1 > /sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value"ale faktycznie wygodniej opękać skryptem (który przy okazji może np. zapalać led). Napisałem sobie coś na szybko do przełączania przez luci - daleko temu do doskonałości, ale jak to prototyp: działa, więc zostanie pewnie długo. Pewnie jak ktoś robił w jakiejś automatyce to się uśmieje ![]()
#!/bin/sh
gpio="/sys/class/gpio/gpio:ac_output_enable/value"
led="/sys/class/leds/green:power/brightness"
set_ac() {
echo "$1" > "$gpio"
echo "$1" > "$led"
}
get_ac() {
cat "$gpio"
}
switch_ac() {
case `get_ac` in
0) set_ac 1;;
1) set_ac 0;;
esac
}
case "$1" in
"1"|"on"|"ON")
set_ac 1;;
"0"|"off"|"OFF")
set_ac 0;;
"s"|"sw"|"switch")
switch_ac;;
*)
case `get_ac` in
0) echo off;;
1) echo on;;
esac;;
esacGdzie umieściłeś ten skrypt i jak go zapodałeś potem luci. Opiszesz co dokładnie gdzie?
Skrypt wrzuciłem jako /usr/bin/ac.sh
W luci mam skonfigurowane
config command 'on'
option name 'on'
option public '1'
option command 'ac.sh on'
config command 'off'
option name 'off'
option public '1'
option command 'ac.sh off'
config command 'switch'
option name 'switch'
option public '1'
option command 'ac.sh switch'
config command 'status'
option name 'status'
option public '1'
option command 'ac.sh'(oczywiście command może zawierać pełną ścieżkę do pliku, ale ponieważ /usr/bin znajduje się w $PATH to nie trzeba).
I uderzam np. do http://adres/cgi-bin/luci/command/statuss i wiem, że świecą mi się lampki na choince
(swoją drogą chyba czas rozebrać...) A ponieważ dałem to public=1 to nie potrzebuję logowania do luci od "gniazdek", zakładam że to jest tylko w LANie albo po VPN.
Osobnym tematem jest jakaś apka do zarządzania paroma gniazdkami. Pewnie gdzieś ktoś już coś takiego robił, ale nie zachodziłem dotychczas w rejony automatyki (chętnie skorzystam, jeśli ktoś podrzuci w którą stronę iść).
Póki co mam wrzuconą do /www/power.html na głównym routerze domowym prymitywną stronkę z linkami do posiadanych gniazdek z czterema opcjami wynikającymi z powyższej konfiguracji. Więc w domu po wifi albo spoza domu po wireguard wejście na stronkę - i śmiga.
Ja jestem za robieniem strony zamiast dedykowanych aplikacji. Później się okazuje że nie masz zainstalowanej, że nie działa itd.
No i najważniejsze próba uciszenia tego jęczenia. Ileż można słuchać!
Wcześniej jakoś tego nie słyszałem/nie raziło mnie.
Ale odpiąłem w weekend lampki choinkowe od jednego gniazdka, pozostawiając samo gniazdko zasilone. Ależ to jest głośne ![]()
Obserwowałem, szumiało non stop. Dałem dziś 'halt', więc sprzęt się wyłączył - no ale przecież nie zasilanie... I dalej hałasowało.
Ciekawe jest to, że mając wcześniej wpięty 'odbiornik' w gniazdku tego nie słyszałem. Tak jakby lampki robiły za jakiś ekran.
Obciążenie po prostu. "Trafo piszczy na jałowym biegu". Próbował któryś z was zalać to jakimś glutem na gorąco?
Zapiszczało (słyszalnie dla mnie) po odpięciu lampek. Gdy lampki były wyłączone (przekaźnikiem) - więc brak obciążenia, to nie piszczało. Gdy obciążeniem jest sama elektronika gniazdka - też piszczy.
Co do zalania - mogę spróbować. Ale chyba na początek muszę wymienić kondensator, bo nieco spuchnięty ![]()

Niewątpliwie kondensator do wymiany ale to nie on piszczy - to raczej przetwornica. Próbowałem ucho nadstawić ale tak przy 230v to trochę nieśmiało przykładam i ciężko namierzyć dokładnie...
Trafił do mnie karton wypchany praktycznie nowymi sztukami, wersja B2. Zmiana oprogramowania z wykorzystaniem .factory z tego wątku: https://forum.openwrt.org/t/d-link-dsp- … /129502/26. Factory Cezarego nie wchodzi (pomimo informacji o sukcesie) i trzeba powtarzać proces. Sysupgrade Cezarego wchodzi bez grymaszenia. Przy trzech przeprogramowanych sztukach nie dosłyszałem jakiegokolwiek piszczenia elektroniki; praca bez obciążenia gniazdka.
@smereka: który programator użyć do zwiększenia pamięci? Nie mam doświadczenia, proszę o wskazówki.
@smereka: który programator użyć do zwiększenia pamięci? Nie mam doświadczenia, proszę o wskazówki.
Ja to strzelam do komara z armaty i używam i tym programowałem flaszeczkę od tego gniazdunia:
TL866II Plus Universal Minipro Programmer
Głównie dlatego, że różne badziewia i chłam trzeba czasem zaprogramować.
Natomiast kiedyś używałem EPZ2010 i też przy małych kościach dawał radę.
Ale na popularnych serwisach aukcyjnych tego 866 można dorwać w dobrej cenie a nim zaprogramujesz zdecydowanie szersze spektrum układów
Mam jedną sztuką modelu DSP-W115. Może ktoś już sprawdził, czy elektronicznie jest on tożsamy z modelem DSP-W215?
Chyba nie było zainteresowania nim. Ja go w rękach nie miałem
Pod poniższym adresem można znaleźć opis jak osiągnąć działającą stronę z przełącznikiem włącz/wyłącz.
https://www.magnuswedberg.com/index.php … nk_DSP-W21
Sprawdziłem na dwóch egzemplarzach wersji B2 - funkcjonuje.
@Cezary: Doinstalowałem pakiet ekooneplstat (do obrazu z dnia 14.01.2023)- Luci wyświetla stosowną stronę ale nie ma mnie w statystykach. Coś popsułem czy tak ma być?
Statystyki z dziś będą dopiero jutro. To się robi raz na dzień.
Niesamowite po wpisie @kipronara dowiedziałem się, że już dodali to oficjalnie do openwrt.org. Czyli zainteresowanie chyba było duże...
Nadal nie ma mnie w statystykach, więc jakiś błąd po mojej stronie. Gdy klepnę w Luci klawisz "Statystyki tego routera" otwiera się pusta strona:
https://dl.eko.one.pl/cgi-bin/router.cgi?token=
Bez numeru tokena. I tak jest na czterech urządzeniach.
Więc nie masz tokenu, więc nie będzie cie w statystkach. Dlaczego nie masz tokenu? On się robi z br-lan lub eth0. Wywliłeś domyślny konfig?
Pokaż
sh -x /sbin/stat.sh debugroot@D_LINK_DSP_W215_04:~# sh -x /sbin/stat.sh debug
root@D_LINK_DSP_W215_04:~# sh -x /sbin/stat.sh debug
+ '[' xdebug '=' xdebug ]
+ DEBUG=echo
+ grep -q br-lan /proc/net/dev
+ IF=eth0
+ + cut -f1md5sum '-d ' /sys/class/net/eth0/address
md5sum: can't open '/sys/class/net/eth0/address': No such file or directory
+ T=
+ '[' xdebug '=' xtoken ]
+ awk '{printf "%d", $1}' /proc/uptime
+ U=2736
+ M=
+ '[' -e /tmp/sysinfo/model ]
+ cat /tmp/sysinfo/model
+ M='D-Link DSP-W215 B1'
+ '[' -z 'D-Link DSP-W215 B1' ]
+ uci -q get network.wan.proto
+ W=dhcp
+ '[' -e /rom/etc/openwrt_release ]
+ . /rom/etc/openwrt_release
+ DISTRIB_ID=OpenWrt
+ DISTRIB_RELEASE=21.02-SNAPSHOT
+ DISTRIB_REVISION=r16819-1b6e9b3f64
+ DISTRIB_TARGET=ath79/generic
+ DISTRIB_ARCH=mips_24kc
+ DISTRIB_DESCRIPTION='OpenWrt 21.02-SNAPSHOT r16819-1b6e9b3f64'
+ DISTRIB_TAINTS=
+ V='OpenWrt 21.02-SNAPSHOT r16819-1b6e9b3f64 r16819-1b6e9b3f64'
+ '[' -e /etc/config/gargoyle ]
+ + echo 'http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=&u=2736&m=D-Link DSP-W215 B1&w=dhcp&v=OpenWrt 21.02-SNAPSHOT r16819-1b6e9b3f64 r16819-1b6e9b3f64'
sed 's/ /%20/g'
+ URL='http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=&u=2736&m=D-Link%20DSP-W215%20B1&w=dhcp&v=OpenWrt%2021.02-SNAPSHOT%20r16819-1b6e9b3f64%20r16819-1b6e9b3f64'
+ echo wget -q -O /dev/null 'http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=&u=2736&m=D-Link%20DSP-W215%20B1&w=dhcp&v=OpenWrt%2021.02-SNAPSHOT%20r16819-1b6e9b3f64%20r16819-1b6e9b3f64'
wget -q -O /dev/null http://dl.eko.one.pl/cgi-bin/s.cgi?t=&u=2736&m=D-Link%20DSP-W215%20B1&w=dhcp&v=OpenWrt%2021.02-SNAPSHOT%20r16819-1b6e9b3f64%20r16819-1b6e9b3f64
+ RET=0
+ '[' 0 -eq 0 ]
+ '[' -e /usr/lib/gargoyle/current_time.sh ]
+ date
+ exit 0Taaa, nie masz ani jednego ani drugiego. Zmień sobie na początku tego skryptu eth0 na wlan0 czy jaki tam chcesz.
Strony Poprzednia 1 … 5 6 7 8 Następna
Zaloguj się lub zarejestruj by napisać odpowiedź
eko.one.pl → Inne → Dlink DSP-W215 (gniazdeczko elektryczne zdalnie sterowane) na openwrt
Forum oparte o PunBB, wspierane przez Informer Technologies, Inc